• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Kozmik Işınların Gizemi Çözülemedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Evrende bilinen en yüksek hızlı parçacıkları çevreleyen gizem giderek derinleşiyor.

Kozmik ışınlar olarak bilinen bu parçacıklar, dünyadaki en büyük parçacık hızlandırıcılarının oluşturabileceklerinden milyonlarca kat daha fazla enerji içeriyorlar.

Gama ışın patlamaları evrende en çok enerji ortaya çıkaran olaylardan bir tanesi, ancak bu patlamarın kaynağının ne olduğu tam olarak bilinmiyor.


Gama ışın patlamaları sadece saatler içinde Güneş`in tüm ömrü boyunca üretebileceğinden fazla enerji üretiyor.

Daha önce bilgisayar modelleri, gama ışın patlamalarının kozmik ışınların (aşırı derecede hızlı hareket eden proton adlı atomaltı parçacıkları) kaynağı olabileceğini gösteriyordu.


Ancak aynı modeller bu oluşumun neutrino adı verilen ve son günlerde ışık hızında seyahat tartışmalarında sıkça adı geçen parçacıkların da oluşmasına neden olacağını gösteriyordu.


Bunun üzerine IceCube Neutrino teleskobunu kullanan araştırmacılar Fermi ve Swift uzay teleskoplarının görüntülediği gama ışın patlamalarında neutrino parçacıklarını bulmayı denediler.


Ancak ortada neutrino parçacığı yoktu.


Bu da kozmik ışınların tek kaynağının aşırı kütleli karadeliklerin yer aldığı aktif galaksi çekirdekleri olduğu anlamına geliyor.

BBC`ye konuşan McEnery ``Kozmik ışınların kaynağı astrofiziğin en eski ve çözümlenmesi zor sorularından bir ve onların nerede ve nasıl üretildiklerini anlamak gerçekten çok önemli`` dedi.

BBC

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir