• DOLAR 32.449
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2442.924
  • ...
Alzheimer hastaları için yaptırılan merkez dualarla açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gaziantep Valiliği ile Büyükşehir Belediyesinin işbirliğinde hayata geçirilen "Moral Evi Projesi" kapsamında hayırsever Uslu ailesi tarafından alzheimer hastalar için inşa edilen "Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi" düzenlenen törenle açıldı.

Alzheimer hastaları ve yakınlarının kaliteli zaman geçirmesini sağlayacak "Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi" Türkiye'de bu alanda tek açılan merkez olduğu belirtildi.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından bir konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,  alzheimer hastalarının kaliteli zaman geçirmesini sağlayacak merkezin Türkiye'de bu alanda tek açılan merkez olduğunu söyledi.

Kent genelinde yaşayan alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmasını amaçladıklarını ifade eden Şahin, "Dezavantajlı grupları toplumun bir parçası olarak gören anlayışı çalışmalarımıza yansıtıyoruz. 'Engelsiz Bir Gaziantep İçin' Türkiye'de ilk kez Engelliler Daire Başkanlığını kurduk. Engellilerin hayatını kolaylaştıran çalışmalara imza attık. Bu kapsamda Gaziantep'te yaşayan alzheimer hastalarına da biz el uzattık ve 'Moral Evi Projesi' ile bir farkındalık oluşturduk." dedi.

Anne ve baba duasının önemine değinen Şahin, "Hayat kitaplarla öğrenilmiyor, yaşamak, yaşatmak ve hissetmek lazım. Biz büyük bir medeniyetin temsilcileriyiz. Anası, babası yaşlanırken 'of' bile demeyin' diyen bir medeniyetten geliyoruz. O kadar önemlidir ki yaşlı duası, anne, baba duası bizim yolumuzu aydınlatıyor. Buna inanmazsak ve bunu yaşayamazsak, bunu başaramayız. Medeniyetimiz 'Veren el, alan elden de üstün' diyor. İnancımıza göre topraktan geldik toprağa gideceğiz. Başımıza kara toprağı döktükleri zaman iki şey kalıyor, hayırlı evlat ve yaşarken yaptığın iyilikler. Bu öğreniliyor, öğretiliyor. Birileri öldürüyor. Ama biz yaşatıyoruz. Her yaşın, bir güzelliği var. Ama gözlerin altındaki kırışıklıklar, saçlardaki beyazlar, insana büyük bir bilgelik, tecrübe ve hayat veriyor. Bilge insan, bir binanın çatı katından hayata bakar, onların baktığı yer bizim için çok kıymetlidir." ifadelerini kullandı.

Şahin, "Burada önemli olan alzheimer hastalığını durdurmak ve yavaşlatmaktır. Beyindeki uçuk olarak tanımlanan alzheimer, zamanla unutkanlığa neden oluyor. Hastalar, evin yolunu unutuyor, evlatlarını unutuyor. Her hastalık bir sonuçtur. Bu merkezde koruyucu, önleyici tedbirler, bilim, hayır, devlet ve millet var. hepsinden önemlisi yükselen kat kat dua var." şeklinde konuştu.

Uslu ailesi adına Beyhan Uslu da babalarından her zaman hayırlı işlerde yer almaların konusunda öğüt aldıklarını belirterek, "Alzheimer Hastaları ve Yakınları Buluşma Merkezi"nin yaşlıların ihtiyaçlarına yanıt vereceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından başkan Şahin ve protokol üyeleri "Alzheimer Hastaları ve Yakınları Buluşma Merkezi"ni yapılan duanın ardından açılış kurdelesini keserek hizmete açtı. Şahin ve protokol üyeleri daha sonra merkezi gezerek, yaşlılarla hasbihal etti.

Merkez, alzheimer hasta ve hasta yakınlarına uygun, bariyersiz bir yapı olarak tadilatı yapıldı. Bununla birlikte ergoterapi alanı, uyku odası, mescit, toplantı salonu, hobi bahçesi, spor odası, müzik odası, el sanatları atölyesi, hem hasta hem de hasta yakınlarının kullanabileceği fiziksel aktivite alanı, içeride hastalar için yürüme tırabzanı, merkez içerisinde yürüyüş yolu, tam teçhizatlı acil müdahale odası, hastalığa uygun oyunlar, alzheimer hastaları için önem arz eden mavi ve turuncu renkler bina içerisinde kullanılarak hastalar için güvenli ortamlar oluşturuldu.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir