• DOLAR 32.53
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2455.39
  • ...
Fatih`in Türbesi Sponsorla Restore Edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Vakıflar İstanbul Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, yaptığı açıklamada, Hz. Muhammed`in ``İstanbul mutlaka fethedilecektir, onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden asker ne güzel asker`` diyerek İstanbul`u fethedenleri övdüğünü hatırlatarak, buna mazhar olma şerefinin de Fatih Sultan Mehmet Han ve onun askerlerine nasip olduğunu söyledi.

Fatih Camisi`nin restorasyonun uzun zamandır devam ettiğini, açılışta son aşamaya gelindiğini belirten Özekinci, ``Caminin restorasyonu biterken, caminin mihrap duvarının hemen arkasında bulunan Fatih Sultan Mehmet Han`ın türbesinin bakımsız kalmasına gönlümüz razı gelmedi. Bu konuda da düşünceliydik. Bu sırada caminin müteahhidi Yusuf Yılmaz devreye girdi. Fatih Sultan Mehmet Han ve eşi Gülbahar Hatun`un türbelerini, Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa`nın türbesi ile Abidin Dino`nun dedesi Abidin Paşa ile Veysel Paşa`nın hazirelerinin onarımlarını üstlendi`` dedi.

Fatih Sultan Mehmet Türbesi`nin çok fazla ziyaretçi aldığı için restorasyonda sona bırakıldığını, diğer türbe ve hazirelerin restorasyonuna ise başlandığını ve hızlı bir şekilde devam ettiğini anlatan Özekinci, çalışmaların yıl sonuna doğru tamamlanmasını ümit ettiklerini kaydetti.

Özekinci, önümüzdeki günlerde de Fatih Sultan Mehmet Türbesi`nin restorasyonunun başlayacağını belirterek, ``Türbelerde yılların harabıyeti vardı. Kurşun örtüler gitmişti, ahşap pencereler erimişti, kalem işleri yok olmuştu. Bununla ilgili çalışmalar başladı. Yılın sonunda türbe ve hazire pırıl pırıl hale gelecek ve ziyarete açacağız`` diye konuştu.

-``Yıllar sonra 29 Mayıs bir salı gününe rastlıyor``-

``Fatih Camisi`nin restorasyonu ne zaman sona erecek? Ne zaman açılışı yapılacak?`` sorusu üzerine Özekinci, ``Çok ciddi şekilde uğraşıyoruz. Bizim için anlamlı olan tarih; Fatih Sultan Mehmet`in İstanbul`du fethettiği 29 Mayıs bir salı gününe rastlıyordu. Bu yıl da 29 Mayıs bir salı gününe rastlıyor ki, yıllar sonra gelen bu tesadüf bizleri de heyecanlandırıyor`` dedi.

Yılmaz Yapı Taahhüt ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Yusuf Yılmaz da Fatih Camisi, kütüphanesi ve hünkar kasrının restorasyonunda sona yaklaştıklarını belirterek, ``Hazireler, eski haliyle biraz bakımsız kalmıştı. Fatih Sultan Mehmet, eşi Gülbahar Hatun ile Gazi Osman Paşa`nın türbeleri ile Veysel Paşa ve Abidin Paşa`nın hazirelerini sponsor olarak restore etmeye karar verdik. Vakıflar`dan gerekli izinleri aldık ve restorasyona başladık`` diye konuştu.

Yılmaz, ``Türbeleri neden sponsor olarak restore ediyorsunuz?`` sorusuna ``Buraya hizmet ayrı bir zevk, duygu. İstanbul`un fethine mazhar olan Fatih Sultan Mehmet`in türbesini onarmak herkese nasip olmaz. Geleceğe bir hatıra bırakmak istedik. Kültüre hizmet, eski eserlere saygı olsun istedik`` cevabını verdi.

-Neler yapıldı?-

Restorasyon kapsamında Gülbahar Hatun ve Gazi Osman Paşa türbeleri ile Veysel ve Abidin Paşa`nın haziresinin kubbeleri onarıldı, alemleri elden geçirildi, varakları onarıldı.

Türbelerin ve hazirelerin içi, zaman içinde çimento sıva ile yapılan onarımlardan arındırıldı ve horasan sıva ile yenilendi. Hava koşullarından çürüyen ahşap doğramalar özgününe uygun şekilde yeniden yapıldı. Dış cephede temizlik yapıldı, mermerler temizlendi.

haber7

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir