"Gençlerimizi Hazreti Hatice gibi temiz ve pak örneklerden kılalım"
Diyarbakır`da düzenlenen "Müminlerin Annesi Hazreti Hatice`yi Anma" isimli etkinlikte, genç kızların, Hazreti Hatice gibi yetiştirilerek, topluma örnek olmaları gerektiği belirtildi.
Peygamber Sevdalıları Vakfı ve Tesettür Seferberliği Platformu (TESSEP) tarafından Diyarbakır'da "Müminlerin Annesi Hazreti Hatice'yi Anma" isimli etkinlik gerçekleştirildi. Kayapınar ilçesindeki Cegerxwin Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinlik, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Hazreti Hatice'yi anlatan sinevizyon gösteriminin ardından TESSEP Diyarbakır İl Temsilcisi Cahide Şenlik, katılımcılara hitap etti.
Tarih boyunca çeşitli millet, medeniyet ve inançların kadını konumlandırma konusunda ya ifrata ya da tefrite kaçtıklarını belirten Şenlik, kadına hak ettiği değeri İslam dininin verdiğini söyledi.
Şenlik, "Kadının ferdi, ailesel ve toplumsal açıdan hak ve hukuku konusunda çeşitli yanlışlara düşmüşlerdir. Kadın konusunda düşülen bu yanlışlar, ahlaki ve toplumsal anlamda çöküşe ve hezimete kapı açmıştır. Bizim inancımıza göre; kadın ifsat olduğunda toplum da ifsat olur, kadın imar olup ıslah olduğunda toplum da imar olur, ıslah olur. Kadın, toplumun kaynağı, membaı hükmündedir. Toplumun anası, ana merkezidir. Toplumu imar eden kadındır. Kadını konumlandırmaya çalışan beşeri sistemler, ideolojiler, onun fıtratındaki özellikleri hiçe sayarak yola çıktıklarından dolayı kadının daha fazla sömürülmesine, itibarını kaybetmesine ve nesneleşmesine yol açmışlardır. Aziz İslam dini, kadının insanlık ailesi içinde nasıl korunacağını bizlere bildirmiş ve bunu yaparken kadının fıtri özelliklerini göz önünde bulundurmuştur." dedi.
"İslam, kadını ayaklar altında çiğnenmekten kurtardı"
Platform olarak kadın konusunda referanslarının İslam olduğunu dile getiren Şenlik, şunları söyledi: "İslam dininin kadına vermiş olduğu değeri hiçbir beşeri sistem ve ideoloji vermemiştir. Öyle ki İslam dini, kadını ayaklar altında çiğnenmekten kurtarıp evinin başköşesine oturtmuş ve onu evinin hanımefendisi kılmıştır. Ayrıca, cenneti annelerin ayakları altına sermiştir."
"Kadının sömürülmesinin nedeni İslam'ın verdiği değerden uzaklaşmasıdır"
"Bugün kadın sömürülüyor, şiddet görüyor ve istismar ediliyorsa bunun nedeni, kadının İslam'ın verdiği değerden, konumdan uzak bir hayata yönlendiriliyor olmasıdır." diyen Şenlik, "İçinde bulunduğumuz modern zamanlarda sermaye sahipleri tarafından kadın istismar edilmekte, cinselliğiyle ön plana çıkarılmakta ve kimliksizleştirilmeye, modern bir köle haline getirilmeye çalışılmaktadır. Hepinizin de görmüş olduğu şekilde, en basit bir reklamda dahi kadın kullanılmaktadır. Bizler, Müslüman kadınların şahsiyetlerini öğretip gençlerimizi birer Hazreti Hatice, Hazreti Fatıma, Hazreti Esma ve Hazreti Zeynep gibi onların yolundan giden temiz ve pak örneklerden kılalım." ifadelerini kullandı.
"O, tüm hayatı boyunca ilklerin ilki şerefine nail olmuştur"
Daha sonra söz alan Özlem Tutar ise "O, resulün ilk göz ağrısı, kalp sancısı, hayat arkadaşı ve en önemlisi de ilk dava arkadaşı olan kadındır. O, tüm hayatı boyunca ilklerin ilki şerefine nail olmuştur. İlk iman eden, namaz kılan, Hazreti Peygamberden sonra Allah'ın huzuruna durma şerefine nail olan ilk insandır. Bir şeyi anlamlandırabilmek için onu anlamak gerekir. Anlamanın tek bir yolu vardır, o da tanımaktır. Müslüman bir kadının nasıl olması gerektiğini en iyi onun şahsında öğrenebiliriz. Geçen bunca zamana rağmen eğer hâlâ anlayamamışsak senin mesajını, bu bizim suçumuz ve ayıbımızdır ey Hatice! Gençtir Hazreti Hatice. Zengin, soylu ve çok güzeldir. En önemlisi de Mekke'nin zifiri karanlık içerisinde olduğu o dönemde Hazreti Meryem misali tertemizdir. O kadar iffetli ve edeplidir ki bu iffetinden ve edebinden dolayı o cahiliyenin karanlığında, o zulümatta 'Tahire' lakabıyla anılmıştır. Çünkü hiçbir zaman namusuna halel getirmemiş ve kendine toz kondurmamıştır." şeklinde konuştu.
Küçük kızlar tarafından şiir ve ilahi seslendirilmesinin ardından etkinlik, okunan duayla son buldu. (Hamza Adiyaman, Muhammed Said Aksoy - İLKHA)