• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
D-8 bünyesinde takas odası kurulmasını teklif ediyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

18. D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde Antalya'da düzenlendi.

Toplantıya İran, Pakistan, Nijerya, Malezya, Mısır, Bangladeş ve Endonezya'dan yetkililer katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde geçen yıl D-8'in 20. kuruluş yıl dönümünü İstanbul'da kutladıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, D-8'i kurarken sahip oldukları iş birliği ve dayanışma ruhunun aynı şekilde sürdürdüklerinin altını çizdi.

D-8 bağlamında bazı eksikliklerin de gözardı edilmemesi gerektiğini aktaran Çavuşoğlu, D-8'in bu modern çağın gereksinimlerine ayak uydurmak için kendisini geliştirmesi gerektiği vurguladı.

"Şimdi de önümüzde D-8'in 2020-2030 dönemine ışık tutacak 10 yıllık yol haritası taslağı var." diyen Çavuşoğlu, gelecek sene Bangladeş'in başkenti Dakka'da yapılacak bakanlar konseyi toplantısında bu yol haritasının kabul ederek çalışmalara bu yönde şekil vermeye başlayabileceklerini belirtti.

Reform konusunda 8 ülkenin mutabakatına dayalı bir şekilde hareket etmeleri gerektiğine değinen Çavuşoğlu, D-8'in daha etkin hale getirilmesi için yapıcı diyalog ve müzakere yoluyla bir anlayış birliğine varılabileceğine olan inancını dile getirdi.

Çavuşoğlu, D-8'in proje ve sonuç odaklı çalışmalarının da güçlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, yapının saygınlığının daha geniş kitlelere ulaştığı ölçüde artacağını vurguladı.

Bugün kimi ülkelerce döviz kurlarının siyasi saiklerle kullanıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Ticaret savaşlarının olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Buna en güzel cevabı kendi aramızdaki ticarette yerli ve milli para birimlerimizi kullanarak verebiliriz. Türkiye olarak Çin, Rusya, İran ve Ukrayna gibi ülkelerle ticaretimizi milli para birimleriyle yapmaya hazırlanıyoruz. Birçok ülkeyle de ilaveten bu tür görüşmeleri sürdürüyoruz. Bunu D-8 bünyesinde de gerçekleştirmek mümkün. Bu anlamda D-8 bünyesinde de takas odası kurulmasını teklif ediyoruz."

Bu haberler de ilginizi çekebilir