• DOLAR 32.474
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2419.736
  • ...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 11'incisi düzenlenen Transist İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarına katılarak bir konuşma yaptı.

Günümüzde ulaşımın devletlerin ekonomik ve refah düzeylerini etkileyen en önemli sektör olduğunu söyleyen Turhan, hükümet olarak işe başladıkları günden bu yana ulaştırmaya bir sektör olarak baktıklarını ve bu şekilde devam ettiklerini söyledi.

"Hedef bin kilometrenin üstünde"

Turhan, "Ulaşım alanında İstanbul'umuzda dev adımlar attık, atmaya devam ediyoruz. Metro uzunluğu yıl sonunda 233 kilometreye ulaşmış olacak. Daha geçtiğimiz ay hep birlikte Ümraniye -Çekmeköy metrosunun açılışını yaptık. Büyükşehir Belediyemizin öngördüğü hedef bin kilometrenin üstünde. Büyükşehir Belediyemizin yetersiz kaldığı yerlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak biz devreye giriyoruz. 118 şantiyede ve 18 güzergahta çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Bakanlığımız tarafından İstanbul'da inşaatı sürdürülen raylı sistem hatlarının uzunluğu 143 kilometre. Yapımına devam ettiğimiz Kaynarca-Sabiha Gökçen hattıyla Kadıköy-Kartal metrosunu Sabiha Gökçen Havalimanı'na bağlayacağız. Bakırköy-Kirazlı hattıyla da Kirazlı-Olimpiyatköy metrosunu Marmaray'a ve İDO'ya ulaştıracağız. Daha da önemlisi, Gayrettepe - Yeni Havalimanı hattı ve Halkalı - Yeni Havalimanı hatlarıyla İstanbulluları yarım saatin altında İstanbul Havalimanına ulaştıracağız." dedi.

"Bu projeyle dünyada bir ilki gerçekleştireceğiz"

Büyük İstanbul Tüneli projesine değinen Bakan Turhan, "İstanbul Boğazı'nı yer altından geçecek dev proje çalışmalarında proje çalışmalarımız son aşamaya geldi. Bu projeyle dünyada bir ilki gerçekleştireceğiz? Tek geçişte, tek tünel halinde, 3 katlı tünel inşa edeceğiz. Bu tünelle, Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün yükü önemli ölçüde azalacak. Günde 6,5 milyon insanın kullanacağı toplam 9 farklı raylı sistem, ekspres metro ile birbirine bağlanacak. 30 km uzunluğundaki İncirli-Gayrettepe-Altunizade-Söğütlüçeşme hattında ise 15 istasyon olacak. Dahası bu dev Tünel, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı ve Altunizade-Ataşehir-Sabiha Gökçen Hatlarıyla tam entegre olacak. Böylece vatandaşlarımız, 3 katlı Büyük İstanbul Tünelini kullanarak Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanına tren değiştirmeden 1 saatin altında ulaşabilecekler. Çalışmalarımız tamamlandığında İstanbul'un tüm ilçeleri metro ile birbirine bağlanmış olacak." şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Mevlüt Uysal ise fuarda yaptığı konuşmada, ulaşımda problemler olmakla birlikte son yıllardaki yatırımlarla çözüm konusunda ciddi mesafe alındığını belirtti.

Uysal, "Ulaşım Yönetim Merkezi olarak planladığımız birimimizde bütün araçların, trafiğin durumunu merkezi sistemden görerek yönlendirdiğimiz bir merkezimiz var. Yaptığımız yatırımlar ve yönlendirme çalışmalarımız sayesinde İstanbul'un trafiğinde yüzde 17'lik bir rahatlama oldu." dedi.

Bu yıl 11'incisini gerçekleştirdikleri TRANSİST İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı'nın, ulaşımın çözümü ve entegrasyonu konusunda, ciddi katkı sunduğunu söyleyen Uysal, bu yılki fuarda 'maliyet', 'kapasite', 'sıkışıklık' ve 'bağlantı' konularının işleneceğini aktardı.

Uysal, "Devamında burada çözüm ortağı dediğimiz, ulaşımı kamu ve özel sektörde bu konuda emek veren, çaba harcayan kurum ve kuruluşların ürünlerinin sergilendiği fuar olacak. Teknolojide üretilen ürünler ve gelinen noktalar gezilmiş ve görülmüş olacak. Bu çalışmaların ulaşıma çok ciddi katkılar sunacağına inanıyorum. İstanbulluların daha rahat yaşaması, insanların işlerine daha rahat ulaşımı konusunda katkı sunacak. İstanbullular olarak bunu takip etmek zorundayız." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İBB Başkanı Mevlüt Uysal, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'a plaket takdim etti. Daha sonra Turhan ve diğer katılımcılar Kongre ve fuarın açılış kurdelesini keserek fuar alanını gezdi.

Program ulaşımda yeni vizyon ve çözümlerin konuşulacağı panel oturumlarıyla cumartesi gününe kadar devam edecek. (Nizamettin Aşkın-İLKHA)