"Yeni neslin inşası için okullarımız mescitlerle donatılmalı"
"Mescitsiz Okul Kalmasın" projesini desteklediklerini söyleyen Batman Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Kenan Çaplık, yeni neslin inşası için okulların mescitlerle donatılması gerektiğini belirtti.
Yeni neslin inşasının okulların mescitlerle donatılıp, çocukların mescitlerle buluşturulmasıyla mümkün olabileceğini söyleyen Batman Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Kenan Çaplık, okula düzenli gidebildiği gibi öğrencilerin mescide de gidebilmesine yönelik zeminin hazırlanması gerektiğini belirtti.
İnsan Vakfı'nın "Mescitsiz Okul Kalmasın" adıyla başlattığı proje Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylandı. Projeye destek verdilerini belirten Çaplık, toplumun ihyasında mescitlerin büyük bir yer tuttuğunu, bu projenin de ahlaklı ve dindar bir neslin yetiştirilmesi noktasında önemli olduğu söyledi.
Yeni neslin inşasının ibadetsiz bir nesil ile mümkün olmayacağını vurgulayan Çaplık, şimdiki neslin kendi değerlerimiz doğrultusunda yetişebilmesi için kesinlikle çocukların cami ve mescit ile buluşturulmaları gerektiğini kaydetti.
Mescidi olan okullarda din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin de mescitte verilmesi gerektiğine işaret eden Çaplık, okullardaki mescitlerin işlevsel hale getirilmesinin önem arz ettiğini dile getirdi.
"Okul-cami birlikteliğinin özlemini çekiyoruz"
'Mescitsiz okul kalmasın' projesinin güzel ve yerinde bir proje olduğunu belirten Çaplık, "Son dönemlerde okullarımızda mescitler bulunmakla beraber mescitlerimizin ihtiyaca cevap veremeyecek kadar küçük odaların tercih edildiğini üzülerek görmekteyiz. Okul-cami birlikteliğinin özlemini çektiğimiz bu dönemde 'Mescitsiz okul kalmasın' çerçevesinde bir proje başlatılmıştı. Bu projenin çok yerinde olduğunu dile getirmek istiyoruz. Ancak bu projenin yerli yerince oturabilmesi için okul idarecilerinin, okullarında uygun olan bir yeri mescit olarak belirtmeleri gerekmektedir." dedi.
"Açılan mescitler çocukların ihtiyacını karşılamıyor"
Bazı okullarda da mescidin ya bodrum katlarına ya da merdiven altlarına hapsedildiğini söyleyen Çaplık, "Ancak şu gerçekliği de görmezlikten gelemeyiz. Bugün hangi okula bakarsak bakalım bazı istisnalar hariç bütün okullar özellikle bodrum katlarında veya merdiven altlarında, çok da uygun olmayan bir takım yerlerin mescit olarak açıldığını görüyoruz. Bu da çocukların ihtiyacını göremeyecek durumdadır." diye konuştu.
"Çocuklarımızı cami ile buluşturmak gerekiyor"
Dindar bir neslin yetişmesi için çocukların camilerle buluşturulması gerektiğine vurgu yapan Çaplık, "Bir okul düşünelim ki, bu okul yeni nesli inşa ediyor. Bu nesil eğer mescitsiz, Kur'an 'sız, camisiz, ibadetsiz yetişecekse bunun yeterli olamayacağını belirtmek isterim. Dolayısıyla bu neslin kendi değerlerimiz doğrultusunda yetişebilmesi için kesinlikle çocuklarımızın cami ve mescit ile buluşturulmaları gerekiyor. Bunun en uygun yeri de okullarımızdır ve burada çok güzel yeri mescit olarak tayin etmemiz gerekiyor. Ayrıca öğrencilerin rahat bir şekilde ibadetlerini yerine getirebilecekleri abdesthanenin de mescitlerin yanında dizayn edilmesi elzemdir." ifadelerini kullandı.
"Toplumumuzun ihyasında mescitler büyük bir yer tutuyor"
Çaplık, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Yeni neslin inşası ibadetsiz bir nesil ile mümkün olmayacağına göre her bir çocuğun muhakkak suretle okula düzenli gidebildiği gibi mescide de gidebilmesi en büyük temennimizdir. Toplumumuzun ihyasında ibadet, mescitler büyük bir yer tutuyor. Okullarımızın muhakkak suretle var olanlarla beraber yeniden bir mescit ile donatılmasını, mescitlerin uygun bir yerde ve her çocuğun rahatlıkla ulaşabileceği yerde yapılmasını tavsiye ediyoruz."
"Din derslerinin mescitlerde işlenmesi sağlanmalıdır"
Mescidi olan okullarda din derslerinin de mescitte verilmesi gerektiğini Çaplık, "Okullarımızda özellikle din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin mescitlerde işlenmesini temenni ediyoruz. Öğrencilerimizin manevi olarak da mescitten beslenmesi ve bu dersin mescitte işlenerek hayatlarında tatbik edebiliyor olmasını da istiyoruz. Zira öğrencilerin eğitim süreci boyunca yaptıklarının çok daha kalıcı olduğuna inanıyoruz. Yeni neslin ibadetli, namazlı olmasını istiyorsak kesinlikle her okulun mescidinin olması gerekiyor. Bu mescitlerin de işlevsel hale getirilerek din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin de mescitlerde işlenmesi okul idarecileri tarafından sağlanmalıdır." şeklinde konuştu.(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)