• DOLAR 32.492
  • EURO 34.778
  • ALTIN 2440.011
  • ...
 "Eğitim kalitesini artırmamız lazım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te kızların fen, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi alanlarda daha aktif rol almasını hedefleyen "Kızlar İçin STEM Okulu Projesi" kapsamında 200 kız öğrenciye eğitim verildi. Programa katılan 6'ncı ve 7'nci sınıf öğrencilerine katılım sertifikası dağıtıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesi ile İstanbul Aydın Üniversitesi STEM Merkezi işbirliğinde düzenlenen projenin Gaziantep ayağı tamamlandı. Proje çalışmalarında öğrencilere, uzman eğitmenler tarafından yaparak öğrenme ve teorik anlatımlarla pratik yaklaşımları birleştirme esaslı program uygulandı.

Kentteki bir otelde gerçekleşen sertifika töreninde konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, cumhuriyet kurulduktan sonraki dört neslin yeteri kadar eğitim alamadığını, son yıllarda yapılan yatırımlarla kız ve erkek çocuklarının okullaşma sorununun ortadan kalktığını söyledi.

"Kaliteli eğitim için derslik ve öğretmen ihtiyaçları tamamlanmalıdır"

Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen proje paydaşlarına teşekkür eden Gül, "Artık Türkiye'de kız çocuklarının okullaşmasını tartışmıyoruz. Cumhuriyet kurulduktan sonraki dört nesil yeteri kadar eğitim alamadı. Son yıllarda yapılan yatırımlarla kız ve erkek çocuklarının okullaşma sorunu ortadan kalktı. Şimdi konuştuğum mesele kaliteli eğitim. Kaliteli eğitimi verebilmemiz için derslik ihtiyaçlarının tamamlanması lazım, öğretmen ihtiyaçlarının tamamlanması lazım, herkesin okullaşması lazım." dedi.

"Dünyanın gittiği yere gidebilmemiz için eğitim kalitesini artırmamız lazım"

Okul öncesi eğitimin yakın zamanda zorunlu eğitim kapsamına alınacağını anımsatan Vali Gül, şunları söyledi:

"Ekonomik sebepten dolayı okumama artık gündemimizden çıktı. İhtiyaç sahibi kişilerin okula gitmesi halinde ilkokula giden kız çocuklarına aylık 40, ortaokul ve lisede 60 lira ailenin hesabına yatıyor. Kredi yurtlar kurumuna bağlı yurtta kalmak isteyen her üniversite öğrencisi de yurtta kalabilecek duruma geldi. Dünyanın gittiği yere gidebilmemiz için eğitim kalitesini artırmamız lazım."

"Medeniyetimiz, çocuklarımızı geleceğin dünyasına hazırlamamızı emrediyor"

Törende konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise medeniyetimizin çocukları geleceğin dünyasına hazırlamamızı emrettiğini belirtti.

"5 yaşına gelmeden temiz su bulamadığından ölen çocuklar, bir doların altında yoksullukla mücadele eden bir dünya var" diyen Şahin, "Savaşlara, göçlere, tüm olumsuzluklara karşı çok sağlam durmamız lazım. O yüzden güzel projeleri doğru yönetmemiz gerekiyor. Dünya endüstri '4.0', 'yapay zeka'diyor. Bizim medeniyetimiz, çocuklarımızı geleceğin dünyasına hazırlamamızı emrediyor." dedi.

"Üstünlük takvadadır"

Peygamber Efendimizin Veda Hutbesi'nde kadını erkeğin tamamlayıcısı olarak gösterdiğini ifade eden Şahin, "Üstünlüğün cinsiyette değil takvada olduğunu söylüyor, takva dediğiniz şey iyi insan olmaktır. Irkçılığın, cinsiyetçiliğin yok edildiği bir medeniyetten geliyoruz. Kız çocuklarının diri diri gömüldüğü bir dünyadan insanı merkeze alan bir anlayışa geldik. 'Kızları ve erkekleri geleceğe hazırlayın' diyen bir medeniyetten geliyoruz. Kalkınma yolculuğunda kızlarımız erkeklerimiz birlikte yürümek zorundadır." diye konuştu.

"Hiçbir işte ayrımcılık, kutuplaşma ve ötekileştirme istemiyoruz"

Dünyanın artık 3K döneminden bahsettiğine işaret eden Şahin, "Kas dönemi bitmiştir, artık paranın güç olduğu, kasa dönemi de bitmiştir. 3K döneminde, kafa dönemindeyiz. Toplumun yarısının aklını yok sayamayız. Toplumum yarısı ana ise toplumun yarısı duygusal zekasıyla, iletişimiyle, rahmetiyle veya merhametiyle toplumu ayakta tutan kız çocuklarıysa onları geleceğe çok iyi hazırlamamız lazım. Bizim insanları genetik kodlarına uygun olarak yetiştirmemiz gerekiyor. Sürekli 'kızlar şunu yapamaz, erkekler şunu yapamaz' şeklinde sınırlıyoruz, böyle bir şey yok. Dolayısıyla sizin yaşama hakkınızı ve eğitim hakkınızı size dair yeteneklerinizi geleceğe taşımamız lazım. Biriniz fende, biriniz edebiyatta, diğeriniz musikide iyi olabilirsiniz. Ama biz daha anne karnında ayrımcılık yapıyoruz. Bunların doğru olmadığı yeni bir dünya var. Bu projeyle de kızlarımızı yapay zeka dönemine ve endüstri 4.0 dönemine hazırlamamız lazım. Azıcık birisinin kafası çalışsa hemen onu doktor yapmaya çalışıyoruz. Ama bizim mühendislere de ihtiyacımız var. Hiçbir işte ayrımcılık, kutuplaşma ve ötekileştirme istemiyoruz." şeklinde konuştu.

Törende, İstanbul Aydın Üniversitesi STEM Merkezi Müdürü Devrik Akagündüz, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (TMK) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesi Direktörü Saniye Güler Corat, Milli Eğitim Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burcu Beyisoy Dalkıran ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu da projenin anlamın ve önemini dile getiren konuşmalar yaptılar.

Konuşmaların ardından eğitim programına katılan öğrencilere katılım sertifikası dağıtıldı. Vali Gül ve Şahin ile protokol üyeleri, öğrencilerin yaptığı çalışmaları inceledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir