Büyükşehrin küçük köyleri hizmet görmüyor
"Büyükşehir Yasası" ile birlikte mahalle statüsü kazandırılan köyler, belediye hizmetlerinden mahrum bırakılıyor. Bu köylerden biri olan Kayapınar, çöpten geçilmezken, yoldaki çukurlardan dolayı ulaşılması hayli güçleşiyor.
Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Kayapınar (Tahtoka Heci Said Köyü) Mahallesi sakinleri, yıllardan beri altyapı, çevre temizliği, yol gibi zaruri ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve belediye hizmeti alamadıklarını ifade ediyor.
İlçe merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan köyde özellikle çöpten geçilmezken, yolun köstebek yuvasına dönmesi sonucu ulaşılması da hayli güçleşiyor.
İLKHA muhabirlerine konuşan köylüler, dağ gibi biriken sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor.
"Yolumuz 1995'ten beri bozuk"
Mahallenin en büyük sorununun bozuk olan yolları ile biriken çöpleri olduğunu söyleyen Mahalle Muhtarı Sadun Karatay, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:
"Yollarımız 1995'ten beri bozuktur. Mardin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Mardin Masa'ya 2 ay önce gittim, onları buraya davet ettim ve dilekçe verdim. 'Bugün yarın yollarınız yapılacak, çöpleriniz toplanacak.' denildi ama gelen olmadı. Bütün yetkililerden talep ediyoruz, dilekçe yazıyoruz ama bir sonuç alamıyoruz. Bir ay önce Milletvekili Cengiz Demirkaya ile görüştüm, yanımda bir yetkiliyi aradı. 'Kayapınar Mahallesinin yollarını kontrol edeceksiniz' diye ama kimse gelmedi ve bir cevap da alamadım. Şu anda köyümüzde taziye evi yapılıyor, hemen hemen bataklığın içindedir. Çöp sorunu zaten gözler önünde... Ayrıca kanalizasyon sorunumuz vardır. Kanalizasyon için boru talebinde bulundum, ondan da cevap alamadım. Köyümüzde bin nüfusludur. Köyümüze taşımalı eğitimden dolayı 5-6 köyden yaklaşık 400-500 öğrenci geliyor. Köyümüzün iki yolu var, bu yolların ana yola mesafesi ortalama 3 kilometredir. Yollarımız şu an milletvekili olan Cengiz Demirkaya Kızıltepe ilçe başkanıyken bozuktu. Ahmet Türk Büyükşehir Belediye başkanıyken 3 defa yanına gittim. 'Ha bugün ha yarın yapılacak' dedi ama hala yapılacak, yapılmıyor. Sorununu anlatıyorsun 'git yarın geliyoruz' diyorlar ama gelen olmuyor. Dilekçe yazıyorsun cevap alamıyorsun. Şu anda AK Parti olarak hiçbir hizmet görmüyoruz. Öbür belediyeler döneminde de hizmet görmedik. Şu an ben AK Partiliyim, yerel seçimler geliyor, hizmet olmasa zaten kaybedecekler. Sadece bizim köyde değil, bütün köylerde hizmet yok. Hiç kimseye hizmet yapılmıyor. Artık nereye başvuracağımızı bilmiyoruz. Bu yolumuzdan valimizin haberi var."
"Çukurlardan dolayı arabalarımızın kartelleri deliniyor"
Köy sorunlarının çözülmediğinden yakınan Hacı Hadi Karatay ise "Kanalizasyon için 300 metre boru lazım, yetkililerden talep ediyoruz ama bizimle ilgilenen yok. Artık kime nereye gideceğimizi bizde bilemiyoruz. Çöpleri görüyorsunuz. 3 kilometrelik yoldan Tılades'e (Bozhöyük) gitmek 10 dakikadır ama yarım saate gidiyoruz. Çukurlardan dolayı arabalarımızın alt kısmı yere değdiği için kartelleri deliniyor." diye konuştu.
"Yolun yapılmasını ve çöpün toplatılmasını istiyoruz"
Köyün çöp içerisinde kaldığını ve yollarının köstebek yuvasına döndüğünü belirten Musa Karatay da "15 yıldır ne bir yetkili gelmiş nede sormuş. Çöp için kepçe istiyoruz, normal kepçe geliyor ve bataklığa saplanıp geri gidiyor. Okulun yanında çöp birikmiş çöplerden dolayı çocuklar hatta hayvanlar bile hastalık kapıyor. Bir an önce yollarımızın yapılmasını ve çöplerin toplatılmasını istiyoruz." dedi.
"Çukurlardan dolayı araçlarımız çürüdü"
Köy yolunun 3 yıldır bozuk olduğundan dolayı çocukları zorla okula yetiştirdiklerini söyleyen servis sürücüsü Abdülbaki Karatay, "Yarım saate yetiştireceğimize 50 dakikada yetiştiriyoruz. Yollarımız çok bozuk hepsi berbat, çukur olmuş! Arabalarımız çürüdü. Çok zorluk çekiyoruz yolumuzun yapılmasını istiyoruz." dedi.
"Allah korusun ama kaza geçirsek mesul değiliz"
Yolların bozuk olduğu için gidip gelmekte çok zorlandıklarını belirten Sürücü Bekir Gümüş, şöyle devam etti:
"Çocukları servisle okula taşıyoruz. Ne halde gidip geldiğimizi gözler önünde Allah korusun bir gün kaza geçirirsek biz mesul değiliz. Yol boyunca hepsi böyle bozuktur."
"Hem biz hem öğrenciler çok sıkıntı çekiyoruz"
Yollar bozuk olduğu için hem kendileri hem de öğrencilerin sıkıntı çektiklerine dikkat çeken Musa Kılıç ise "Perişan oluyoruz, yollar bozuk olduğu için arabalarımız, tekerler çabuk yıpranıyor, mazot fazla yakıyor. Yetkililerin el atmasını istiyoruz." çağrıda bulundu. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA)