Tarihi Van evlerinde halı ve takılar işleniyor
Tarihi Van evlerinde hizmete açılan takı ve kilim dokuma atölyesinde eğitim gören kursiyerler, tarihi geleneği sürdürüyor.
Tuşba Belediyesi tarafından tarihi Van evlerinde açılan takı ve kilim dokuma atölyesinde binlerce yıllık yöresel kilim dokuma geleneği yeniden hayat buluyor.
"Yöresel Kilim Dokuma" ve "Takı Kursu"na Vanlı kadınlar yoğun ilgi gösterirken, tarihi Van evlerinde açılan atölyedeki kilim ve takı işleme kursuna katılan kursiyerler, dokumacılık yaparak aile bütçelerine katkıda bulunuyor.
Konuyla ilgili İLKHA mikrofonuna konuşan kurs eğitmenleri, tarihi Van evlerinde açılan kurslarla, kaybolmaya ve unutulmaya yüz tutmuş tasarımları tekrar işlediklerini ifade ettiler.
"Van yörelerine ait takılar çıkarıyoruz"
Tasarım imalatçısı Leyla Güvener, "Şu an eğitim verdiğimiz 25 öğrenci var. Takı tasarımı üretiyoruz, öğrencilerimiz evlerine katkıda bulunsun diye İŞKUR tarafından ücret veriliyor. Çalışmalarımıza yeni başladık, 4 ay bir sürecimiz var. Öncelikle iğne oyalarında başlıyoruz bunları takımın üzerine uyguluyoruz, gerekirse Van yörelerine ait takılar çıkarıyoruz. Buradan yaptığımız takıları öncelikle sergiliyoruz sonrasında satış eğer olursa satışa çıkacaktır. Haftada 40 saat ders veriyoruz, günlük 8-5 saatleri arasında çalışıyoruz. Van evlerinde hem daha etkili olduğunu düşünüyorum çünkü atmosferin çalışmalarına etkili olduğunu söyleyebilirim. Van evleri eski tarihe götürüyor ve eski takılar çıkarabiliyor." dedi.
"Kilim motifleri Van yöresine aittir"
Van'ın tarihine ışık tutan kilimlerle ilgili konuşan Yöresel Kilim Dokuma kursu öğreticisi Vasfiye Ateş ise "Kilim dokuma kurslarına katılan kadınların kısa zaman içinde meslek sahibi oluyor. Tuşba Belediyesi tarafından İŞKUR destekli kurslarının 4'üncüsünü düzenledik. Kursumuz dezavantajlı kadınlara yönelik açıldı. Arkadaşlarımız burada hem bir meslek öğreniyor hem de boş vakitlerini güzel bir şekilde değerlendiriyorlar. Kilimleri Tuşba adıyla dokuyoruz. Kullandığımız motifler ise Van yöresine aittir. Bu bizim 4'üncü kursumuz oldu. Her kursumuz ise yaklaşık 5 ay sürüyor. Kurslarımız bitince yeniden kursiyerlerimizi sıfırdan yetiştiriyoruz. Kursiyerlerimiz kilim dokumada usta olduktan sonra kendi işlerini rahatlıkla yapabilecekler. Burada özellikle Van kilimlerini yaşatma adına kurs açtık. Bu yüzden kursumuzu tarihi Van evlerinde açtık, kilimlerde çok eski desenler kullanıyoruz." ifadelerini kullandı. (Yunus Tuğrul-İLKHA)