HARAMİ FESTİVAL
Adana`da rezaletin adı değişti ama kendisi sürdürülüyor. Geçtiğimiz yıl Dünya Rakı Festivali adı altında düzenlenmek istenen rezalet, valilik tarafından engellenince bu yıl Kebap-Şalgam Festivali adı altında 8 Aralıkta düzenlenecek. Adanalıların yanı sıra STK temsilcileri ve yazarlar haramın festivali olmaz diyerek duruma tepki gösteriyor.
M. ERKAN YAVUZ- DOĞRUHABER
Geçtiğimiz yıl Adana Valiliği tarafından izin verilmeyince, ismi “Kebap-Şalgam Festivali” olarak değiştirilen “Dünya Rakı Festivali” adlı skandal organizasyonun bu yıl da 8 Aralıkta düzenleneceği ve festivalin Ulu Cami ile Yağ Cami`nin bulunduğu bölgede yapılacağı ortaya çıktı. Adanalıların yanı sıra STK temsilcileri ve yazarlar duruma tepki gösterip haramın festivali olmaz diyor.
ALKOLÜN FESTİVALİ OLMAZ
Adana`da 72 Sivil Toplum Kuruluşunu bünyesinde barındıran Adana Sivil İnisiyatif Meclisi (ASİM) Başkanı Mahmut Eraslan, “Bu konuyla ilgili bir ön çalışma yaptık. Daha önce de tepkimizi ortaya koyduk. Şu anda da sosyal medyada gündeme geldi. “Alkolün festivali olmaz” adıyla bir tag açtık. Eğer Adana`da; tarih, sanat, kültür, edebiyat veya kebap, şalgam, portakal gibi Adana`nın güzelliklerini öne çıkaran bir festival düzenlense, biz buna “eyvallah” deriz. Ancak alkolün festivali olmaz. Ayrıca dini açıdan bakıldığında alkol, haramdır. Toplumu ifsat ediyor. Peygamberimiz alkol için “kötülüklerin anası” diyor. Kaldı ki geçenlerde Giresun`da bir polis kontrol noktasına alkollü bir sürücü daldı ve bir polisin ölümüne sebep oldu.” dedi.
BU FESTİVALİN İPTAL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ
Festivalin iptalini isteyen Eraslan, “Kadına şiddeti konuşuyoruz. Toplumdaki şiddeti ve cinayetleri konuşuyoruz. Bunların ana aktörü ve sebebini araştırdığımızda birçok olumsuzluğun gerisinde alkolün olduğunu görürüz. Birkaç gün önce Cumhurbaşkanı bununla ilgili bir açıklama yaptı. Ama maalesef bir adım atılmadı. Maalesef Adana`nın göbeğinde, iki kutsalımızın yani Yağ Cami ve Ulu Cami`nin arasında ve Adana Valisi Ziya Paşanın mezarının olduğu bölgede rakı festivali düzenlemek istiyorlar. Biz, ne tarihe, ne sanata, ne kültüre, ne edebiyata, ne de yemeye-içmeye uymayan bu festivalin iptal edilmesini istiyoruz. Zaten bildiğim kadarıyla yasal bir durum da söz konusu değil. Bununla ilgili valiliğe bir başvuru var mı? Bilmiyorum. Böyle bir şeye izin verilir mi? Bunu doğru bulmuyorum.
Bir yandan televizyonlardan, sosyal medyadan ve yasalar aracıyla topluma, “uyuşturucuyla mücadele ediyoruz” diyeceğiz, diğer taraftan da Adana`da –ki maalesef hak etmediği halde birçok konuda olumsuzluklarla anılıyor- böyle bir festivalin düzenlenmesine izin vereceğiz. Bu, Adana`ya ne kadar katkı sağlayacak, bunu hep birlikte düşünmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.
YETKİLİLERE SESLENİYORUZ, BUNA ENGEL OLSUNLAR VE İZİN VERMESİNLER
Son olarak skandal festivali düzenlemek isteyenlere çağrıda bulunan Eraslan şunları söyledi; “Yapılan, yanlıştır. Bundan vaz geçilmesi lazım. Kapalı mekânlarda bunu zaten yapıyorlar. Ancak bunu sokaklara taşımanın ne anlamı var? Kime ne katkısı var? Onun için toplumu ifsat eden, kazalara ve belalara sebep olan, kötülüklerin anası denilen içkinin yaygınlaşmasında bir rol oynamalarının anlamı yok ve bunu doğru bulmuyoruz. Bir hata yapılmıştır. Geçen geçti. Bundan sonrası için hem bu işi organize edenlerden vaz geçmelerini istiyoruz. Hem de yetkililere sesleniyoruz, buna engel olsunlar ve izin vermesinler.”
“EVLATLARIMIZ, YOLLARDA SARHOŞ İNSANLARLA KARŞILAŞIYOR”
Adana`da düzenlenecek festivalin kabul edilemez olduğunu belirten Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihad'ul- Ulema) Üyesi Orhan Erkuş, “Zikredilen faaliyetin yapılacağı yerin hemen yanında bir cami bulunmakta, evlatlarımızın gittiği okullar bulunmaktadır. Geçen sene yapılan bu rezalet sabahın 7'sine kadar sürmüş ve sabah namazına gelen cemaatin bu olayı görerek tepki verdiğini biliyoruz. Aynı şekilde sabah okula giden evlatlarımız, yollarda sarhoş insanlarla karşılaşıyor. Nesillerimizi korumakla görevli olan biz Müslümanlar, bu rezil faaliyete göz yumamayız." diye konuştu.
“FESTİVAL ADI ALTINDA ALKOL TEŞHİR EDİLİYOR VE ÖZENDİRİLİYOR”
Festival kisvesi adı altında alkolün teşhir ve teşvik edildiğine vurgu yapan Erkuş, "Festival adı altında alkol teşhir ediliyor ve özendiriliyor. Nesli ve aileleri yok etmeye yönelik bir faaliyet söz konusu. Gençleri kötü alışkanlıklardan korumak, devletin anayasal bir görevidir. Bu nedenle yetkililerinin bu tür faaliyetlere asla izin vermemesi gerekmektedir. Biz nesillerimizin heba olmalarını istemiyoruz. Ülke politikalarının da imhaya yönelik değil ıslaha yönelik olmasını arzu ediyoruz. Yetkililer, bu işe bir an önce el atmalı ve yaşanacak muhtemel bir rezilliğin önüne geçmelidir." ifadelerini kullandı.
SOSYAL MEDYADAN REZALETİN REKLAMI YAPILIYOR
Yazar Sezgin Özbay ise, “Adana`da her yıl düzenlenen Dünya Rakı Günü adlı rezalet bu yıl Adana Kebap ve Şalgam Festivali adıyla düzenlenecek. Adana`nın en işlek caddesi olan Ali Münif caddesindeki Kazancılar çarşısı bu rezalete ortaklık edecek. Ulu Camii ve Vali Ziya Paşa konağı civarında yapılacak. Geçtiğimiz yıllarda da yapılan bu etkinliğe halk büyük tepki göstermesine rağmen bu rezaletin hâlâ devam ettiriliyor olması, gittikçe artan bir tepkiye neden oluyor. Akşamüstü başlayıp sabaha kadar süren bu rezaletin gerek gürültüsünden, gerek çevre kirliliğine sebep olmasından gerekse de toplumda kaosa neden olmasından dolayı vatandaşlar endişeli. Rakı Rezaleti Facebook etkinliğine 1400 kişinin gideceği, 1400 kişinin de gitmeyi düşündüğü görülüyor. Buna Facebook hesabı olmayanlar ve yanında ailesi, çoluk çocuğuyla gidecekler de eklenirse o gece en az 3500-4000 sarhoşun sokaklarda gezeceği, trafiğe alkollü çıkacağı, gözünün önünü bile görmeyip sokaklarda sızacağı, kaldırım kenarlarında yığılacağını ön görmek keramet değil. Böylesi bir rezilliği dünyada pek az yerde görebilirsiniz.” şeklinde konuştu.
HARAMIN FESTİVALİ OLMAZ, REZALETİ OLUR
Özbay son olarak şunları söyledi; “Belediyenin buna engel olmak yerine seyyar tuvalet hizmeti vermesi de halkın duyulmayan çığlıkları arasında. Efendimiz (sav)`in beyanıyla “bütün kötülüklerin anası” olan içkinin önünü almak yerine festivalini yapmak, bir ilçe, bir il, bir ülke ve hatta dünya adına en utanç verici şeylerden biridir. Kötülüklerin anası, kendisine imkân verildiği her an kötülükler doğurur ve bu kötülüklerin zararı sadece halka değil herkese olur. Haramın festivali olmaz, rezaleti olur. Bu ve benzeri rezaletler bir an önce engellenmeli, insanlar –özellikle de gençler- aklî melekelerini örten, uyuşturan, kendilerini zararlı hale getiren bu tür maddeler ve etkinlikler yerine sağlıklı şeylere, spora, güzel sanatlara, ahlâkî güzelliklerini artıracak çeşitli ilmî ve kültürel programlara yönlendirilmelidirler.”
İSMİ DEĞİŞSE DE REZALET SÜRÜYOR
Adanalı siyasetçi Aydın Binboğa da yaşanan rezalete tepki göstererek bu organizasyonun arkasında MHP`li Adana Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü`nün olduğunu ifade etti. Binboğa, “Bu rezalete geçtiğimiz yıl Adana Valiliği tarafından izin verilmemişti. Ama bu skandal bu yıl da isim değiştirerek karşımıza çıktı. “Dünya Rakı Festivali” olan ismi “Kebap-Şalgam Festivali” olarak değiştirilse de gerek Adana`da asılan afişlerde gerek de sosyal medya üzerinden yapılan çağrılarda vatandaşlar içkiye-harama çağrılıyor. Yetkililerin bu konuda uyanık olması gerekiyor. Kesinlikle böyle bir rezalete izin verilmemesi gerekiyor.” dedi.