• DOLAR 32.446
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2441.168
  • ...
"Engellilere 365 gün sahip çıkmalıyız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" nedeniyle aralarında kadın, çocuk, genç ve yaşlıların da bulunduğu 34 bedensel engelliye akülü ve manuel tekerlekli sandalye dağıtıldı.

Merkez Şahinbey Belediyesi "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla 34 bedensel engelliye akülü ve manüel tekerlekli sandalye hediye ederken, 87 engelli çifte de evlilik okulu sertifikası verdi.

Yılın belli dönemlerinde engellilere akülü ve manüel tekerlekli sandalye dağıtan Şahinbey Belediyesi, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü"nde de engellilere düzenlenen törenle 34 adet akülü ve manüel tekerlekli sandalye hediye etti.

Şu ana kadar engellilere toplam 2 bin 49 adet akülü ve manüel tekerlekli sandalye dağıtımı yapan ve bu konuda da büyük bir başarıya imza atan Şahinbey Belediyesi, engelli evli çiftlere yönelik de evlilik okulu eğitimleri veriyor. Geçtiğimiz ay düzenlenen evlilik okulu eğitimlerine katılan 87 engelli çifte de evlilik okulu sertifikası verildi.

Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, herkesin birer engelli adayı olduğuna dikkat çekerek, engellilere sadece bir gün değil, 365 gün sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Engellilere sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Tahmazoğlu, "Bazı dönüşümler kolay olmuyor. Yasa çıkarmak da yetmiyor. Zihinlerde de dönüşüm gerekiyor. Hep söylüyoruz. Herkes bir engelli adayıdır. O yüzden hiç kimse yarını için garanti veremez." dedi.

"Bir gün engelli olabilmek bizim için uzak bir ihtimal değil"

Türkiye'de son yıllarda engelliler adına önemli gelişmeler kaydedildiğini belirten Tahmazoğlu, "Biz bir gün değil 365 gün engellilerle beraberiz. Bu bizim sloganımız. Göreve geldiğimiz günden beri özellikle engelli kardeşlerimizin alana çıkması ve evde hapsolmaması için bir gayret gösterdik. Bunun için de iki şey lazımdı. Birinci onların kullanacağı akülü ve manuel tekerlekli sandalyeler, ikincisi de onlara uygun yol ve kaldırım düzenini sağlamak. Bu konuda bizim ve hükümetimizin çok büyük adımları oldu ve bu anlamda engellilere çok güzel haklar verildi. Herkes bir engelli adayıdır. Hepimiz nasıl öleceksek ve bir gün engelli olabilmekte bizim için uzak bir ihtimal değil." ifadelerini kullandı.

2009 yılından bu yana düzenledikleri evlilik okuluna 87 engelli çiftin katıldığını belirten Tahmazoğlu, evlilik okulunu çok önemsediğini belirterek, şunları söyledi:

"2009 yılında göreve başladığımızda başlattığımız önemli projelerden bir tanesi evlilik okuludur diye düşünüyorum. Şu ana kadar 25 bin 591 kardeşimize bu eğitimleri vermişiz. Üç hafta süren bir eğitim. Evliliğin dini, sağlık, hukuki ve iletişim boyutu kardeşlerimize anlatılıyor. Eğitimin sonunda evlenecek çiftlerimize düğün hediyesi olarak otomatik çamaşır makinası hediye ediyoruz. Evli çiftler katıldığında da onlara da çay ve kahve makinası hediye ediyoruz. Bu ayki eğitimlerimize 87 tane engelli kardeşimiz katıldı. Ben bu kursa katıldıkları için onları tebrik ediyorum."

Evlilik hayatını çok önemsediklerinin altını çizen Tahmazoğlu, "Çünkü insanın dönüm noktaları var. Bir dünyaya gelmesidir, iki evlenmesidir. En önemli dönüşüm biri de ölümdür. Dolayısıyla hem dünya ve hem de ahret hayatını ilgilendiren evlilik öncesi hazırlık gerçekten çok önemli. Çünkü iki insan hayatını birleştiriyor, tanımadığı birisiyle evleniyor. Dolayısıyla ailesiyle de evlenmiş oluyor ve onlarla akrabalık ilişkileri ne olacak, ne yapacak? Bunları bilmeden bir yola giriyor. Onun için evlilik okulu eğitimlerini çok önemsiyorum."şeklinde konuştu.

"Engelli; oy verirken vergisini öderken nasıl eşitse hizmet verilirken de eşit davranılmalıdır"

Türkiye Sakatlar Derneği Şube Başkanı Hulusi Kalender ise engelli bireylerin hayatının kolaylaştırılması gerektiğini belirterek, "Baktığımızda engellilere verilen bu desteklerde çok önemli aşamalar kaydettik. Önemli olan engelliye yardımcı olmak değil, anlamaktır. '3 Aralık Dünya engelliler Günü'ne baktığınız zaman bizler bir takım mesajlar vermeye çalışıyoruz. Onların işlerini kolaylaştırmak adına yapılanları görüyoruz. Bu salonda dahi yapılan engelli rampasının nasıl işleri kolaylaştırdığını da görüyorsunuz. Engelli oy verirken vergisini öderken nasıl eşitse. Hizmet verilirken de eşit davranılmalıdır. Her canlı bir engelli adayı olduğu gibi ölümü tadacak bir varlıktır." dedi.

Şahinbey İlçe Müftüsü Mahmut Arcaklıoğlu da İslam dininde engellilerin yerini ve Hazreti Peygamber Efendimizin engelli sahabe Abdullah bin Ümmi Mektum ile olan diyalogunu anlatarak, insanlardaki en büyük engelin, sevgi eksikliğinde ki engel olduğuna vurgu yaptı.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından engellilere akülü ve manuel tekerlekli sandalyeleri hediye edilirken, evlilik okuluna katılan 87 engelli çifte de sertifikaları verildi.

Programa, "Şahinbey İlçe Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Şahinbey İlçe Müftüsü Mahmut Arcaklıoğlu, AK Parti MKYK üyesi Hatice Merve Tatar, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve AK Parti Şahinbey İlçe Başkanı Avukat Hasan Teke, Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ökkeş Titiz, Türkiye Sakatlar Derneği Şube Başkanı Hulusi Kalender, Gör-Bir Derneği Başkanı Mehmet Aysel, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir