• DOLAR 32.576
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2459.945
  • ...
Karada sondaj için ilk matkap yarın düzenlenecek törenle dönmeye başlayacak. İskele`ye bağlı Sınırüstü köyü sınırları içinde bulunan Türkyurdu-1 sondaj kuyusunda saat 11.30`da düzenlenecek törene, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, bu amaçla günübirlik KKTC`ye gelecek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katılacak.

Kuyunun açılışının ardından Kaya Artemis Otel`de basın toplantısı da düzenlenecek.

Açılış töreni için özel uçakla yarın KKTC`ye gelecek olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, tören ve basın toplantısının ardından akşam saatlerinde Ankara`ya dönecek.

Anadolu Ajansı, karada yapılacak ilk sondaj yeri olan Türkyurdu-1 sondaj kuyusundaki son hazırlıkları görüntüledi.

TPAO`nun ağırlıklı olarak Batman`dan gelen sondaj malzemelerinin kurulduğu sondaj kuyusunda yaklaşık 50 kişi çalışacak.

Petrol ve doğalgaz arama süreci

TPAO`nun KKTC`de karada sondaja başlaması süreci, Kıbrıs Rum yönetimin, Türk tarafının tüm uyarılarına rağmen Doğu Akdeniz`de tek yanlı sondaj çalışmasına geçen eylül ayında başlamasıyla hız kazandı.

Rum yönetimi, Doğu Akdeniz`de tek yanlı ``Münhasır Ekonomik Bölge`` (MEB) ilan ettiği alanı sözde 13 parsele ayırdı. ``Afrodit`` adı verilen 12. parselde, 18 Eylül`de, İsrail`in de desteği ile Amerikan Noble şirketi Rumlar adına sondaja başladı.

Rumların tek yanlı petrol ve doğalgaz sondajına başlaması üzerine, Kıbrıs Türklerinin ortak sahibi oldukları Ada ve çevresindeki doğal kaynaklar üzerindeki eşit haklarını muhafaza etmek amacıyla KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 21 Eylül`de New York`ta, Akdeniz`de Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzaladı.

KKTC Bakanlar Kurulu da 22 Eylül`de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı`na (TPAO) Ada`nın etrafındaki deniz alanlarında petrol-doğalgaz arama ruhsatları verdi.

TPAO, 26 Eylül`de Piri Reis sismik araştırma gemisi ile KKTC adına ``G bölgesi`` olarak adlandırılan ruhsat sahasında jeofizik araştırma ve sismik veri toplama çalışmasına başladı. Çalışmalarını 2 Kasım`da tamamlayan Piri Reis, bu sürede 4 bin kilometre alanda veri topladı.

2 Kasım 2011`de Lefkoşa`da, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı arasında ``Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi`` imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız`ın huzurunda yapılan anlaşmaya, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal imza koydu. Anlaşma, TPAO`ya kar payı esasına göre arama, kuyu açma ve işletme yetkisi veriyor.

28 Aralık 2011`de, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Rum yönetimin tek yanlı ``Münhasır Ekonomik Bölge`` ilan ettiği bölge içinde yer alan ve ``Afrodit`` olarak adlandırılan 12. parselde, sondaj çalışması yapan Noble Energy şirketinin, doğalgaz bulduğunu açıkladı.

14 Şubat 2012`de, Kıbrıs Rum yönetimi 12. parsel dışında kalan diğer 12 parsel için doğalgaz ve petrol arama-işletme imtiyaz hakkı dağıtım ihalesini ilan etti.

Rum yönetimi, Doğu Akdeniz`de tek yanlı ``MEB`` oluşturma ve çevre ülkelerle bu yönde anlaşmalar imzalamaya 2003 yılında başlamıştı.

haber7