• DOLAR 35.306
  • EURO 36.713
  • ALTIN 2990.74
  • ...
"Diyanet FETÖ ve DEAŞ gibi örgütlere karşı seferberlik ilan etmiştir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan Cumhurbaşkanlığı Bütçesi sunumunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptı.

Oktay, 2019 yılı bütçesi kapsamında yönetimin mali kontrol gücünü artıracak tedbirler öngörüldüğünü belirterek, "Önceliğimiz ülkemizdeki makro istikrarın perçinlenmesi sağlıklı ve sürdürülebilir büyümenin gerçekleştirilmesidir." dedi.

Oktay, Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili yaptığı sunumda, Başkanlığın yurtiçi ve yurtdışında yapmış olduğu çalışmalara yer verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Avrupa'dan Amerika'ya, Asya'dan Afrika'ya kadar dünyadaki bütün Müslümanlarla iletişim ve iş birliği halinde olduğunu belirten Oktay, sunumunda, Diyanet İşleri Başkanlığının, "İslam dini ile ilgili evrensel düzeyde güvenilen ve referans alınan bir kurum olmak" vizyonuyla hareket ettiğini söyledi.

Oktay, Diyanet İşleri Başkanlığının, cami içinde ve cami dışında yürüttüğü hizmetlerde çocuk ve gençlik eksenli, kadın hakları, engelli ve yaşlılar, çevre duyarlılığı, aile yapısının korunması gibi birçok konuda toplumun bilinçlenmesi konusunda çalışmalar yaptığının altını çizdi.

"Diyanet İşleri Başkanlığı, terörden zarar görmüş bölgelerdeki insanlarımıza rehabilite programları düzenlemiştir"

"Diyanet İşleri Başkanlığı, terör saldırıları nedeniyle zarar gören cami, Kur'an kursu ve müftülük hizmet binalarının bakım ve onarım işlemlerini hızla tamamlayarak yeniden hizmete açılmalarını sağlamış, terörden zarar görmüş bölgelerde yaşayan insanlarımıza manevi destek vermek amacıyla çeşitli rehabilite programları düzenlemiştir" diyen Oktay, Başkanlığın camilerin estetik ve mimari açıdan iyileştirilmesi ve camilerin tüm toplum kesimlerinin erişimine elverişli hale getirilmesi için gayret gösterdiğini belirtti.

Oktay, yaygın din eğitimi kapsamında Başkanlığın çeşitli kurslar düzenlediğini ifade ederek, Başkanlığın, Hafızlık Eğitim Programı, Camilerde Kur'an Öğretimi Kursu, yaz Kur'an kursu düzenlediğini, ihtiyaç halinde görme, işitme, bedensel, zihinsel engelli öğrencilere de yaygın din eğitimi hizmeti verdiğini söyledi. Oktay, Kur'an kurslarında eğitim öğretime devam eden 761 bin 884 öğrencinin ders kitaplarının, eğitim materyallerinin ücretsiz dağıtıldığını kaydetti.

"Diyanet İşleri Başkanlığı sahih dini bilgiyi, yayınları yoluyla da yaygınlaştırmayı amaçlıyor"

Diyanet İşleri Başkanlığının sahih dini bilgiyi insanlara Başkanlığın yayınları yoluyla da ulaştırma noktasındaki gayretlerinden bahseden Oktay, Başkanlığın kaynak eserler, ilmi eserler, çocuk kitapları, edebi eserler gibi birçok eser yayımlayarak okul, cezaevi, dernek ve şahıslara ücretsiz gönderdiğini ifade etti. Oktay, bu amaçla ücretsiz olarak halka dağıtılan eser sayısının 19 milyon 181 bin olduğunu bildirdi.

Oktay, yaptığı sunumda, Diyanet İşleri Başkanlığının dini yayınlar alanında yapmış olduğu çalışmalara değindi. Oktay, Başkanlığın dini yayınlar alanında 35 dil ve lehçede toplam 370 adet eserin basımını gerçekleştirdiğini söyledi. Oktay ayrıca Başkanlığın, radyo ve televizyon yayıncılığı yoluyla İslam dininin adalet, barış, rahmet ve sevgi yüklü evrensel mesajını toplumun tüm kesimlerine ulaştırmaya gayret gösterdiğini belirterek bu amaçla Diyanet TV, Diyanet Radyo, Diyanet Kur'an Radyo ve Diyanet Risalet Radyo yayınlarının hayata geçtiğini vurguladı.

Başkanlığın, yurt dışı hizmetlerini koordine etmek üzere 52 din hizmetleri müşavirliğinin ve 38 ataşeliğin bulunduğuna dikkati çeken Oktay, Başkanlığın ekseriyeti Avrupa ülkelerinde olmak üzere yurt dışında yaklaşık 2 bin personel ile hizmetlerini devam ettirdiğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 100'ü aşkın ülkede başta din hizmeti olmak üzere, insani ve sosyal yardım faaliyetleri yürüttüğünü vurgulayan Oktay, 108 ülkeden Türkiye'ye getirilen 2 bin 171 öğrencinin ilahiyat fakültelerinde, dini yüksek ihtisas merkezlerinde, Kur'an kurslarında ve uluslararası imam hatip liselerinde öğrenimlerine devam ettiğini belirtti.

Oktay, halkının büyük çoğunluğu fakir olan ülkelerde, vekalet yoluyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğiyle çok sayıda kurban kestirildiğini ifade ederek, 2018'de 430 bin 8 hisse kurban kesimi yapıldığını, 145 ülkenin 436 noktasında 6 milyon aileye hizmet verildiğini anlattı.

"Dini istismar eden FETÖ, DEAŞ gibi örgütlere karşı seferberlik ilan edilmiştir"

Oktay, dini istismar eden hain ve sinsi yapılara karşı milletin daima uyanık kalmasını sağlamak için Diyanet İşleri Başkanlığının birçok faaliyet yürüttüğünün altını çizerek, "2018 yılında 'Din İstismarıyla Mücadele Seminerleri' adı altında dini istismar eden FETÖ, DEAŞ gibi örgütlere karşı kamuoyunu bilgilendirmek için adeta seferberlik ilan edilmiştir." dedi.

Oktay, tüm bu çalışmalar için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2017'de toplam 7 milyar 246 milyon 975 bin lira ödenek kullandığını belirterek 2019 yılı için Başkanlığa 10 milyar 445 milyon 979 bin lira ödenek tahsis edilmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

Oktay, sunumunun sonunda, "2019 yılı bütçemiz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirdiği yeni yapılanma ve anlayış ile başarılı bir şekilde uygulanacaktır. Bürokrasi üreten değil hizmet veren bir yapı ile daha hızlı karar alan, tüm hizmet ve süreçlerde sonuç ve verim odaklı, yeniliklere hızla adapte olan, karşılaşılan zorlukların hızlı ve etkin bir şekilde bertaraf edilmesini temin eden, istikrarlı ve sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak şekilde tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte tam kapasite çalışarak ülkemizi daha güçlü ve müreffeh bir geleceğe taşımak yegane amacımızdır." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Diyanet İşleri Başkanlığının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı, MİT Başkanlığı, MGK Genel Sekreterliği,  İletişim Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı ve Devlet Arşivleri Başkanlığının 2019 yılı bütçeleri görüşüldü. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir