• DOLAR 32.421
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2441.32
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye`nin savunma sanayisinde başlattığı yerlileştirme ve millileştirme seferberliğine destek verebilmek hedefiyle savunma sanayiinin önde gelen firmalarından ASELSAN ile Bursa iş dünyası temsilcilerini bir araya getirdi.

BUTEKOM`da düzenlenen Yerlileştirme Günleri, dünyanın en büyük 100 savunma sanayi kuruluşu arasında yer alan ASELSAN işbirliğinde gerçekleştirildi. ASELSAN`ın ürünleri ve yan sanayi faaliyetleri hakkında bilgi alan Bursalı firmalar, düzenlenen ikili iş görüşmelerinde ASELSAN yetkilileriyle işbirliği masasına oturdu.

SAVUNMA HARCAMALARI 2 TRİLYON DOLARA YAKLAŞTI

Bursa Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi Derneği`nin faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen etkinliğinde konuşan ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, dünya savunma harcamalarının 1 trilyon 730 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi. “Bu harcamaların yaklaşık yüzde 40'ı personel harcaması, yüzde 23'ü teçhizat, yüzde 35'i cari harcama olarak gerçekleşiyor.” diyen Görgün, Türkiye`nin yaklaşık 18,2 milyar dolarlık pay ile dünyada 15. sırada yer aldığını belirtti. Türkiye`nin savunma ve havacılık cirosunun 6 milyar dolar olduğunu kaydeden Görgün, “Ülkemizin sektördeki toplam ihracatı ise 2 milyar dolar. Son yıllarda özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan`ın gösterdiği irade sayesinde ülkemizin sektörde ciddi bir ilerleme kaydettiğini görüyoruz.” dedi.

“SEKTÖRÜN GELİŞİMİ YETİŞMİŞ İNSAN KIYMETİNE BAĞLI”

Savunma sanayisinde gelişimin devam etmesinin yetişmiş insan kıymetine bağlı olduğunu ifade eden Görgün, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şu anda sektörde çalışan nitelikli kişi sayısı 35 bin civarında. Bu sayıyı 400-500 binlere çıkarmadığımız müddetçe ülke olarak savunma sanayisinde daha ileri gitmemiz mümkün değil. Bu ilerlemenin sağlanması hepimizin sorumluluğunda.”

“BURSA`YI ÖNEMSİYORUZ”

ASELSAN`ın geçen yıl gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin de bilgiler veren Haluk Görgün, yürütülen projelerde 770 KOBİ ile işbirliği yaptıklarını bilgisini verdi. Bu sayıyı daha da artırmak istediklerini belirten Görgün, “İşlerimizin yüzde 65`ini Ankara`daki firmalarımızla gerçekleştirdik. Bunun Ankara`yla sınırlı kalmaması gerekiyor. Ülkemizde başta Bursa olmak üzere çok önemli üretim merkezleri var. Ekonomisinde sanayi payını yüzde 45`in üzerine taşımış, ihracatta kg başına değeri şimdiden 4 dolara ulaşan Bursa`nın savunma sanayinin gelişiminde yeterince etkin olmadığını görüyoruz. Bursa`ya üst düzey yöneticilerimizin yer aldığı çok geniş bir ekiple birlikte geldik. Düzenlediğimiz etkinlikle Bursa`nın savunma sanayimize daha fazla katkı sağlayabilmesini amaçlıyoruz.” diye konuştu.

BUTEKOM ev sahipliğinde düzenlenen ikili iş görüşmelerine 70`in üzerinde Bursalı firma katıldı.

TÜRKİYE 15. SIRADA

Öte yandan Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından açıklanan yıllık rapora göre küresel savunma harcamaları 2017 yılında yüzde 1,1 oranında artarak 1 trilyon 739 milyar dolara yükseldi. Raporda 15'inci sırada yer alan Türkiye'nin de savunmaya 18 milyar 200 milyon dolar ayırdığı belirtildi. Rapora göre Almanya'nın savunma harcamaları 44 milyar 300 milyon dolarla savunma bütçesi en fazla olan ülkelerin dokuzuncu sırasında bulunuyor.

ABD'NİN 610 MİLYAR DOLARLA DÜNYA GENELİNDE İLK SIRADA

Askeri harcama sıralamasının başında ise yine açık farkla ABD geliyor. ABD'nin 2017 yılı savunma bütçesi 610 milyar dolarla dünya genelinde savunmaya yapılan yatırımların üçte birini oluşturdu. ABD'nin savunma bütçesi, ikinci sıradaki Çin'in yaptığı askeri harcamaların 2,2 katını buluyor. ABD'nin 2018 yılında da yaklaşık 700 milyar dolarını savunmaya ayıracağını tahmin ediliyor.

ÇİN SAVUNMA HARCAMALARINI 20 YILDIR ARTTIRIYOR

Çin savunma harcamalarını 20 yıldır arttırıyor. Çin'in savunma harcamalarının 2017 yılında yaklaşık yüzde 2,6 oranında artarak 228 milyar dolara çıktığı kaydedildi. Ancak uzmanlar, Pekin'in askeri harcamalarının hükümetin resmi kayıtlarından daha yüksek olduğunu tahmin ediyor.

RUSYA'DA AZALMA

Rusya'nın silah, mühimmat ve diğer askeri giderlerinde 1998'den bu yana ilk kez azalma kaydedildi. Rapora göre Rusya askeri harcamalarını bir yılda yüzde 20 oranında azaltarak 66 milyar 300 milyon dolara indirdi. SIPRI raporunda Rusya'nın savunma bütçesindeki indirimin ekonomik durumunun kötüye gitmesiyle ilgili olduğu belirtildi.

Avrupa'nın toplam savunma harcamaları 2017'de bir yıl öncesine göre yüzde 2,2 oranında geriledi. Ancak Avrupa'nın küresel savunma harcamalarındaki payı yüzde 20'yi buluyor. Savunmaya en fazla kaynak ayıran Avrupa ülkeleri arasında Fransa 57 milyar 800 milyon dolarla 6'ncı, İngiltere ise 47 milyar 200 milyon dolarla 7'nci sırayı aldı.

Asya ülkeleri Çin ile aralarındaki gerginlik nedeniyle savunma harcamalarını on yılda yüzde 59 oranında arttırdı. NATO'nun 29 ülkesi ise 2017 yılında savunmaya toplam 900 milyar dolar harcadı. Bu meblağ savunma için yapılan küresel harcamaların yüzde 52'sine tekabül ediyor.

MİLLİ GELİRE ORANI

Savunmaya yapılan harcamalar dünya genelinde gayrı safi hasılasının yüzde 2,2'sine yükseldi. Böylece kişi başına savunmaya harcanan miktar 230 dolara çıktı. Bu rakam ülkeden ülkeye büyük farklılıklar gösteriyor.

Milli gelirinden savunmaya en fazla kaynak ayıran ülkelerin başında yüzde 10 oranıyla Suudi Arabistan geliyor. Savunma bütçesinin en düşük olduğu Japonya, gayrı safi milli hasılasının sadece yüzde 0,9'unu savunmaya harcadı. Almanya'da bu oran yüzde 1,2 oldu. ABD, NATO ülkelerinden milli gelirinin yüzde 2'sini savunmaya ayırmalarını talep ediyor.

Milli gelirden savunmaya en fazla kaynak ayıran ülkelerin tümü Asya ve Ortadoğu'da yer alıyor.