• DOLAR 32.444
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2441.401
  • ...
Gazete İlanıyla Camiler Satılığa Çıkarılmış!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kastamonu`da, çok sayıda cami, mescit ve cami arsalarının ilana çıkılarak satıldığı bildirildi.Merkez Vakıflar Memurluğu`nun 1937 yılında dönemin yerel gazetelerine verdiği resmi ilanlarda, satılacak bazı cami ve mescitler ile cami arsalarının bilgileri ilesatışfiyatları yer alıyor.

Kastamonu`da yayın yapan gazetelerin İl Halk Kütüphanesi arşivinde yer alan 1937 yılına ait nüshalarında,MerkezVakıflar Memurluğu`nun bazı cami ve mescitlerinsatışıiçin ilanlar verdiği görülüyor.

Araştırmacı Erdal Arslan, Kastamonu`da cumhuriyetin ilk yıllarında cami, mescit ve cami arsalarının satıldığının o zamanki resmi kurumların ilanlarında görülebildiğini söyledi.

Araştırmalarına göre, o tarihlerde Kastamonu`da 28 cami ve mescidin satıldığını dile getiren Arslan, resmi ilanla satılan camilerden birinin de Küpçüğez Camisi`nin olduğunu belirterek, ``Bazı kaynaklarda bu caminin satın alınarak, depo ve ahır olarak kullanıldığı aktarılmaktadır`` dedi.

Camilerin yanı sıra camilere ait mal varlıkları ve hayratlarının da o dönemde satıldığını anlatan Arslan, resmi ilanlarda Nasrullah Camii Vakfı`na ait bir odanın da satılması için ilan verildiğini ifade etti.

Arslan ``Örnekleri çoğaltacak olursak; Ahir Ali Mescidi`nin, Medrese-i Atabey`in, Bey Çelebi Medresesi`nin, Alaca Mescit`in, Koyunlu Mescit`in kendisi ve arsası satılanlardan bazılarıdır`` ifadesini kullandı.
28 Mayıs 1937 tarihli gazete ilanı

Kastamonu`da yayın yapan ve haftada 2 kez çıkan Doğrusöz Gazetesi`nin 28 Mayıs 1937 tarihli sayısında yer alan ilan şu şekilde:

``Merkez Vakıflar Memurluğu`ndan:

Yukarıda cins ve mevkii yazılı cami ve mescitlerle arsaların, hizalarında gösterilen bedellerle satılmak üzere 25/5/947 (937) tarihinden itibaren açık artırmaya konulmuştur. İstekliler ihale günü olan 15/6/937 salı günü saat on beşte yüzde yedi buçuk teminat akçalar ile Vakıflar İdaresi`nde hazır bulunmaları ilan olunur.``


AA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir