• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
F-35 savaş uçaklarının 11 tanesi israil`e teslim edildi bile
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER/HASAN IŞIK/ARAŞTIRMA

Terörist israil ordusu yaptığı açıklama ile iki yeni F-35 model savaş uçağının daha teslim alındığını duyurdu. Terörist israil'in şu ana kadar en az 11 uçak teslim aldığı belirtiliyor. Peki ama bu savaş uçaklarının yapımında bizzat ortak olan Türkiye bu noktada hangi aşamada? Önce kısaca bu proje ile bilgi vermek istiyorum.

F-35`LERİN ÖZELLİKLERİ

Dünyanın en pahalı silah programı olarak kabul edilen beşinci nesil F-35 müşterek saldırı uçağı F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter (JSF) / Müşterek Saldırı Uçağı), savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanan bir savaş uçağı. F-35, tek pilot ve tek motorlu, beşinci nesil, hava-yer taarruz, keşif, taktik savunma gibi çok maksatlı görevleri, düşük görünürlük özelliğiyle gerçekleştirebiliyor. Sahip olduğu DAS sistemiyle 360 derece görüş sağlayabilen F-35'in, özel tasarlanmış geometrisi ve kaplaması sayesinde sahip olduğu düşük görünürlük özelliği, düşman radarları tarafından tespitini güçleştiriyor. F-35, sahip olduğu Link-16 ve MADL haberleşme sistemleriyle tespit ettiği tehditleri etrafında bulunan diğer F-35 ve silah sistemleriyle paylaşabiliyor, bu sayede harp ortamındaki farkındalık seviyesi artırılıyor. Sensör füzyon teknolojisiyle EOTS, DAS, radar gibi kaynaklardan aldığı bilgileri birleştirerek, harp ortamının resmini pilota sunan uçak, bu sayede dost ve düşmana yönelik tanımlamaların çok daha doğru şekilde yapılmasını sağlıyor.

3 FARKLI MODELİ VAR

F-35'in 3 ayrı konfigürasyonu bulunuyor. Geleneksel kalkış ve iniş (CTOL) yeteneğine sahip F-35A, iniş ve kalkış yapabilmek için piste ihtiyaç duyuyor. Kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) yapabilen F-35B, kısa pistlerden kalkış yapabiliyor ve helikopter gibi iniş gerçekleştirebiliyor. Uçak gemileri için tasarlanmış versiyon (CV) F-35C ise helikopterler gibi olduğu yerden yükselerek kalkış yapıp ve aynı şekilde inebiliyor. F-35 uçağına KC-135 Stratotanker tipi uçaklarla havadan yakıt ikmali yapılabiliyor. F-35 savaş uçağının menzili de versiyonlarına göre farklılıklar gösteriyor. Uçağın maksimum menzili F-35A'da 2 bin 200, F-35B'de bin 667, F-35C'de 2 bin 593 kilometreyi buluyor. Yeni nesil savaş uçağı, 15,67 metre uzunluğa, 4,33 metre yüksekliğe, 10,65 metre kanat açıklığına, 42,7 metrekare kanat alanına sahip bulunuyor. Uçağın boş ağırlığı F-35A'da 13 bin 170, F-35B'de 14 bin 588, F-35C'de 14 bin 547 kilograma karşılık geliyor. Yüklü ağırlığı 22 bin 470, azami kalkış ağırlığı 31 bin 800 kilogram olan uçak, 1,6+ mach (saatte bin 932 kilometre) azami hıza, 60 bin feet (18 bin 288 metre) azami irtifaya çıkabiliyor. Avcı/savaş uçağı F-35, havadan havaya füzeler, havadan karaya füzeler, gemisavar füzeleri atabilme yeteneğine sahip bulunuyor.

TÜRKİYE ÜRETİMİN İÇİNDE

Türkiye; ABD`nin birincil nitelikteki ortağı olduğu F-35 projesine, 2002`de uluslararası partner olarak katıldı. Türkiye, yeni nesil savaş uçağının üretiminde yedi savunma sanayii firması ile yer aldı. Bu firmalar; ASELSAN, TUSAŞ-TAİ, AYESAŞ, Kale Havacılık, ROKETSAN-TÜBİTAK, MİKES A.Ş. ve Alp Havacılık olarak sıralandı. Türkiye, böylece gövde üretiminden elektro optik hedef sistemine kadar uçağın önemli parçalarının üretimi süreçlerinde yer aldı.

ORTAKLAR

Projenin ortaklığında uluslararası katılımlarda “3 seviye” var. Ortaklar bulundukları finansal katkıya göre seviye numarası veriliyor. 1. Seviyede, Birleşik Krallık 2.5 milyar dolar katkı ile 2. seviyede, 1 milyar dolar katkı ile İtalya ve 800 milyon dolar ile Hollanda bulunuyor.  3.seviyede partnerler ise:  Kanada – 440 milyon dolar, Türkiye – 175 milyon dolar, Avustralya – 144 milyon dolar, Norveç – 122 milyon dolar, Danimarka – 110 milyon dolar katkıda bulunmuş.  Terörist israil ve Singapur ise güvenlik yardımına katılmışlar.

TÜRKİYE`YE F-35 TESLİMATINDA ÇIKAN PÜRÜZLER

Ağustos başında ABD yönetiminin Türkiye`de yargılanan rahip Andrew Brunson`ın serbest bırakılmamasını gerekçe göstererek aldığı yaptırım kararından sonra yeni bir hamle de ABD Senatosu`ndan gelmişti. Senato, 2 Ağustos`ta Rusya`dan S-400 füze satın alınmasını gerekçe göstererek, Türkiye`ye F-35 savaş uçaklarında yaptırım uygulanmasına ilişkin kararı Genel Kurul`da onaylamıştı. Metin, ABD Başkanı Donald Trump`ın onayıyla yasalaşmıştı.

10 GÜN ÖNCE BEKLENEN RAPOR KONGREYE SUNULDU

Fakat rahip sorununun çözülmesi ve ABD ile ilişkilerin iyileşmeye meyletmesi ile birlikte 10 gün önce ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye`nin 100 adet F-35 savaş uçağı satın alım planına ilişkin beklenen raporunu Kongre`ye sundu. Raporda, ABD'nin Türkiye'deki askeri ve diplomatik varlığı, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 füze sisteminin Amerikan silah sistemlerini nasıl etkileyeceğine ilişkin değerlendirme, Türkiye'nin F-35 programına katkısı ve eğer Türkiye'nin projedeki rolü önemli ölçüde değişirse bunun F-35 programına etkisinin ne olacağı ve Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 füze sistemi yerine satın alabileceği ABD ve NATO üretimi olan alternatif silah sistemlerine ilişkin değerlendirmeler yer alıyor. Bu gelişmenin ardından satış anlaşmasının neticelendirilmesi yolunda kilit bir engelin aşıldığı yorumu yapıldı.

UÇAKLARIN TÜRKİYE TOPRAKLARINA TRANSFERİ 1-2 YIL SÜRECEK

Türkiye, NATO ve ABD`nin en yakın müttefiklerinin dâhil olduğu ve üretimine farklı şekillerde katkıda bulundukları F-35 programının bir parçası ve Haziran ayında ABD'de iki uçağın Türkiye`ye teslim töreni yapıldı. Ancak uçakların, Türkiye topraklarına transferinin 1-2 yıl sürebileceği belirtildi. Türkiye program kapsamında 100 adet F-35 uçağı almayı planlıyor. Türkiye`nin program kapsamında üçüncü ve dördüncü uçaklarını da gelecek yıl Mart ayında teslim alması öngörülüyor.

AMA israil`e 11 ADET F-35 TESLİM EDİLDİ

Siyonist terör çetesi israil ordusu, ABD'den iki yeni F-35 model savaş uçağının teslim alındığını duyurdu. Orduya bağlı hava kuvvetlerince yapılan yazılı açıklamada, ABD yapımı 2 F-35 savaş uçağının, ülkenin güneyindeki Necef Çölü (Negev) bölgesinde bulunan Nevatim Hava Üssü'ne indiği ve "Altın Kartal" filosuna katıldığı belirtildi. Açıklamada, 2 yeni uçağın terörist israil ordusu ile hava kuvvetlerinin operasyonel kapasitesini artıracağı kaydedildi. İşgal çetesi israil, ABD'den sonra F-35 savaş uçağına sahip ilk ülke olma özelliği taşıyor. Aralık 2016'da bu uçakları hava kuvvetleri bünyesine katmaya başlayan terörist israil'in şu ana kadar en az 11 uçak teslim aldığı belirtiliyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir