• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
BORÇLAR KARTLANDI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUSA AZAK- DOĞRUHABER

Ülkedeki kriz vatandaşı bankalara mahkûm etti. Fahiş zamlar, dolar artışı veya ‘dolar arttı` bahanesi, stoklar derken vatandaşın maaşı alacaklarına yetişmiyor. Vatandaş da çareyi bankalarda, kredi kartlarında arayınca kredi kartı kullanıcı sayısı da borçlu sayısı da her geçen gün katlanıyor. Meslek grupları ve ücretler arasındaki farka bakmaksızın artan borçluluk, vatandaşlar üzerindeki ekonomik ve siyasi baskıyı her geçen gün arttırıyor. Borçlanan vatandaşlar daha kötü koşullarda çalışmaya razı hale gelmektedirler. Borçlandırma ile vatandaşların büyük çoğunluğu fazla mesaiye, düşük ücretlere, kötü ve baskı altındaki çalışma koşullarına mahkum oluyor.

16 YILDA BORÇLAR 88 KAT ARTTI

2017 yılı itibariyle borçluların yüzde 64,6'sını ücretli çalışanlar oluşturuyor. 2002 yılında vatandaşın kredi kartı ve tüketici kredisi borcu yaklaşık olarak 6.5 milyar TL'ydi. 2018 yılının ilk üç ayı itibariyle ise bu rakam 575 milyar TL'ye çıktı. Yani 2001`den bu yana halkın borçlanması tam 88 kat arttı. Bugün Türkiye'de toplam 32 milyon kişinin kredi kartı borcu var. 3 milyon 248 kişi kredi kartı veya bireysel kredi nedeniyle yasal takipte bulunuyor.

BORÇ BATAĞI FAİZDEN BESLENİYOR

Kart borçlarını ödeyemeyen vatandaş ise bankanın elinden kurtulamıyor. Her geçen ay borçları daha da katlanan vatandaşı bir de faiz belası bekliyor. İlk zamanlar ufak çaplı borçlar ödenmeye ödenmeye katlanıyor ve genelde sonuç ya haciz oluyor ya da cezaevi.  

AVRUPA'DA 2. SIRADAYIZ

2002 yılında vatandaşın toplam borcu milli gelirin yüzde 1.8'i kadar iken bu veri 2017 sonunda yüzde 16'nın üstüne çıkmıştır. Türkiye, kredi kartı borcunu kapatmak için tüketici kredisi kullanan, tüketici kredisi borcunu kapatmak için tekrar kredi çeken bir ülke haline getirilmiştir. Türkiye, Fransa`dan sonra Avrupa'da kredi kartı kullanımının en yoğun olduğu 2. ülkedir. Yapılan harcama bakımından da Avrupa üçüncüsüdür.

GELİR DÜŞÜK BORÇ BÜYÜK

2001-2011 yılları arasında 0-1000 lira geliri olan borçlu sayısı 10 kat artarak 4 milyona yaklaşmıştır. Geliri 0-2000 lira aralığında olan borçluların sayısı 2005-2013 yılları arasında 3,5 kat artarak 7 milyona yaklaştı. Geliri 0-5000 lira arasında olanların toplam bireysel borçların üçte ikisine sahip olduğu görülmektedir. Hem gelir uçurumu hem de yoksulluk hızla artmaktadır.

65,5 MİLYON ADET KREDİ KARTI KULLANILIYOR

Bankalararası Kart Merkezi`nin açıkladığı verilere göre, yabancı kartlarla Haziran-Eylül döneminde yapılan ödemeler geçen yılın 2 katına çıktı. Yabancı kartlarla yaz döneminde yapılan ödemeler 21 milyar TL`ye ulaşırken, turistlerin en fazla ödeme yaptığı il ise İstanbul oldu. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2018 yılı Eylül ayı verilerini açıkladı. BKM`nin verilerine göre, Eylül ayı sonunda Türkiye`de 65,5 milyon adet kredi kartı ve 140,2 milyon adet banka kartı bulunuyor. Eylül 2017 ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında yüzde 7`lik, banka kartı sayısında ise yüzde 10`luk artış görüldü.

KARTLI ÖDEMELER EYLÜL AYINDA YÜZDE 30 ARTIŞ GÖSTERDİ
Verilere göre, banka kartları ve kredi kartlarıyla Eylül ayında toplam 74,2 milyar TL`lik ödeme yapıldı. Bu tutarın 65,1 milyar TL`si kredi kartlarıyla ödenirken, 9,1 milyar TL`sinde banka kartları kullanıldı. Büyüme oranları özelinde incelendiğinde banka kartıyla yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 48 olurken, kredi kartıyla yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 28 olarak gerçekleşti. Toplam kartlı ödemeler büyümesi ise yüzde 30 oldu.

BKM KARTLI ÖDEME ENDEKSİ (KARTMETRE)
Genel Kartlı Ödeme Endeksi`nin 12 ay hareketli ortalama gelişimi incelendiğinde, Eylül ayında 1 yıl öncesine göre nominal olarak yüzde 20,2, reel olarak ise yüzde 5,6 büyüme gözlemlendi. Hanehalkı Kartlı Ödeme Endeksi`nin 12 ay hareketli ortalama gelişimi incelendiğinde de Eylül ayında 1 yıl öncesine göre nominal olarak yüzde 17,4 reel olarak yüzde 3,2 büyüme gözlemlendi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir