• DOLAR 34.446
  • EURO 36.302
  • ALTIN 2836.87
  • ...

Aksa Enerji 115 megawatt kurulu güçteki Manisa Doğalgaz Santrali`nin üretim lisansının iptal edilmesi için EPDK`ya başvurdu.

Şirketin KAP`a yaptığı açıklamada, “Türkiye sınırları içerisinde rekabetçi bir fiyattan elektrik üretimi gerçekleştirme imkanı gittikçe azalan santralin, yurt dışında dolar bazlı getiri ile yüksek marj sağlayabilecek potansiyel projelerde kullanılması planlanmaktadır” denildi.

2008 YILINDA FAALİYETE BAŞLADI

Ege'nin sanayi merkezlerinden Manisa'nın enerji ihtiyacını karşılamak üzere 2008 yılında faaliyete başlayan Manisa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, Türkiye'de kurulmuş olan ilk gaz motorlu kombine çevrim santraliydi. Santral, basit dönüşümlü olarak faaliyete başlamış, 2009 yılında kombine dönüşümü tamamlamıştı. Santral, 12 adet 8,7 MW gücünde Wartsila 20V34SG gaz motoru, 12 adet Aalborg kazan ve 1 adet 10,5 MW gücünde Dresser-Rand buhar türbini ile toplam 115 MW kurulu güçte üretim gerçekleştiriyordu.

AFRİKA ÜLKELERİNE GİDEBİLİR

Aksa Enerji CEO`su Cüneyt Uygun, Enerji Günlüğü`ne yaptığı açıklamada, Aksa Manisa Doğalgaz Santrali`nin yurt dışına götürmeyi planladıklarını söyledi. Santrali, karlı şekilde işletilmeye uygun başka bir pazarda yeniden kurmayı planladıklarını belirten Uygun, “Ancak henüz bir ülke belirlenmiş değil. Afrika ülkeleri ya da başka bir kıtadan uygun pazarlar söz konusu olabilir.” diye konuştu.

SANTRAL KARLI ÇALIŞTIRILAMIYOR

Cüneyt Uygun Türkiye`de halen yüzde 60-61 verimlilikle çalışan en gelişmiş teknolojiye sahip doğalgaz çevrim santrallerinin bile istenen kârlılıkta çalıştırılamadığını kaydetti. Aksa Manisa Doğalgaz santralinin verimliliğinin ise yüzde 60`ın daha da altında bir verimlilikle çalıştığını kaydeden Cüneyt Uygun, “Mevcut haliyle kârlı bir işletmecilik yapılamıyordu.” dedi.

YURT DIŞINDA ÜÇ SANTRALİ VAR

Aksa Enerji, daha önce de verimliliği düşük doğalgaz ve fuel oil ile çalışan santrallerini kapatarak yurt dışına taşımıştı. Şirketin halen Madagaskar, Gana ve Mali'de işettiği üç santral bulunuyor. Aksa Enerji yurt dışındaki bu santrallerinde ürettiği elektriği garantili fiyattan ilgili ülkelerin bu konuyla görevli şirketlerine satma hakkına sahip. Söz konusu santraller döviz cinsinden gelir elde ettiği için Aksa Enerji'nin bilançosuna olumlu katkıda bulunuyor.

ALARKO DA ARA VERMİŞTİ

Alarko Holding, geçen hafta yaptığı açıklamada, bağlı ortaklığı Altek Alarko`nun Kırklareli`ndeki doğalgaz kombine çevrim santralinde, ekonomik sebeplerden dolayı bir yıl elektrik üretimi yapmayacağını duyurmuştu. Alarko Holding'den KAP'a yapılan açıklamada, bu durumun şirketin faaliyet sonuçları üzerinde önemli bir etkisinin olmayacağı kaydedilmişti.

Kaynak: Reuters