• DOLAR 34.225
  • EURO 37.985
  • ALTIN 2925.705
  • ...
İran`daki vahdet konferansına katılan konuşmacılardan önemli değerlendirmeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran'ın başkenti Tahran'da "Kudüs, Ümmetin Birlik Ekseni" başlığı altından düzenlenen 32'nci Uluslararası İslami Vahdet Konferansı devam ediyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımıyla dün başlayan konferansın açılış oturumunda Zahedan kentinin Cuma İmamı Molevi Abdülhamid, Lübnan Hizbullah'ı Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, Afganistan eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, eski Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Irak Yüksek İslami Meclis Başkanı Şeyh Hamam Hamudi birer konuşma yaptı.

Zahedan kentinin Cuma İmamı Molevi Abdülhamid: Tüm düşünürler ve ulema birlik için bir yol bulmalı

Zahedan kentinin Cuma İmamı Molevi Abdülhamid, İslam düşmanların İslam ülkelerini karşı karşıya getirmek istediklerini belirterek bu ülke liderlerinin bu hususta düşünmeleri gerektiğini ve buna hasret duyduklarını belirtti.

Abdülhamid, İslam dünyasının birçok krizle boğuştuğunu ifade ederek, İslam ve Müslümanların ayrışma ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

İslam dünyası sorunlarının kökeninin araştırılması gerektiğini ifade eden Abdülhamid, İslam'ın büyük bir servet olduğunu fakat bu servete rağmen İslam dünyasının birçok mesele ile boğuştuğunu söyledi.

İslam ülkelerindeki birçok sorunun İslam'dan uzaklaştıktan ötürü baş gösterdiğini ifade eden Abdülhamid, tüm düşünürler ve ulemadan birlik için bir yol bulmalarını istedi.

İslam ülkelerinde Şii, Sünni arasında ayrışma olmaması gerektiğini ifade eden Abdülhamid, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin açılış konuşmasında bu yöndeki sözlerinin gerçekçi olduğunu söyledi.

Şeyh Naim Kasım: Filistin'in kurtuluşu için Müslümanların yan yana durması gerekir

Lübnan Hizbullah'ı Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım da  konuşmasında İran'ın, İslami değişimin öncüsü ve simgesi olduğunu ve bu değişimin Kudüs ve Filistin meselesinde tüm dengeleri değiştirdiği ifade etti.

Kudüs'ü işgal eden siyonist rejimin bölge halkının gücünü yok ederek İslam ümmetini teslim almak istediğini ifade eden Şeyh Naim, bazı İslam dünyası liderlerinin siyonistlerle ilişkileri normalleştirmek istediklerini belirterek işgal rejimi, Amerika ve söz konusu bazı islam dünyası liderlerinin el ele vererek Filistin işgalinin devamını sağlamak istediklerini söyledi.

Kudüs'ün ayrılmaz kutsal toprak olduğunu ifade eden Şeyh Naim, Filistin'in kurtuluşu ve uluslararası komplolar karşısında Müslümanların yan yana durması ve diğerlerine boyun eğmemeleri gerektiğini söyleyen Şeyh Naim, direnişin canlandığını, bu vesileyle Filistin meselesinin unutulmasının mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Hamid Karzai: Mezhepler arasında kardeşliğin derinleşmesi hayati önem taşıyor

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de Müslümanlar arasında bölgesel işbirliğinin güçlenmesi gerektiğini vurguladı.

Karzai, İslam ülkelerinin hassas şartlarda olduklarını belirterek, İslam ümmetinin tüm engeller karşısında kalkabileceğini belirtti.

Karzai, İslam dünyasının birlikteliği azaldığı dönemlerde daha çok zarar göreceklerinin tarihte var olduğunu belirtti.

İslam dininin gerçek yüzünün dünyaya gösterilmesini isteyen Karzai, İslami mezhepler arasında kardeşlik, eşitlik, adaletin derinleşmesinin barış ve istikrar için hayati önem taşıdığını söyledi.

Nuri El Maliki: Filistin konusu unutulursa İslam dünyası kendi dünyasını kaybedecek

Eski Irak Başbakanı Nuri El Maliki ise konuşmasında siyonist terörizminin bölgedeki sorunların nedeni olduğunu belirterek, İran'ın işgal rejimi ve müttefiklerini, hedeflerine ulaşmaktan alıkoyduğunu bu nedenle İran'a karşı kin beslediklerini söyledi.

El Maliki, Filistin konusunun unutulması durumunda İslam dünyasının kendi dünyasını kaybedeceğini belirterek, bazı İslam ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini normalleşmeye çalışmalarının büyük bir tehlike olduğunu belirtti.

Irak, Suriye, Filistin ve Lübnan'daki sorunların kaynağında siyonist terörizmi olduğunu ifade eden Maliki, terörist ve sulta düzeninin onlar karşısında direnen direnişi yok etmeye çalıştıklarını söyledi.

Şeyh Hamam Hamudi: İslam dünyasın bugün vahdete gereksinim duyuyor

Irak Yüksek İslami Meclis Başkanı Şeyh Hamam Hamudi de Kudüs'ün İslam dünyasının ilk kıblesi ve Müslümanların birleşme sebebi olduğunu ve ABD'nin elçiliğini Kudüs'e taşımasını resmiyette tanımadıklarını söyledi.

Şeyh Hamudi, İslam dünyasının bugün vahdete gereksinim duyduğunu belirterek, siyonist rejimin bölgenin üstün gücü olmaya çalıştığını ve bundan dolayı İslam ülkelerinin vahdetinden korktuğunu söyledi.

Siyonist rejimin İslam ülkelerini parçalamak istediğini ifade eden Şeyh Hamudi, siyonist rejimin bu yönde bazı bölge rejimlerini kullandığını söyledi.

100 ülkeden 350 konuğun katılımıyla Tahran'da düzenlenen konferans yarın son bulacak. (İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir