• DOLAR 32.468
  • EURO 34.703
  • ALTIN 2436.26
  • ...

Adıyamanlı vatandaşlar hafta sonları kurulan ikinci el araba pazarında umduklarını bulmadıklarını dile getirdiler. Araçlarını satmak için araba pazarına gelen vatandaşlar, son zamanlarda yapılan zamlar, yüksek faiz ve dövizdeki hareketlilik nedeniyle araba alıp, satamadıklarını ifade ettiler.

Son zamanlarda binlerce ürüne gelen zamların yanı sıra akaryakıt, ÖTV ve vergilere gelen zamlar, vatandaşları ciddi anlamda olumsuz etkiliyor.

Geçen yıla oranla ikinci el araba fiyatlarındaki artış piyasanın canlılığını yitirmesine neden olurken, açık oto pazarına getirilen yüzlerce araç yeni sahiplerini bekler iken vatandaşın ümitsiz bekleyişi devam ediyor.

Araç almak için açık oto pazarına geldiğini ancak fiyatların çok yüksek olmasında dolayı istediği gibi bir araç bulamadığını dile getiren vatandaşlardan Ayhan Gözübüyük, "Biraz önce pazarı dolaştım, arabalar çok pahalı, yakıta zam gelmiş bir şey alınmıyor. Vatandaşın elindeki araba 70-80 bin liralık bir arabadır yaklaşık 2 aya kadar o arabayı bekletiyor. Araba geç satıldığında da bir kıymeti kalmıyor." dedi.  

Araç alım satımı yaptığını söyleyen Mustafa Çelik ise yaklaşık 4 aydır satış yapamadığını belirterek, "Esnaf ödeme yapamıyor, çekleri yazılanlar var ödemeleri olanlar var. Maalesef Adıyaman durumu ticari anlamda hiç iyi değildir. Bir tütün vardı o da gitti, Adıyaman geçimini tütün ile sağlıyordu, tütün de kalktı. Adıyaman'dan dışarıdan gelen de yok Besni ilçemiz Antep'ten alışveriş yapıyor, Çelikhan ilçemiz Malatya'dan alışveriş yapıyor sadece Kâhta buraya geliyor o da kısır bir döngüye neden oluyor kendi aramızda alıp satıyoruz." diyerek Adıyamanlıların kendi şehirlerinde alışveriş yapmasını istedi.  

"Ev kiramızı ödeyecek durumda değiliz"

Zamların kendilerini olumsuz etkilediğini söyleyen Hacı Mehmet Ray isimli vatandaş da her geçen gün sıkıntının büyüdüğüne dikkat çekerek, "Araç alım satımı yapıyoruz, zamlar bizi çok etkiledi özellikle yakıta gelen zam bizi çok fena bir şekilde etkiliyor. Biz esnafız ticari araç kullanıyoruz, bundan dolayı da yakıtlara genel zamlar bizi çok etkiliyor, ailemizi geçindirmeyecek duruma gelmişiz. Son zamlardan dolayı artık evimizin kirasını ödeyemeyecek durumdayız. Bu yüzden de bu pazara gelip araçlarımızı satıyoruz. Zamlar nedeniyle millet kötü durumdadır. Faizin yükselmiş olması da buna etki ediyor. Yetkililerin bir önce buna bir el atıp işi düzeltmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Dövizdeki iniş çıkışlar alışverişi etkiliyor"

Dövizlerdeki hareketlilik nedeniyle vatandaşın olumsuz etkilediğine dikkat çeken Nevzat Demir isimli vatandaş ise "Şu anda bir buçuk aydır piyasa durgundur. Bunun nedenleri arasında da dövizin düşüşü var. Döviz aşağı inince araçlara fazla talep olmuyor şu anda piyasada iç açıcı bir alışveriş yok. Vatandaşlar parasını dolara yatırmıştı dolar düşüncede vatandaşlar alışveriş yapmıyor." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

İbrahim Korkmaz isimli vatandaş ise araç almaya geldiğini ancak bütçesine uygun araç bulamadığını ifade ederek, "Araçlar şu anda gücümün dışındadır, araç almaya geldim ama alacak durumda değilim. Şu anda vatandaş araç alacak durumda değil. Alışveriş yok faizlerin bu işte oldukça etkisi var. Bundan önce böyle değildi Şu anda 13 bin 700 lira denilen bu araç bundan önce 10 lira civarındaydı." dedi.

"Fiyatlar normalin çok üstünde"

İkinci el araba fiyatlarının normalin çok üzerinde olduğunu dile getiren Haşim Uçar isimli vatandaş da "İkinci el araçlarda normalde fiyatların düşük olması beklenirken fiyatlar istenilen çok üzerinde. Onun için uygun bir araç bulamadık. İkinci el piyasasının düşük olması beklenirken faizlerin yüksek olmasından dolayı şu anda fiyatları da oldukça yüksektir. Piyasada bir hareketlilik yok bunun faizlerin yüksek olmasına bağlıyorum. insanlar pazara şu anda meraklarını gidermek için gelip bakıyorlar. Piyasada bir düşüş var mı yok mu onu öğrenmeye çalışıyorlar, yoksa araç almaya gelmemişler." ifadelerini kullandı. (Cemil Özdaş - İLKHA)