• DOLAR 34.613
  • EURO 36.42
  • ALTIN 2928.571
  • ...
Bedava dağıtılan kömürlerin satıldığı iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı gibi kurumlar aracılığıyla ihtiyaç sahibi ailelere kış aylarında yapılan kömür yardımının fakir ailelerin yanında ihtiyaç sahibi olmayan kişilere de verildiği ve bu kömürlerin satıldığı iddia ediliyor.

Konu ile ilgili İLKHA'ya konuşan Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Müslüm Keklik, bedava olarak dağıtılan bu kömürlerin hem kalitesiz hem de dağıtımında ciddi usulsüzlükler yapıldığını belirterek bu durumun önüne geçilmesi için kömürlerin esnafların eliyle vatandaşlara dağıtılması gerektiğini ifade etti.

Çoğu fakir ailelerin kömür yardımlarından faydalanamadığını belirten Keklik, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan kömürlerde ciddi anlamda adaletsizliklerin olduğunu ve kömür yardımına gereksinim duyulmayan, evinde doğalgaz kullanan, ekonomik durumu iyi olan vatandaşlara bu kömürlerin dağıtıldığını iddia etti.

Keklik, "İhtiyaç sahibi olmayan kişilere verilen kömürlerin satıldığı yönünde ihbarlar bize gelmektedir. Biz de oda olarak bu ihbarları değerlendirerek adresleri ile birlikte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürlüklerine bildirdik." dedi.

Gaziantep'in Türkiye'de her yönüyle örnek bir il olduğunu belirten Keklik, "Biz Gaziantep'te kömürcü esnafı olarak 2011 yılında sitemize bir kalite kontrol noktası kurduk. Bu kurulan kalite kontrol noktası Türkiye'de ilk bir noktadadır. Bu kalite kontrol noktasında Gaziantep Büyükşehir Zabıta ekiplerimizde sürekli görev yapmaktadırlar. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri de zaman zaman gelmektedir. Gaziantep'e gelen gerek ithal gerek yerli kömürlerin tamamının bu kalite kontrol noktasına girmesi zorunludur. Kalite kontrol noktasına giden araçlarla gelen kömürlerin kalite kontrolü yapılır ve daha sonra satılır." dedi.

"Hava kirliliği yapmayacak kaliteli kömürleri satmaya özen gösteriyoruz"

Gaziantep aşırı derecede göç alan metropol bir şehir olduğunu belirten Keklik, "Bu göç nedeniyle de Suriyeli mültecilerde çok aşırı derecede şehrimizde ikamet etmektedirler. Bundan dolayı şehirde bir nüfus yoğunluğu var. Şehirdeki bu kalabalık nüfus yoğunluğu da haliyle şehrin hava kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bizim sattığımız kömürler genel ağırlıklı olarak ithal kömürlerdir. 2018 yılından önceki yıllarda esnaf olarak yerli kömür satmadık. Çünkü yerli kömür satışı yasaktı. Ama cumhurbaşkanımızın bu yıl haklı olarak Türkiye ekonomisine katkı sağlamak amaçlı yerli ve milli kömürler deyince bizler de yerli olan kömürleri satmaya başladık. Bu yerli kömürleri satarken yine aynı şekilde kalite kontrolden geçirmek şartıyla kontrolleri yapıldıktan sonra hava kirliliği yapmayacak kaliteli kömürleri satmaya özen gösteriyoruz. Kalitesiz kömürlerin de asla şehre girmesine izin vermiyoruz." ifadelerini kullandı.

Keklik, Gaziantep'te her yıl ortalama olarak 100 bin ton Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı gibi kurumların aracılığıyla kış aylarında kömür dağıtımı yapıldığını, fakir ailelere yönelik gerçekleştirilen kışlık kömür yardımlarında adaletsizlik yapıldığını iddia etti.

"Muhtaç aileler bedava kömürleri alamamaktadırlar"

Vatandaşa bedava kömür dağıtılmasına karşı olmadıklarını, ancak dağıtımda yapılan adaletsizliğe ve kalitesiz kömür dağıtılmasına karşı olduklarını belirten Keklik, "Biz her zaman devletimizin yanındayız. Vatandaşımızın haklı olduğu noktalarda vatandaşımızın da yanındayız. Ama Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Gaziantep'te 90-100 bin ton kömür dağıtıyor. Bu rakam verilerle bellidir. Bu 100 bin ton kömür dağıtılırken gerçek muhtaç aileler ve hak sahibi aileler bu kömürleri alamamaktadırlar. Bu kömür tam tersine maddi durumu iyi olan, evinde doğalgazı olan, beş katlı evi ve altında arabası olan kişilere dağıtılmaktadır. Yani bu kömürü hak etmeyenler almaktadırlar. Hak eden vatandaşlar da bu kömürü alamamaktadırlar. Bu şekilde vatandaşlardan çok ciddi şikâyetler alıyoruz. Fakir olan birçok aile kömür alamadığından dolayı şikâyette bulunuyor." şeklinde konuştu.

"Bedava dağıtılan kömürlerde denetimlerin daha iyi yapılması lazım"

Bedava dağıtılan kömürlerde denetimlerin daha iyi yapılması gerektiğini belirten Keklik, "Biz ithal ve yerli kömürlerde hava kirliliğine neden olan bu kömürleri satmamaya özen gösteriyoruz. Ama Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın dağıtmış olduğu kömürler hava kirliliğine neden oluyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın başındaki kişilere defalarca 'siz bu kömürleri hak etmeyenlere veriyorsunuz, hak etmeyen vatandaşlar kimlere satıyorlar. Bugün Gaziantep'te Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın dağıttığı kömürler hat safhada satılmaktadır. Biz bunları satanları da adresleri ile beraber tespitini yaptık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndaki ilgili yetkililere de gönderdik. Bu konuda ne tür ve nasıl bir çalışma yapıyorlar, bize henüz bir bilgi gelmemiştir ve ne tür bir çalışma yaptıklarını bilmiyoruz. Ama biz bu kömürlerin satıldığına dair aldığımız ihbarları tespit ederek onlara ilettik." diye konuştu.

"Kartlı sisteme geçilsin"

Mahrukatçı esnafının büyük sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Keklik, "Bir haksız kazanç ortaya çıkıyor. Haksız kazanç ortaya çıktığı gibi bizim burada sektörden 300-400 tane esnafımız ekmek yemektedir. Bu esnaflarımızın yanında çalışan işçilerimizle beraberde 10 bin kişi burada istihdam edilmektedir. Bu arkadaşlarımız durum böyle olunca haliyle kömür satamadığından dolayı şikayette bulunmaktadırlar. Tabi karşı olmadığımız temiz hava eylem planına katkı sağlamak amaçlı doğalgaz var. Maddi durumu iyi olan vatandaşlar doğalgazı olan binalarda ikamet etmektedirler. Ama maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan kömür aldığı zaman bizim esnaf da bugün satış yapamaz hale geldi. Sektör hemen hemen kapanma noktasına geldi. Üyenin yokluğunda odamız neredeyse kapanma noktasına geldi. Biz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın bedava kömür dağıtmasına asla karşı değiliz. Devlet, vatandaşı ve fakir vatandaşı için vardır. Ama biz, bunun dağıtım şekline karşıyız. Bu kömürün dağıtım şekli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, fakir ve muhtaç ailelere kupon, kömür kartı vererek ya da nakdi yardım yaparak bu kömürlerin biz esnaflardan temin edilmesi lazım." diye belirtti.

Oda ve esnaf olarak kaliteli kömür kullanımından ve dağıtılmasından yana olduklarını aktaran Keklik, şunları söyledi;

"Esnaflar, kalite kontrol noktasında geçirilen ve hava kirliliğine neden olmayan daha kaliteli kömürleri sattıklarından dolayı Gaziantep'te hava kirliliğine önüne geçeceğimizi düşünüyoruz.  Bu konu ile ilgili cumhurbaşkanımız başta olmak üzere TBMM'ye ve ilgili siyasi partilerin başkanlıklarına biz gerekli yazışmaları yazdık. Şu anda bir cevap bekliyoruz ve bu kömürler her yıl ocak ayının içerisinde Bakanlar Kurulu kararı ile alınan bir karar neticesinde dağıtılıyor. Biz 2019 yılının ocak ayında alınacak kararda bunun kupona dönüştürülmesi veya nakdi yardıma dönüştürülmesini talep ediyoruz. Bu şekilde hem vatandaşımız hem esnafımız mağdur olmayacak hem de hava kirliliğinin önüne geçmiş olacağız."

"25 kiloluk kömür çuvalları 20-23 kilo çıkıyor"

Keklik, "Sosyal Yardımlaşma tarafından dağıtılan kömürlerin üzerinde 25 kilo ibaresi yer alıyor. Dar gelirli ailelere bir ton kömür yardımında bulunulması için 40 çuval kömür verilmesi gerekiyor. Ama vatandaşlara 2 çuval eksik kömür verildiğine yönelik iddialar var. Bunun dışında da kömür çuvalları tartıldığı zaman 25 kilo ibaresi bulunan kömür çuvallarının 20 ile 23 kilo arasında olduğu yönünde iddialar var. Bizlerde yapmış olduğumuz bu tartım işlemlerinde aynı durum ile karşılaştık. 40 çuval kömürde 3 kilo eksik kömür verildiği hesaplandığında ortalama 120 kilo kömür eksik çıkıyor. 100 bin ton kömür yardımı yapılıyor. Dağıtılan kömürden ortalama 15 bin ton kömür eksik çıkıyor. Bu 15 bin ton kömür kime verildi? Bakanlık tarafından kömürler kilo üzerinden gönderiliyor, buralardan evlere dağıtım çuval üzerinden dağıtılıyor. 15 bin ton kömür nerede? Biz, satılan kömürlerin bunlar olduğunu düşünüyoruz. Bu konu ile ilgili yetkileri bilgi verdik." dedi.

"Dağıtılan kömürlerin daha kaliteli olması lazım"

Bedava dağıtılan kömürlerin kalitesinin düşük olduğunu da ileri süren Keklik, "Vatandaşımız kömüre para vermediğinden dolayı kömürün kalitesine itiraz etmiyor. Ama bu kömürü yaktığınız zaman kışın hava kirliliğinden dolayı dışarı çıkamıyoruz. Sosyal Yardımlaşmanın dağıttığı kömürler, yerli kömürlerin ikinci ve üçüncü kalitesidir. Bu dağıtılan kömürlerin daha kaliteli olması lazım." çağrısında bulundu.

Devletin bedava kömür dağıtmasına karşı olmadıklarını, ancak yardım kömürlerinin esnafların eliyle vatandaşlara dağıtılması gerektiğini söyleyen Keklik, bu durumda hem esnafın hem de vatandaşın mağdur olmayacağını savundu.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir