• DOLAR 34.467
  • EURO 36.344
  • ALTIN 2934.816
  • ...
Bu ne Roma/Bizans sevdası?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Sait Çelik, Fırat Arslan

Türkiye`nin Uganda Büyükelçisi Ayşe Sedef Yavuzalp ve yardımcısının antik Yunan kıyafetleriyle Cumhuriyet resepsiyonunda sahnede yer alması tepkilere neden olmuştu.

Bu olayın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, giydiği kıyafet nedeniyle tepki çeken Büyükelçi Ayşe Sedef Yavuzalp`ın geri çağrıldığını sosyal medya hesabında duyurmuştu.

Tarihçi Mustafa Armağan da bugün sosyal medyada bir açıklama yaptı ve Uganda'nın başkenti Kampala'da yaşanan resepsiyon krizinin bir benzerinin Cumhuriyet'in 10'uncu yıldönümünde de yaşandığını gözler önüne serdi.

Armağan, o dönem yayın yapan Zonguldak Gazetesi'nin manşet fotoğrafını paylaşarak, "Zonguldak gazetesi de Türkiye Cumhuriyeti'ni 10. yılda Romalı kılığında gösteriyorsa o zaman bu iş Ankara'nın talimatıyla olmuş demektir. Tesadüfen olamaz.

Mesaj açık: Cumhuriyet Roma'nın/Bizans'ın devamıdır, dolayısıyla Osmanlı'ya, İslamiyet`e karşıdır!  Yoksa bu ne Roma sevdası?" değerlendirmesinde bulundu.

1923 yılında Cumhuriyet'in ilanından sonra Hilafetin kaldırılması (1924), şer-i mahkemelerin kaldırılması (1924), Tevhid-i Tedrisat Kanunu (1925), Şapka Kanunu (1925) ve Müslümanların ezilmesi, tekke ve zaviyelerin kaldırılması (1925), hafta tatilinin cuma gününden pazara alınması (1925), takvim değişikliği (1926), rakamların kabulü (1926), Latin harflerinin kabulü (1928), Anayasadan "devletin dini İslam'dır" ibaresinin çıkarılması (1928) ve Arapça ezanın yerine Türkçe Ezan okunmasını getiren yasa (1935) gibi İslam'ı ve Müslümanları hedef alan uygulamalar aslında "Cumhuriyet Roma'nın/Bizans'ın devamıdır?" tezini güçlendiriyor.

Ayrıca bu uygulamalar Cumhuriyet'i kuran kadroların gücü ellerine geçirdiğinde tam bir batıcılıkla İslam dinini reddettiklerini ortaya koymuştu.

Kaldı ki Cumhuriyet'in kuruluş aşaması da günümüze dek tartışılagelen bir konu olarak ortada duruyor.

"CUMHURİYET İTTİFAKLA KABUL EDİLMEDİ"

Nitekim tarihçi Armağan katıldığı bir TV programında Cumhuriyet'in ittifakla kabul edilmediğini, Cumhuriyet'in o günkü şekline muhalefette bulunan birçok kişinin olduğunu şu sözlerle anlatmıştı:

"Kitaplarımızda genellikle, maalesef resmi tarihte öteden beri gelen bazı saptırmalar, yanlış anlamaya sebebiyet verecek ifadeler var, ittifakla Cumhuriyet kabul edildi, diyorlar. 289 milletvekilinden 158'i oy kullandı, o gün 159 kişi vardı, geri kalan 130 kişiye haber verilmemişti, onlar muhalifti. Yangından mal kaçırırcasına, bir gece İsmet Paşa ile Mustafa Kemal Paşa'nın baş başa görüşerek ortaya koydukları Cumhuriyet'e itirazları olan, Cumhuriyet'e değil ama bu şekline itirazı olan milletvekilleri o gün çağrılmadı. 29 Ekim günü bunların katılması engellendi. Bir grup toplantısı, CHP toplantısı şeklinde başladı, toplantı devam ederken sıralar değiştirildi, şimdi Genel Kurul var dendi, saat 20:30 civarında, Genel Kurul'da görüşülmeye başlandı, Halk Partisi'nin kendi toplantısı olduğu için diğerleri katılamadı, Kazım Karabekir Trabzon'da Rauf Orbay İzmir'deydi. Sonra buna itiraz ettiler, 'biz de bu ülkenin kurtuluşuna katkıda bulunduk, hayatımızı riske attık, niçin orada beraber yola çıkmışken, neden yokuz' diye."

İÇİMİZDEKİ BİZANS/ROMA SEVDALILARI

Uganda'da yaşanan antik Yunan kıyafeti krizi ve Zonguldak gazetesinin manşetiyle birlikte İstanbul'un fethiyle ilgili, 1982 yılında Genelkurmay Başkanlığınca hazırlanan kitapta yer alan ve Gezi eylemlerindeki "Zülüm 1453`te başladı" şeklindeki skandal ifadeler de "içimizdeki Bizans/Roma sevdalılarını" gün yüzüne çıkarmıştı.

1982 yılında Genelkurmay Başkanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından hazırlanan ve Emekli Amiral Afif Büyüktuğrul`un yazdığı “Osmanlı Deniz Harp Tarihi ve Cumhuriyet Donanması” Cilt-1 sayfa 143`te İstanbul'un fethi işgal olarak gösterilmiş ve şu ifadelere yer verilmişti:

"…Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u alır ve bölgenin deniz güvenliğini sağlayabilirse Osmanlı Devleti'nin en önemli sorununu çarelendirmiş olacaktı. İki nedenden ötürü 'İstanbul'u işgal!' harekâtında gecikmek istemiyordu:

-İstanbul herhangi bir biçimde Latin yönetimine geçerse bu şehri işgal! etmek büsbütün zorlaşacaktı.

-Bir Hıristiyan ittifak meydana gelirse, işgal! harekatı daha kuvvetli zorluklarla karşılaşacaktı.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u işgal! için yaptığı ilk hazırlık…"

Mayıs 2013'te ağaç kesme bahanesiyle başlayan, gerçekte ise iç ve dış mihraklarca desteklenen güruhların oluşturduğu Gezi eylemlerinde "Zülüm 1453`te başladı" şeklindeki duvar yazısı da Hazreti Muhammed tarafından müjdelenen İstanbul'un fethinin birileri için ne kadar büyük bir felaket olduğunu ortaya koymuştu.

Sonuç olarak yaşanan tüm bu vakalar, Cumhuriyet'in, İslam düşmanı Batı'ya şirin gözükmek adına ilan edildiği ve halen Bizans/Roma kalıntılarını taşıdığı şüphelerini bir kez daha akıllara yerleştirdi. (İLKHA)



 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir