• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Yarım milyon insanı katletmişler!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ

11 Eylül 2001 saldırıları sonrası ABD`de George W. Bush yönetiminin “terörle savaş” yalanıyla İslam coğrafyasını hedef alan işgal politikası neticesinde en az 500 bin kişinin öldüğü belirlendi. ABD`nin Rhode Island Eyaleti`ndeki Brown Üniversitesi, Watson Uluslararası ve Kamu İdaresi Enstitüsü`nün yayınladığı rapora göre, sözde “terörle mücadele” adına verilen işgal ve yağma hareketi sırasında 480 bin ila 507 bin arasında kişi hayatını kaybetti. El Kaide ve Bin Ladin`i barındırdığı iddiası ile 2001`de Afganistan`a ve “kitle imha silahlarına sahip olması” ve bunu sözüm ona “teröristlere” verme ihtimalini öne sürerek 2003`te Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak`a saldıran George W. Bush`un yönetimi altında yıllar sürecek işgaller başlamıştı. Raporda, savaş ve işgalin yol açtığı altyapı hasarı ve yaygınlaşan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin dahil edilmediği de belirtildi.

“260 BİNDEN FAZLA SİVİL HAYATINI KAYBETTİ”

Gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduğu bilinmesine rağmen, raporda yer alan verilere göre 11 Eylül`den bu yana hayatını kaybeden en az 480 bin kişinin 260 binden fazlasını siviller oluşturuyor. İstatistiklere göre Irak`ta yaklaşık 200 bin, Afganistan`da 38 bin, Pakistan da 23 binden fazla sivil ABD`nin başlattığı işgal ve savaşlarda hayatını kaybetti. Raporun yazarı Neta Crawford, ayrıca ABD`nin “militan” olarak tanımladığı birçok kişinin sivil olabileceğini belirtirken, savaşlar nedeniyle hayatını kaybeden insanların sayısını tam olarak tespit etmenin mümkün olmadığını ve gerçek kayıpların, 500 binin çok daha üzerinde olabileceğini kaydetti. ABD işgalleri ayrıca Afganistan`dan Irak`a kadar geniş bir coğrafyada 10 milyondan fazla kişinin evlerini terk etmesi sonucunu doğurdu. Bu işgallerin ABD`ye maliyetinin ise 5,6 trilyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

7 BİNDEN FAZLA İŞGALCİ AMERİKAN ASKERİ ÖLDÜ

Çatışmalarda 7 binden fazla Amerikan askeri ölürken, sivil ve askeri kayıpların yanı sıra, "terörle mücadele" bahanesiyle hedef alınan savaşçılar, yerel kolluk kuvvetleri, güvenlik güçleri ve ABD'nin müttefiki ülkelerin askerleri de bu yarım milyon kişinin içinde.

ÖLÜ SAYISI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Raporun yayınlanmasıyla birlikte enstitüden yapılan açıklamada “Teröre karşı savaş Amerikan kamuoyunda, basında ve politikacılar arasında sıklıkla görmezden gelinse de, ölü sayısının artıyor olması savaşın şiddetinin azalmadığını, aksine yoğun bir şekilde devam ettiğini gösteriyor” değerlendirmesi yer aldı.   

Bu haberler de ilginizi çekebilir