• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...

Güneydoğu mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan sakatat, kış mevsimiyle birlikte Siirtli vatandaşlar tarafından çok fazla talep görmeye başladı.

Hayvan kesiminin azalmasının sakatat ürünlerinin fiyatlarının artmasına neden olduğunu belirten sakatatçılar, kış mevsiminde hayvan kesiminin azalmasından dolayı vatandaşların taleplerini karşılamakta zorlandıklarını belirtti.

"Emek ve zahmet gerektiren bir iş"

Sakatat temizlemenin çok zahmetli bir iş olduğunu belirten Ali Karadeniz, sakatatı birçok temizlik aşamasından geçirdikten sonra müşteriye sunduklarını söyledi.

Karadeniz, "Soğuk suda akşama kadar çalışıyoruz. Oldukça büyük bir emek ve zahmet gerektiren bir iş. Kelleleri kasaptan alıp içini boşaltıyoruz, pisliğini alıyoruz, bıçakla parçalıyoruz ve daha sonra sıcak suya atıyoruz. Birçok temizlik aşamasından geçtikten sonra müşteriye sunuyoruz. Yani anlayacağınız bir sürü emeği var." dedi.             

"Kış mevsiminde talep oldukça artıyor"

Kış mevsiminde sakatat talebinin arttığını ve şehir dışına da yolladıklarını belirten Karadeniz, hayvan kesiminin az olmasından dolayı sakatat tedarik etmekte zorlandıklarını söyledi.

Karadeniz, "Kelleler, temizlik aşamasına gelmeden önce, insanlar rahatsız olmasın diye, şehir dışında kurduğumuz bir ocağımız var. Kellelerin tüylerini ocakta yakıp hazır hale getirdikten sonra buraya getirip temizliyoruz ve parçaladıktan sonra müşteriye sunuyoruz. İş yerimizde, kelle, işkembe ve bumbar gibi yöresel ürünler satıyoruz ve bu sakatatları Adana, Mersin, İstanbul gibi birçok şehre gönderiyoruz. Fakat kış mevsimi olduğundan hayvan kesimi oldukça azaldı ve tedarik etmekte zorlanıyoruz. Sakatatlarımız oldukça temiz olduğu için talep de oldukça fazla, alan müşteriler de memnun kalıyor." ifadelerini kullandı.

"Kemik erimesi ve çocuk gelişimine faydası var"

Kış aylarında sakatatlara oldukça yoğun bir talep olduğunu ifade eden Karadeniz, "Genelde, kelle ve mumbara büyük bir talep var. Eskiden vatandaşlar kasaptan alıp kendileri temizliyordu; fakat temizlemesi oldukça zahmetli olduğu için, şu anda bizler temizliyoruz ve vatandaşlar rahat bir şekilde alıp evlerine götürüyorlar. Kelle, kemikleri ile pişirildiğinde oldukça faydalı bir sakatattır, kemik erimesi olanlar için özellikle kış mevsiminde tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

Eski dönemlerde sakatat temizleme yapılmadığını, bu sebeple kasaptan alıp tandırda yaktıktan sonra temizlemek zorunda kaldıklarını belirten Mesut Mantar, şimdilerde ise temizlenmiş ve hazır vaziyette kelle alabiliyoruz. Kış mevsiminde kelleye büyük bir talep var; ama genelde burada kelle bulabiliyoruz. Kelle, Kış mevsiminde çok tercih edilen Siirt'in yöresel bir yemeğidir." ifadelerini kullandı. (Murat Orhan - İLKHA)