"Zazacaya daha fazla kontenjan ayrılmalı"
Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdür Yardımcısı Murat Varol,,Zazacanın geleceği açısından, bu bölüme daha fazla öğretmen kontenjanının verilmesi gerektiğini söyledi.
UNESCO'nun kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olan ve okullarda seçmeli ders olarak okutulan Zazacaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdür Yardımcısı Araştırma Görevlisi Murat Varol, Zazaca'ya daha fazla öğretmen kontenjanının verilmesi gerektiğini söyledi.
İLKHA'ya konuşan Varol, Zazacanın okullarda seçmeli ders olarak okutulmasıyla birlikte bu alanda çok ciddi bir hareketliliğin başladığını belirtti.
Bingöl, Üniversitesi ile Tunceli Munzur üniversitesinde Zazaca Dili Ve Edebiyatı bölümlerinin olduğunu hatırlatan Varol, "Şu anda Zazaca öğretmeni vasfıyla mezun olmuş olan, pedagojik formasyonu da tamamlamış 100'ün üzerinde öğretmen adayı bulunuyor. Bunların da atamaları eğer gerçekleşirse Milli Eğitime bağlı okullarda Zazaca dersini vermeye başlayacaklar." dedi.
Zazacayla ilgili yapılan çalışmaların önemli olduğunu ifade eden Varol, bu alanda hem yüksek lisans hem de doktora öğrencilerin eğitim faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.
Zazaca öğretmen ihtiyacına değinen Varol, konuşmasına şöyle devam etti: "Özellikle okullarda Zazaca dersini seçen okul yönetimleri ve dersi talep eden öğrenciler, öğretmen ataması yapıldıktan sonra bu dersi hem ileriki dönemlerde seçilmesi hem de daha sonraki yıllarda daha işlevsel bir hale gelmesi için öğretmen atamalarını bir gereklilik olarak görüyorlar. Bu anlamda da dersi seçen okullar norm kadro taleplerini Milli Eğitim Bakanlığına bildiriyorlar. Bakanlık da bu norm kadro talebi üzerini göz önünde bulundurarak atama yapıyor."
"Türkiye geneli sadece 15 Zazaca öğretmeni görev yapıyor"
"Türkiye geneli sadece 15 Zazaca öğretmeni görev yapıyor." diyen Varol, "Bu öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun Bingöl'de, geri kalan kısmı da Diyarbakır ve İstanbul'da görev yaptıklarını biliyoruz. Fakat burada eğer Bakanlık okullardaki norm kadro ihtiyacını göz önünde bulundurur ve öğretmen atamaları kontenjanını artırırsa Zazaca dilinin geleceği açısından ve Zazaca alanında mezun olan öğretmen adayları açısından da iyi bir durum olacaktır." diye konuştu.
Yapılan kitap çalışmaları
Bingöl üniversitesi ve Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğünün ortak bir komisyonuyla 2017 yılında kitap yazım çalışmalarına başlandığını 2018'de tamamlandığını hatırlatan Varol, 4 ders kitabının hazırlanıp Bakanlığa teslim edildiği kaydetti.
Bu kitapların 5, 6, 7 ve 8'inci sınıflarda okutulan ders kitaplarının olduğunu söyleyen Varol, şimdiye kadar sadece 5'nci sınıf ders kitabının onaylanıp baskısının yapıldığını, diğer kitapların ise incelemelerinin devam ettiğini aktardı.
Varol, "Milli Eğitim Bakanlığının özellikle bu yıl içerisinde ataması yapacağı 20 bin öğretmen içerisinde Zazacaya daha fazla kontenjan artırılmasını, okullardaki talebi göz önünde bulundurmasını ve dersi talep eden okulların öğrencileri daha fazla öğretmen beklemeden, daha fazla öğretmen ataması yapılarak onların bu talebini ve ihtiyacını giderilmesini istiyoruz." çağrısında bulundu.
"Zazacaya daha fazla kontenjan verilmeli"
Zazacanın, bu ülkenin ve bu toprakların kadim ve asli dillerinden biri olduğunu vurgulayan Varol, "Zazaca dilinin korunması, geliştirilmesi, gelecek kuşaklara aktarılması için eğitim önemli bir araçtır. Bu eğitimin iyi bir şekilde kullanılabilmesi, bunun yaygınlaşmasının da en temel sebebi, en temel faktörü de devlet tarafından desteklenmesi, bu ihtiyacın göz önünde bulundurulması ve buna dair politikalar üretilmesidir. Şu anda bizim için en elzem olan politika ve destek, özellikle öğretmen atamalarında Zazacaya daha fazla kontenjan verilmesi ve bu alanda daha fazla istihdamın sağlanmasıdır." (Nihat Kanat-İLKHA)