• DOLAR 32.452
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2441.122
  • ...

Son aylarda üst üste gelen akaryakıt zamları, otobüs bileti fiyatlarının ciddi anlamda artmasına neden oldu. Geçen yıla oranla yüzde 50-60 civarında yükselen bilet fiyatları yolcuları mağdur ediyor. Otobüs firma yetkilileri de fiyat artışının mazot fiyatlarının yükselmesine bağlıyor.

Yakıt ve bilet fiyatları nedeniyle otogarlarda bir durgunluğun yaşandığını belirten şehirlerarası otobüs firması yetkilileri, bilet fiyatlarının yüksek olmasının hem yolcuları hem de kendilerini mağdur ettiğini belirterek, yakıt fiyatlarının düşmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Gaziantep'te şehirlerarası taşımacılık yapan otobüs firması yetkilileri, son zamanlarda yolcu sayısında ciddi bir düşüş olduğunu, otobüslerin çoğu zaman az sayıdaki yolcu ile sefere çıktığını ve çoğu zaman da bazı seferleri iptal etmek zorunda kaldıklarını söylediler.

Konu ile ilgili İLKHA'ya konuşan şehirlerarası taşımacılık yapan otobüs firması yetkilileri, mazota gelen zamdan bütün firmaların büyük bir ölçüde etkilediğini belirtti.

Artan bilet fiyatlarını mazot fiyatlarının yükselmesine bağlayan otobüs firma yetkililerinden Mehmet Buruk, esnafın çok zor durumda olduğunu söyledi.

"Mazot fiyatları yüksek olduğu için birçok firma seferleri iptal etmiştir"

Akaryakıt fiyatlarının çok yüksek olmasının firmaları etkilediğini ifade eden Buruk, "Bundan birkaç yıl öncesine kadar mazot 4 TL iken şu anda 7 TL'yi buldu. Bu da ister istemez bilet fiyatlarına yansıyor. Bu yükselme bilet fiyatlarına yansıdığı için bilet satışlarında vatandaşa en uygun bileti bulmak için çaba gösteriyor. Yalnız vatandaş boşuna çabalıyor. Çünkü bilet fiyatlarında bir düşüş olmayacaktır. Mazot fiyatları yüksek olduğu için birçok firmada servisleri keserek seferleri iptal etmiştir. Bununda sebebi arabanın boş gidip boş gelmesidir." dedi.

"Firmalar neredeyse iflas bayrağını çekecek"

Yolcu olmadığı için otobüslerin çok az sayıdaki yolcu ile sefere çıkmak zorunda kaldığını, bu durumda da firmaların zarar ettiğini belirten Buruk, "Otobüsler buradan boş gidiyor ve boş geliyor. Bizim transit firmalarımız var. Bu transit firmalar, Diyarbakır ve Batman'dan geliyor, İstanbul'a gidiyor. İstanbul'dan da tekrar Batman'a gidince yolcu bulamıyor. Yolcu bulamadığı zaman da bu mazot parasını cebinden veriyor. Yolcu olacak ki firma zarar etmesin. Şu anda zaten firmalar neredeyse iflas bayrağını çekecek. Çünkü yolcu yok." ifadelerini kullandı.

"Mazot fiyatının düşmesini istiyoruz"

Bilet fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 50-60 civarında bir artışın olduğunu aktaran Buruk, "Geçen seneki bilet fiyatı 110 TL ise bu seneki fiyatı 160 TL oldu. Yani bilet fiyatlarına ciddi bir yükselme oldu. Mazot fiyatlarının bu şekilde devam etmesi ile hiçbir şekilde bilet fiyatlarında bir düşüş olmayacaktır. Bilet fiyatlarının düşmesi için mazotun fiyatının düşmesi lazım. Ancak her gün mazota zam geliyor ve mazot yükseldiği için de bu durum bilet fiyatlarına yansıyor. Bir de bilet fiyatları yüksek olunca bu da yolcuya yansıyor. Biz bu durumdan şikayetçi olduğumuz gibi vatandaşlar da bu durumdan şikayetçi. Çünkü vatandaş 80 TL'ye alacağı bir bileti 130 TL'ye almak zorunda kalıyor. Bu zamlar ister istemez vatandaşın cebine yansıyor. Bu durumda da hem biz hem vatandaş mağdur oluyor. Şu anda otobüs firmaları ciddi manada bir sıkıntı içerisindeler. Önümüz zaten kıştır. Kış olması sebebiyle de öğrenci sevkiyatı yok. Önümüze de herhangi bir bayram da olmadığı için bu durum ister istemez bu firmalara yansıyacak. Buradan yetkililere sesleniyoruz; mazot fiyatının düşmesini istiyoruz. Mazot fiyatları çok yüksek." şeklinde konuştu.

"Dünyada en pahalı mazotu biz kullanıyoruz"

Mazot fiyatlarının artışının kendilerini zam yapmaya mecbur bıraktığını savunan Salman Meter ise şunları söyledi:

"Şu anda yolcu yok. Suriyelileri taşıyorduk, artık onları da izin belgesi olmadığı zaman taşıyamıyoruz. Suriyeliler buraya gelip perişan oluyorlar. Otogarda yatıp kalkıyorlar. Mazota dünyanın zammı geldi. Arabacı buraya gelip seferi iptal ediyor. Bir yere gidemiyor. Yolcu olmazsa firma ne yapsın? Şu anda çok sayıda seferler iptal oluyor. Şu anda otogar ölü durumda, yolcu yok. Dünyada en pahalı mazotu biz kullanıyoruz. Bilet fiyatları geçen yıla göre şu anda yüzde 30-60 civarında arttı. Geçen yıl 80-90 TL'ye aldığımız İstanbul bileti şu anda 130 TL oldu. Yetkilerden bizim talebimiz bir an önce bu mazot fiyatlarına bir çare bulmasıdır."

"Yolcu olmasa sefere çıkamıyoruz"

Artan yakıt fiyatlarına bir çare bulunmasını istediklerini belirten Ahmet Akgün de Diyarbakır-Mersin'e sabit çalıştıklarını belirterek, otobüslerin çoğu zaman boş sefer yapmak zorunda kaldığını, eğer böyle devam ettiği takdirde kontak kapatmak zorunda kalacaklarını ifade etti.

Akgün, "Mazot yaklaşık 7 TL oldu. Gidip geliyoruz ama zarar ediyoruz. İş güç yok. Bu duruma artık bir çözüm bulmak lazım. Seferlerimizde ciddi anlamda düşüşler oluyor. Yolcu olmasa sefere çıkamıyoruz. Gidip gelip zarar ediyoruz. Zarar ettiğimiz zamanda yola çıkmıyoruz. Bilet fiyatları yükseldi. İş güç yok, millet evinden bile çıkamıyor. Geçen yıla oranla yüzde 30-40 civarında bir artış söz konusu. Diyarbakır geçen sene 50 liraydı, şimdi 70 TL oldu. Yolcu ne yapsın? Yolcu da haklıdır." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)