• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
"İnsanı ve kâinatı okumak için okuyalım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 11 Nisan Fuar Merkezi'nde 23 Kasım- 2 Aralık tarihleri arasında halka açık olacak olan ve 250 yayınevinin ve 150 şair ve yazarın imza günü düzenleyeceği "2. Ulusal Şanlıurfa Kitap Fuarı" yoğun ilgi görüyor.

Kitap Fuarı'na katılan yayınevleri, Türkiye'nin okuma seviyesinin düşük olduğunu ve devletin okuma seviyesini arttıracak projeleri daha çok oluşturması gerektiğini ifade ettiler.

Yeni Asya Neşriyat Yayınları olarak fuara katılan Cesim Aydın, Türkiye'nin kitap okuma seviyesinin gün geçtikçe daha da çok düşüğünü ifade etti.

Aydın, "Yapılan araştırmalara göre durum pek iç açıcı değil. Son zamanlarda açılan kitap fuarları ile birlikte bu okuma oranı oranını iyileştirme uğraşları içindeyiz. Şimdi dünya toplumları arasında hem bilimsel okuma oranlarında hem kültürel kitap okuma noktasında durumumuz iyi değil bunu iyileştirmek için hepimiz bir gayret içerisinde olmamız gerekiyor. Şimdi son yıllarda bir slogan kullanıyoruz, 'İnsanı ve kâinatı okumak için okuyalım' gençlerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırabiliriz? Devletin okuma projesi oluşturması gerekiyor." dedi.

"Gençlerin ve çocukların duygularına hitap edecek kitaplar olması lazım"

Fuarın canlı geçtiğini ve yoğun bir talebin olduğunu ifade eden Aydın, "Eğer ki insan bir kitabı okuyorsa ve kendini o kitapta bulabiliyorsa, kitap okumasını daha arttırır ve okuma seviyesi yükselir. Tabi bu da bir gerçektir, piyasada insana derinlik kazandırmayacak birçok kitap var. Gençlerin ile çocukların duygularına ve düşüncelerini hitap edecek kitaplar olması lazım. Şu an Türkiye'de birçok kitap basılıyor dağıtılıyor ama gençler kendini o kitaplarda görmüyorlar Eğer ki bir genç kendini kitapta görmüyorsa kitabı yabancı kalıyor ve haliyle kitapta okunmadığı zaman seviyemiz düşüyor." ifadelerini kullandı.

"Fuarlar birçok kitabı bir arada bulundurduğu için güzel bir fırsattır"

Kitap fuarlarının kitap okuma seviyesini yükseltmede iyi bir rol oynadığını dikkat çeken Aydın, şunları söyledi:

"Çünkü değişen ve dönüşen dünya içerisinde önümüzde dijitalleşen bir hayat var. Eskiden bakkallar ve marketler vardı. Oradan alışveriş yaptığımız zaman deftere yazdırırdık. Bu zamanın kitapçıları da böyle oldu. Kitapçılarda kitap okuma talebi düştüğü için birebir kapandı ve kırtasiyelere dönüştü. İnsanlar artık kolay kolay kitapları bulamıyorlar. Birçok kesim kitapları artık internetten sipariş veriyorlar. Fuarlar da birçok kitabı, yazarı ve yayınevini bir arada bulundurduğu için güzel bir fırsattır."

"Ailede kitap okuma kültürü olmadığı zaman kitap okuma alışkanlığı olmuyor"

Telefon, internet ve bilgisayarın gençlerin kitap okumasını engellediğini söyleyen Mahmut Demren de, "Günümüz gençlerimizi daha farklı şeyler, telefon internet bilgisayar oyun ve benzeri teknolojik aletler meşgul ettiği için gençlerimizin kitap okumasını engelliyor. Kitap okuma alışkanlığı birazcık ta kültüreldir aslında. Ailede kitap okuma sevdirilmediği zaman kitap okuma alışkanlığı olmuyor. Bir de teknolojinin altyapısı olmadan teknolojiye direkt geçtiğimiz için bunu kullanımı da doğru olmadı ve gençler kontrolsüz olarak teknoloji uygulamaya başladılar. Bunun sonu da faciayla sonuçlanacak ve eğitimsiz kültürsüz bir toplum oluşacak. Kitap okuma seviyesinin düşük olmasının sebebi, ailenin gelir düzeyi, okuldaki eğitim kalitesi, kitap okuma alışkanlığının olmaması ve teknolojinin hızlı olarak hayatımıza girmesinden kaynaklanıyor." dedi.

"Veli kitap okumada öğrencilerine örnek olması gerekiyor"

Okuma seviyesinin yükselmesi için en pratik yolun okumak olduğunu belirten Demren, "Ailelerin çocuklarını Kontrol etmesi gerekiyor. Evdeki televizyonun kumandası velinin Kontrolünde olması gerekiyor. Veli evde kitap okuma saati geldiği zaman o kumandanın kırmızı düğmesine basacak ve öğrencileriyle beraber kitap okuyacak. Okuma alışkanlığı ailede oturmazsa okuma seviyemiz günbegün düşer. Yani buradaki sorumluluk veliye düşüyor. Veli bu konuda öğrencilerine örnek olması gerekiyor. Kitapların da öğrencilere sevdirilerek okutulması lazım." ifadelerini kullandı.

Kitap okuma seviyesinin ve kitaba olan sevgiyi ile ilginin bu tür kitap fuarlarıyla arttırılabileceğini ifade eden Dergâh Yayınevi çalışanı Yusuf Güloğulları ise, "Kitap fuarına rağbet var. Kitap fuarının fuar merkezindeki ilk senesinin olmasına rağmen ilgi gayet güzel. Kitap almaya gelen okurlar nitelikli kitap okuyan kişiler, kaliteli kitaplar alıyorlar. Kitap okuma seviyesi ve kitaba olan sevgiyi ile ilgi bu tür kitap fuarlarıyla arttırılabilir. Kitap almaya gelen kişiler de boş zamanlarında kitap okuyan kesim değil ne kitap okumasını bilen kişilerdir." şeklinde konuştu. (Hüseyin Sayhar-İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir