FAİZ BASKISI KRİZİ KÖRÜKLÜYOR
Yaşanan ekonomik krizi giderme adına çeşitli indirim kampanyaları yapılırken döviz kuru ve faiz baskısı ekonomik krizi körüklüyor. Hükümetin attığı adımların pansuman tedavi olduğunu belirten HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Zekeriya Yapıcıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanının son yaptığı açıklamayla bazı ürünlerde ÖTV indirimine gidilmesi daralan talebi canlandırmaya yönelik adımlardır. Ekonominin içinde bulunduğu zor durumun halka ve piyasaya yansımalarının pansuman tedbirlerle seçim sonrasına ertelenmesidir. dedi.
M. ERKAN YAVUZ- DOĞRUHABER
Doların artışı sonrası bir yanda stokçular, diğer yanda dolarla alakası olmayan ürünlere yapılan fahiş zamlar vatandaşın ekonomisini alt üst etti. Her ne kadar pansuman tedaviler yapılsa da vatandaş durumdan memnun değil. Dolar 7 TL`den 5.50`lere kadar gerilerken artan fiyatlarda düşüş yaşanmaması vatandaşı mağdur etti. Enflasyonla mücadele kapsamında önce % 10 indirim kampanyası başlatıldı şimdi de Özel Tüketim Vergisi`nde indirime gidildi. Vatandaşlar ise hem elektrik, su faturalarında hem de alışveriş faturalarında indirime gidilmesini bekliyor. Ekonomik gelişmeleri gazetemize değerlendiren HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Zekeriya Yapıcıoğlu, “2019 yılının Mart ayında yerel seçimler yapılacak. Bu seçime kadar bir patlama olmaması, talepte çok ciddi bir daralma olmaması, fiyatlara yansımaması için pansuman tedbirler alınıyor.” ifadelerini kullandı.
DÖVİZ KURU VE FAİZ BASKISI VAR
Yapıcıoğlu, “Hazine ve Maliye Bakanının son yaptığı açıklamayla bazı ürünlerde ÖTV indirimine gidilmesi fiyatlara indirim olarak yansıyacaktır. Bütün bu yapılanlar daralan talebi canlandırmaya yönelik atılan adımlardır. Bu da şunu gösteriyor; ciddi bir şekilde döviz kuru ve faiz baskısı nedeniyle bir fatura çıktı. Bu fatura doğrudan doğruya fakirleşme olarak halka yansıdı. Halkın gelir düzeyinde düşüş ve özellikle gıda maddelerindeki enflasyonun diğer ürünlere nazaran yüksek çıkması, yoksul kesimi ciddi bir şekilde etkiledi. Milletin cebindeki para azaldığı zaman talep de düşer. Talep düştüğü zaman üretici de zor durumda kalıyor.” dedi.
PANSUMAN TEDBİRLER ALINIYOR
Hükümetin, bazı vergi indirimleriyle talebi canlandırmak istediğine dikkat çeken Yapıcıoğlu, “Bu şu demektir; hükümet 2019 yılında olabilecek bazı talepleri geriye çekmek, yani 2018 yılını kurtarmayı hedeflemektedir. 2019 yılının Mart ayında yerel seçimler yapılacak. Bu seçime kadar bir patlama olmaması, talepte çok ciddi bir daralma olmaması, fiyatlara yansımaması için pansuman tedbirler alınıyor. Bu bir tedbirdir, ama bir çözüm değildir. Devlet muhakkak kendi yaptığı harcamalardan kısmak zorundadır. Şayet gelirinizi artıramıyorsanız giderinizi azaltacaksınız. Devlet gelirini artıramıyor, hatta daralan piyasadan dolayı vergi gelirlerinde de bir azalma olacak. Vergi dışı gelirlerde zaten miktar çok düşük. Böyle gittiği takdirde 2019 yılının bütçe açığı hedefinin tutturulması mümkün olmayacaktır. Bu hedef tutsa bile 80 Miyar TL gibi bir açık söz konusu. Önümüzdeki yıl 117 Milyar TL gibi bir faiz ödemesi de var. Bir yıllık öngörülen faiz. Bunların daha da artması söz konusudur. Bütün bu yapılanlar ve göstergeler ekonominin iyi olmadığını gösteriyor. Ekonominin içinde bulunduğu zor durumun halka ve piyasaya yansımalarının pansuman tedbirlerle seçim sonrasına ertelenmesidir. Böyle devam ederse 2019 yılı çok daha zor olacak” şeklinde konuştu.