• DOLAR 34.358
  • EURO 36.358
  • ALTIN 2831.157
  • ...
5 üniversite ihtisaslaşma projesi kapsamına alındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

YÖK tarafından yükseköğretim tarihinde ilk kez kurgulanan "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında yeni seçilen 5 üniversite YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç tarafından YÖK Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda açıklandı.

Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, proje kapsamında yeni seçilen üniversitelerin rektörleri ile bu üniversitelerin bulundukları ilin valilerini temsilen Siirt Valisi Ali Fuat Atik'in yanı sıra proje kapsamında ilk seçilen üniversitelerin rektörleri katıldı.

Toplantının açılışında YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan tarafından projeye ilişkin bir bilgilendirme sunumu yapıldı.

Toplantının açılışında YÖK Başkanı Prof. Dr.  Saraç ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal tarafından birer konuşma gerçekleştirildi.

YÖK Başkanı Saraç konuşmasına, "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi"nin, 2015 yılının Haziran ayında YÖK tarafından başlatıldığını ve o zaman mevcut olan Kalkınma Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlık ve kurumlar ile işbirliğine gittiklerini hatırlatarak başladı.

Bütün dünyada; yeni nesil bölgesel kalkınma anlayışında bölgelerin, öğrenme, bilgilendirme ve yenilik konusunda temel nokta olarak görüldüğünü ifade eden Saraç, bu projenin yürümesinde birçok paydaşın uyum içinde çalışmasının çok ciddi öneminin ve katkısının olduğunu söyledi.

Bu projenin "bir birlikte çalışma projesi" olduğunun altını çizen Saraç, bu çalışmaların sadece ekonomik faktörler üzerinden olmadığını, Cumhurbaşkanlığının hükümet politikaları, bölgesel ve yerel örgütler, kamunun sağladığı danışmanlık hizmetleri, bölgenin büyüme dinamiklerinin desteklenmesi, kamu finansal desteği gibi diğer birçok faktörün göz önüne alınarak yürütüldüğünü sözlerin ekledi.

"Üniversitelerimiz aynı zamanda cazibe merkezleridir"

Son 10 yılda dünyada ve "Yeni YÖK" konseptinde başlattığımız çalışmalar kapsamında Yükseköğretim Kurulunda üniversitelerin bölgesel kalkınmada değişen rolü üzerinde önemle durduklarını belirten Saraç, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Kurulun başkanı olarak bizzat kendim bu konu ile ilgili tüm çalışmaları takip etmekteyim. Klasik söylemle ifade edersek; üniversitelerin giderek artan bir şekilde bölgesel ve ulusal ekonomiler için önemli bir üretim faktörü haline geldiğini ve bilgi üreten kuruluşlar olarak kalkınma hamlelerinde temel rol oynadığını biliyoruz. Üniversitelerimiz, yalnızca deneyimli, yetenekli ve uzman insanların yetiştiricileri değil aynı zamanda cazibe merkezleridir. Bölgede üniversitelerin varlığı bölgeye yetenekli insanların çekilmesini de kolaylaştırabiliyor."

Bahsedilen bütün bu çalışmaların aslında küresel yükseköğretimde yeni bir dönüşüm ve yeni bir akademik devrim olarak nitelendirildiğini vurgulayan Saraç, bu projeye başından beri büyük destek veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olan Sayın Naci Ağbal'a teşekkürlerini ve saygılarını sunarak ihtisaslaşacak yeni beş üniversiteyi ilk kez kamuoyu ile paylaştı.

İhtisaslaşan 5 üniversite

Saraç, "Aksaray, Kastamonu, Muş Alparslan, Rize Recep Tayyip Erdoğan ve Siirt Üniversitesini" Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında ihtisaslaşacak beş yeni üniversite olarak açıklayarak ilgili üniversitelerin rektörlerini tebrik etti.

Buna göre; Aksaray Üniversitesi spor ve sağlık alanında, Kastamonu Üniversitesi ormancılık ve tabiat turizmi alanında, Muş Alparslan Üniversitesi hayvancılık alanında, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi çay alanında, Siirt Üniversitesi ise tarım ve hayvancılık alanında ihtisaslaşacak üniversiteler olarak belirlendi.

Ağbal: Proje 5 üniversitenin bulunduğu ile önemli katkılar verecek

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal ise proje sayesinde önceden belirlenen 5 üniversite ile yeni belirlenen 5 üniversitenin bulundukları illerin sosyo-ekonomik gelişmesine, kalkınmasına önemli katkılar vereceğini belirterek, "Biz de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı olarak üzerimize düşen sorumluluğun gereğini yerine getirerek 10 üniversitemizin YÖK'ün belirlediği hedeflere varması noktasında tüm katkıyı sonuna kadar vereceğiz." dedi.

Burada sadece üniversitelere bütçe, ödenek ve mali katkı vermekten bahsetmediklerinin altını çizen Ağbal, "Her anlamda bu süreç içerisinde üniversitelerimizin gelişmesi noktasında gerek insan kaynağı sayısının arttırılması gerek yatırım, cari bütçe, ödeneklerin tahsisi konusunda da YÖK Başkanlığının koordinasyonunda gerekli her türlü desteği vereceğiz." diye konuştu.

Ağbal, "Projeler, tedrici ve küçük adımlardan ziyade radikal ve büyük adımlarla ilerleyen ve dönemin sonunda da sıçrama sayılabilecek neticeleri ortaya koymalı. O açıdan hedefleri büyük belirlemeliyiz." değerlendirmesini yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından projeye yeni seçilen üniversitelerin rektörleri memnuniyetlerini ve proje ile ilgili görüşlerini ifade eden konuşmalar yaptılar.

İhtisaslaşacak üniversitelerin bulunduğu illeri temsilen Siirt Valisi Ali Fuat Atik de konu ile ilgili kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

İhtisaslaşacak üniversitelerin ilan edilmesi sonrasında bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması projesinin ilk yükseköğretim kurumları olarak belirlenen Bingöl, Burdur Mehmet Akif Ersoy, Düzce, Kırşehir Ahi Evran ve Uşak Üniversitesi rektörleri tarafından proje kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmaları içeren sunumlar gerçekleştirildi.

Daha önce de 5 üniversite ihtisas  kapsamına alınmıştı

Söz konusu proje kapsamında; Bingöl Üniversitesi; tarım ve havza bazlı kalkınma alanında, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi; hayvancılık alanında, Düzce Üniversitesi; sağlık ve çevre alanında, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi; tarım ve jeotermal alanında, Uşak Üniversitesi; tekstil, dericilik ve seramik alanında bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması projesinin ilk yükseköğretim kurumları olarak belirlenmişti. (İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir