• DOLAR 34.651
  • EURO 36.61
  • ALTIN 2935.205
  • ...
Baba-oğul mesleklerini ayakta tutmaya çalışıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te yaklaşık 50 yıldır bakır işlemeciliği yapan Ecevit Mehmet Mercan, oğlu Samet Mercan ile çekiç sallayıp hem ekmek paralarını kazanıyor hem de ata mesleklerini ayakta tutup gelecek nesillere aktarmanın mücadelesini veriyor.

Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda yıllardır aynı çatı altında omuz omuza verip bakır işlemeciliği yaparak çekiç sallayan baba-oğul, mesleklerini geleceğe taşımak için adeta bir köprü görevi görüyor. Yaklaşık yarım asırdır ata mesleğini severek yapan 51 yaşındaki baba Mercan, çocuğuna adeta miras olarak bıraktığı mesleğini 15 yıldır da oğluyla beraber devam ettiriyor.

Mesleğini öğrettiği oğlu ile birlikte hem ata meslekleri olan bakırcılık mesleğini sürdürdüklerini hem de geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Ecevit Mehmet Mercan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, oğluyla aynı işi yapıyor olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

"Oğlumla birlikte mesleğe devam ediyoruz"

Meslekte 45 yılı geride bıraktığını ve bunun 15 yılını ise oğluyla geçirdiğini anlatan Mercan, "Ben bu mesleğe 6 yaşında kayınbabamın yanında başladım. Ağabeyim ile mesleğe devam ettim. 45 yıldır da bu mesleğe devam ediyorum. Bir dönem 15 sene kadar küçük bir ara verdim. Ara vermemin nedeni de o dönem bakırcılık bitmiş dönemindeydi. Bakırcılığa fazla bir talep olmadığından dolayı ara verdim. Ama şu anda son 10-15 senedir meslekte bayağı bir canlanma var. Meslek hareketlilik kazanınca ben de tekrar dükkan açtım. Oğlumla birlikte mesleğe devam ediyoruz." dedi.

"Bakırcılık mesleğini kayınbabam ve ağabeyimin yanında öğrendim"

Bakırcılık mesleğine kayınbabası ve ağabeyinin yanında öğrendiğini anlatan Mercan, "Zamanla ben bu mesleği sevmeye başladım. Çocukken mesleği pek fazla sevmezdik. Çünkü sokakta oynamak dururken çalışmak sevilmezdi. Ama ağabeyim sağ olsun bize mesleği öğretti, meslekte bizi geliştirdi. Çıraklık ve kalfalık döneminde biz çok eziyet çektik. Esnafta para olmadığı için çok az para alırdık. Aldığımız para ancak bizim yol ve yemek ihtiyaçlarımızı karşılardı. Ama şu anda esnaf bayağı gelişti, çeşitlerde bayağı çoğaldı. Ama şimdi de mesleği anlayan da anlamayan da yapıyor. Ama bu meslek anlayana bırakılırsa inanıyorum ki bu meslek daha güzel yerlere gelecek." ifadelerini kullandı.

"Tekrar dünyaya gelsem yine bu mesleği yapmak isterim"

Mesleğini severek yaptığını anlatan Mercan, "51 yaşındayım. Tekrar dünyaya gelsem yine bu mesleği yapmak isterim. Bu meslek el sanatıdır ve ölmeyen bir meslektir. İnsanların da zevkine hitap eden bir meslek. Nakışçılık ve imalatçılık olsun bakırdan olan her şey güzeldir. Bundan dolayı da bu meslek çok güzel bir meslektir." şeklinde konuştu.

"Bu mesleğin öğrenilmesi için 6-7 yaşında başlanılması gerekiyor"

"Benim mutluluğum bu mesleği oğluma öğretmiş olmamdır," diyen Mercan, "Mesleği öğretmek için eleman çok zor buluyoruz. Ama oğlum yanımda bana büyük bir destekçi oluyor. Ben mecbur mesleği oğluma öğretiyorum. Çünkü mesleği başka öğreteceğim kimse yok. Çırak bulamıyoruz, kalfa yok. Bu mesleğin öğrenilmesi için 6-7 yaşında başlanılması gerekiyor. Bu mesleğe erken başlanmazsa meslek öğrenilmez. Onun için ben de küçük yaştan itibaren mesleğimi oğluma öğrettim. Şimdi de beraber çalışıyoruz." diye konuştu.

"Baba-oğul mesleğimizi sürdürüyoruz"

İlkokul birinci sınıftan itibaren babasının yanında çalışmaya başladığını belirten Samet Mercan (23), babasıyla aynı mesleği yapmaktan büyük keyif aldığını belirtti.

Babasının isteğiyle bakır işlemeciliği yapmaya başladığını belirten Mercan, "Ben şu an 23 yaşındayım. Babam ve amcalarım bu mesleği yapıyordu. Ben de ilkokul birinci sınıftan beri babam ve amcalarımın yanında çalışmaya geliyordum. Son 5 yıldan beri kendi adımıza dükkan açtık. Baba-oğul mesleğimizi sürdürüyoruz." dedi.

"Mesleğimizin devam etmesi için mesleğimi çocuklarıma öğreteceğim"

Babasından öğrendiği mesleğini kendisinin de çocuklarına öğreteceğini belirten Mercan,  "Eğer benim de çocuklarım olursa ben de bu mesleği onlara öğreteceğim. Mesleği ben babamdan devir alacağım ve çocuklarımda mesleği benden devir alacak. Allah'ın izniyle çocuklarım olursa mesleğimizin devam etmesi için mesleğimizi onlara öğreteceğim. Ben bu mesleği sevdiğim için yapıyorum. Sevmesem bu meslekte bulunmam. Babamdan öğrendiklerimi çocuklarıma öğreteceğim. Babamın meslek hakkında bilmediklerini diğer ustalarımdan öğreniyorum. Ama babamın da bana çok katkısı oluyor. O yüzden de Allah izin verdiği sürece bu mesleği yapmak istiyorum." şeklinde konuştu.

"Baba mesleğini yapmak benim için bir onurdur"

Babasıyla aynı mesleği yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Mercan, "Çünkü mesleğimi severek yapıyorum. Şimdi biz çırak bulamıyoruz. Ama ben çıraklarımı kendi çocuklarımı yapacağım ve onlarla birlikte mesleğimizi sürdüreceğiz. Baba mesleğini yapmak benim için bir onurdur. Ben baba mesleğini yapmaktan gurur duyuyorum. Eğer babasının yanında çalışanlar varsa babalarının mesleğini öğrenip mesleği yaşatmaya çalışsınlar." çağrısında bulundu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir