"Görememem yapmak istediğim şeylere engel olmadı"
Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle 18 yaşında gözlerini kaybeden Şirin Tugal, görme engelli olması yaptığı şeylere engel olmadığını söyledi.
Adıyaman'da ikamet eden Şirin Tugal, 18 yaşında geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle gözlerini kaybettiğini ifade etti. Tugal, görme engelli olması yaptığı şeylere engel olmadığını belirterek, hafızlık eğitimini tamamladığını, umre ve Kudüs ziyareti gerçekleştirdiğini söyledi.
Kur'an-ı Kerim'i dinleyerek ezberlediğini belirten görme engelli Tugal, Adıyaman İl Müftülüğü Engelli Koordinatörlüğü tarafından açılan görme engelli Kur'an kursunda Brail alfabesi ile Kur'an okumayı da öğreniyor.
Dört yılda tamamladığı hafızlıktan sonra Brail alfabesi ile okumayı öğrenen Tugal çok mutlu olduğunu ifade etti.
Gözlerini daha sonra kaybettiğini ancak ümidini hiçbir zaman kaybetmediğini dile getiren Tugal, şöyle konuştu:
"18 yaşına kadar gayet iyi görüyordum. 18 yaşından sonra görme azalmaya başladı. Babam Kur'an-ı Kerim okuduğu zaman ben de kendi Kur'an'ımı açardım, acaba ben de bir gün okuyabilir diye hep düşünürdüm. Daha sonra geçirdiğim hastalık nedeniyle gözlerimi kaybettim şu anda yüzde 15 civarında ışığı fark edebiliyorum. Görmemem yaptığım şeylere engel olmadı, Rabbim bir kapı açtı dinleyerek ve hocalarımın yardımıyla hafızlık yaptık. Allah onlardan razı olsun."
Hafızlık eğitimine başlarken ilk başlarda zorlandığı dile getiren Tugal daha sonra şöyle devam etti: "Hocam bana anlayış gösterdi beni diğer öğrencilerden ayırmadı, bana onlardan biriymişim gibi davrandı. Onların arasında kendimi yabancı hissetmedim, Allah onlardan razı olsun. Hafızlık yaptım hafızlığımı bitirdim. Mezun olduğum 2012 yılında daha sonra parmakla Kur'an okumayı öğrendim. Şimdi de parmak ile Kur'an okuyorum ve öğrencilerim var onlara öğretiyorum, görmemek bir engel değildir."
"Kur'an harflerini hissederek okuyoruz"
Tugal, "Daha önce Kur'an'ın harflerini nasıl olduğunu bilmiyordum. Nasıl olduğunu hayal ediyorum ediyordum. Çünkü hiç Kur'an-ı Kerim'i daha önce göz ile okumamıştım bilmiyordum. Dinleyerek ezberledim. Hep gözümün önüne getirme çalışıyordum okuduğum Kur'an'ı ama bir türlü getiremedim. Şimdi dokunuyorum harfleri kendi dünyamızdaki harfleri hissederek okuyoruz. Ben artık Elifin Be'nin ne şekilde olduğunu biliyorum. Bu bana daha güzel şeyler hissettiriyor." şeklinde konuştu.
Hafızlığın kendisine Allah'ın bir lütfu olduğunu söyleyen Tugal, "Kısmette var ise olmayacak şey yoktur. Çok şükür hiçbir şeyden geriye kalmadım. Umreye gittim, Kudüs'e gittim arkadaşlarımla birlikte gayet güzel şeyler yaptık. Çok güzel şeyler hissediyorum, önce dinler." ifadelerini kullandı.
"Engelli olmam hafız olmama engel değildi" diyen Tugal, "Yanımdaki arkadaşlarım da benim içinde bulunduğum imtihanı görünce onlar da kendi hallerine şükrediyorlardı. Onlarda Kur'an-ı kerimi öğrenmeye iki el ile satılmaya çalışıyorlardı. Arkadaşımız bu zorlukları aşarak bu işi yapıyorsa biz neden yapamayalım diyen arkadaşlarımız oluyordu." şeklinde konuştu.
"Engelleri aşan arkadaşlarımızı kendilerine örnek alsınlar"
Bedensel engeli olmayan vatandaşlara da seslenen Tugal, "Elhamdülillah Rabbim sağlık vermiş, sağlıklı olanlarda en güzel şekilde değerlendirsinler. Birçok engeli olup da her şeyi yapabilen arkadaşlarımız var. Allahu Teâlâ'ya kul olabilmek için elinden geleni yapmaya çalışan engelli arkadaşlarımız var. Onlar her şeyi yapabiliyorsa, hiçbir engeli olmayanlar da her şeyi yapabilir. Allah'a kul olabilmek için ellerinden geleni yapsınlar. Çok engelleri aşan arkadaşlarımızı kendilerine örnek alsınlar." ifadelerini kullandı. (Cemil Özdaş- İLKHA)