• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"Ar-Ge merkezleriniz var ise büyüme gerçekleşir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Üniversitesi tarafından organize edilen "Sanayi Ar-Ge ve İnovasyona Bakış Günleri" paneli Batı Raman Kampüsü Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Toğrul, bölgede, özellikle mühendislik ve MYO alanında araştırma imkânı en yüksek olan üniversitelerden biri olduklarını söyledi.

Batman Üniversitesinin Ar-Ge ve eğitim olanakları ile öğrencilerine kaliteli bir eğitim sağlamayı hedefleyen üniversiteler arasında yerini almış durumda olduğunu ifade eden Toğrul, "Batman Üniversitesi olarak bu tarz etkinlikleri gün geçtikçe daha fazla sayıda yapmayı ve bunlardan yüksek verim almayı hedefliyoruz. Batman Üniversitesinin derslik ve laboratuvar oranlarını göz önüne aldığımızda Türkiye'de diğer üniversitelere model olabilecek nitelikte bir yapılanma gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz." dedi.

"Sanayicilerimize üniversite olarak her türlü desteği vermeye hazır durumdayız"

Toğrul, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Batman Üniversitesindeki akademik iş gücü ve araştırma olanaklarımızı şayet sanayici ve hizmet sektöründeki kuruluşlarla paylaşabildiğimiz takdirde, onlarla birlikte etkin bir şekilde kullanabildiğimiz takdirde, Batman Üniversitesi bu yolda büyümeyi gerçekleştirebilir. Girişimcilik ve sanayicilik konusunda deneyimi yüksek organize sanayi bölgesinde bünyelerindeki personel sayısı ile kendi içerisinde Ar-Ge merkezi oluşturabilecek ve bu anlamda üniversitemizle işbirliği yapabilecek sanayicilerimiz bulunmaktadır. Sanayicilerimiz şayet Ar-Ge ve inovasyon konusunda bir adım atmak istedikleri takdirde üniversite olarak kendilerine her türlü desteği vermeye hazır durumdayız."

Ardından "Ar-Ge Merkezlerinin Hayat Hikâyesi" konulu sunum yapan Batman Üniversitesi Genel Sekreteri Adnan Selçuk Erginöz, Ar-Ge merkezleri programı ile 5746 sayılı araştırma, geliştirme ve tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi hakkındaki kanunun hayata geçirilmesinde yoğun emek verdiğini söyledi.

Erginöz, "Bunu yaparken de ortak paydamız Türkiye'nin, uluslararası arenalardaki rekabet gücünü artırmaktı. Kanunun hazırlık döneminde bakanlık olarak üniversiteler ile sanayicileri bir araya getirdik.  Birbirlerine bakış açılarını tespit ettik ve bunlar gibi pek çok analizleri gerçekleştirerek bu kanunu hazırladık." diye konuştu.

"Eğer sanayide Ar-Ge yok ise yaşam sınırınız çok az olacaktır"

Erginöz, "İçinde bulunduğumuz yüzyıl, küresel bir dünya ve bilgi toplumu çağı olarak adlandırılmaktadır. Coğrafi haritaların var olduğu, ama ticari haritaların artık dünya üzerinde bulunmadığı bir dünya demek. Bunun anlamı nedir? Hangi ülke, hangi tip imalat yaparsa yapsın, istediği ülkeye gider satar. Elinize çantanızı alın, 200'den fazla dünya ülkesine gidin, üretimlerinizi pazarlayın gelin. Yani hızlı rekabetin yaşanıldığı bir dünya demektir. 5746 sayılı kanun ile kurulan Ar-Ge merkezleri sayısı bugün 1050 civarındadır ve yoğun Ar-Ge üretiyoruz. Neden yoğun Ar-Ge üretiyoruz? Üretmezsek ne olur? Gelişmiş olan ülkeler, teknoloji üreten ülkeleri incelediğinizde bunların yoğun Ar-Ge üreten ülkeler olduğunu görürsünüz. Eğer sanayide Ar-Ge yok ise yaşam sınırınız çok az olacaktır. Ar-Ge merkezleriniz var ise büyüme gerçekleşir. Sektörel gelişmeler oluştuğunda ülke de büyümeye başlıyor." ifadelerini kullandı.

Üniversitelerin bilimsel bilginin üretildiği yerler olduğunu vurgulayan Erginöz, bunların mutlaka ticarileştirilmesi, daha sonra üniversite-sanayi işbirliği programları ile bunların milli ekonomiye kazandırılması gerektiğini anlattı.

Erginöz,  üniversite olarak Batman'da da bir teknopark projesi üzerinde çalıştıklarını, 1-2 yıl içerisinde inşaatına başlayacaklarını aktardı.

DEDAŞ'ın Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 21 milyar kilovat saat elektrik dağıtımı gerçekleştirdiğini ifade eden DEDAŞ Ar-Ge Merkezi Müdürü Sami Sara ise Ar-Ge merkezi bulunan ilk elektrik dağıtım şirketi olduklarını ifade etti.

Saraç, DEDAŞ Ar-Ge merkezi olarak kayıp-kaçak alanında Ar-Ge çalışmalarını yaptıklarını, hedeflerinin kayıp-kaçakta oranında dünya standartlarını yakalamak olduğunu, yaptıkları Ar-Ge ile kayıp-kaçağı yüzde 20 oranında azalttıklarını belirtti.

Soru cevap ile devam eden panel, plaket takdim töreni ile sona erdi. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir