• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Soğuk hava ile birlikte aktarlarda yoğunluk başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış aylarında sıklıkla görülen gribal hastalıklara yakalanmadan önce bitkisel içeceklere ağırlık verilmesi tavsiyesinde bulunan aktarlar, bitkisel içeceklerin vücut direncini artırarak bağışıklığı güçlendirdiğini söyledi.

Soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara yakalanan birçok kişi, doğal tedavi imkanı sunan aktarlara koşuyorlar. Gaziantep'te soğuk algınlığına karşı önlem almak isteyen vatandaşlar, bitkisel ürünleri tercih ediyor.

Havaların soğuması ile mevsim değişikliğine bağlı hastalıklar baş göstermeye başlarken, vatandaşlar hastalıklardan korunmak için soluğu aktarlarda alıyor. Aktarlar da soğuk havalar ile birlikte işlerinin arttığını belirterek, müşterilerine özel hazırlanmış bitkisel karışımlar sunuyor.

Aktarlar, müşterilerine öncelikle hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendirici çörek otu, zencefil, pekmez ve bal öneriyor. Soğuk algınlığına bağlı rahatsızlıklara yakalanan hastalara ise Çin yağından ayva yaprağına, kuşburnundan hatmi çiçeğine ve ıhlamurdan ve menengiçe kadar birçok alternatif sunuluyor.

Gaziantep'in Tarihi Kürkçü Hanı'ndaki aktarlar, vatandaşların soğuk havalardan dolayı hasta olmamak için bitkisel ilaç aldıklarını söylediler.

Uzun yıllardır bitkisel ve yöresel ürünler satışı yapan Davut Kekeç, soğukların başlaması ile beraber bir yoğunluğun başladığını vatandaşların özellikle kış aylarında bitkisel ürünlere bir rağbet gösterdiğini söyledi.

Soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara yakalanan birçok kişinin kışın aktarların yolunu tuttuğunu belirten Kekeç, "Kışın soğuk algınlığına karşı bitkiler var. Bu şifalı bitkileri çay gibi kaynatıp içmek gerekiyor. Bununla birlikte birde sağlam giyinmek gerekiyor. Vücudu da sıcak tutmak lazım. Kışın şifalı bitkilerde zaten iyi olur. Kabuklu veya çubuk şeklinde tarçınlar çay şeklinde demlenir. Bunlarla birlikte ıhlamur daha güzel olur. Bu şifalı bitkiler soğuk algınlığına iyi gelir." dedi.

Kış aylarında özellikle de ıhlamur ve menengiç kahvesinin sağlık açısından faydalı olduğu için daha çok tercih edildiğini belirten Kekeç, "Menengiç bronşit başta olmak üzere soğuk algınlığına, karaciğere ve nefes darlığı ile öksüre faydalıdır. Şifalı bitkiler kış aylarında daha yoğun satılır. Çünkü bu şifalı bitkiler soğuk algınlığı ve gribe iyi geldiği için kışın daha çok tüketiliyor ve özellikle ıhlamur kışın çok sattığımız ürünlerden bir tanesidir. Bununla birlikte karışık çaylar yaparız." ifadelerini kullandı.

"Ihlamurun kilosu 200 lira oldu"

Bitkisel ürünlerin bu sene fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Kekeç, "Tarçın ve karanfil yurtdışından geliyor. Bunlar dolara bağlı olduğundan dolayı fiyatlar yüksek. Limon tuzumuz da yurtdışından geliyor. Şifalı bitkiler içerisinde en pahalı olanı ıhlamur. Fiyatı 200 lirayı buldu. Ama Antep'te yetişen ıhlamur var, onun kilosu 150 lira. Fakat Yalova'dan gelen ıhlamurun fiyatı 200 liradır. Çünkü o daha kalitelidir." şeklinde konuştu.

Kış aylarında kendilerine gelen sağlıklı ya da hasta kişilere doğal yoldan birçok bitki sunduklarını ifade eden Mehmet Polat ise bitkisel ürünlerin doğal olduğu için vatandaşlar tarafından ilaçlara göre daha çok tercih edildiğini belirtti.

"Bitkisel ürünler vücut direncini artırır"

Kış mevsimi ve soğukların başlaması ile beraber grip, nezle öksürük, soğuk algınlığı gibi şikayetlerin artmaya başladığını anımsatan Polat, "Kış geldi ve havalar soğumaya başladı. Zaten bizde talep kış çayları üzerine olur. Bu kış çaylarında da en çok sattığımız ürünler arasında ıhlamur, tarçın, zencefil, zerdaşal, hatmi çiçeği ve buna benzer bitkileri genellikle çok satıyoruz. Vatandaşların şifalı bitkileri tercih etmelerinin en büyük sebebi şu anki çıkan ilaçların katkılı olmasından kaynaklanıyor. Bir yeri yapıp bir yeri yıkmasıdır. Şifalı bitkiler ise sadece bir yöne hitap eder. Soğuk algınlığını giderir. Vücut direncini artırır. Bağışıklık sistemini de güçlendirmeye yöneliktir. Milletimizin zaten bu konuda bilgili olması gerekiyor ki sağlıklı kalabilsinler. Hastalıkların bu kadar çoğalmasını en büyük sebebi ilaçların vücudun bir yerini iyileştirirken vücudun diğer tarafına zarar vermesidir." diye konuştu.

"Bazı bitkisel ürünlere yüzde 100 zam geldi"

Kış aylarında aktarların yoğun olduğunu ifade eden Polat, "Kışın soğuk algınlığı, grip salgınından dolayı vatandaşlar şifalı bitkilere yöneliyor. Bundan dolayı işlerimiz yoğun oluyor. Geçen yıllara oranla şu an fiyatı yüksek olan bitki ıhlamurdur. Ama biz yine de geçen seneki fiyattan satıyoruz. Şu an ıhlamurun kilosunun fiyatı 150 liradır. Tarçın da yüzde 100 oranında bir artma oldu. Tarçının fiyatı geçen sene 20 lira iken bu sene ise 40 lira oldu." diye belirtti.

"Kışın halk soğuk algınlığı ve gripten kurtulmak için aktarlara gelirler"

Tarihi Kürkçü Hanı'nda 50 yıldır aktarlık yapan Mehmet Özkaya da, "Kışın halk soğuk algınlığı ve grip için aktarlara gelirler. Ihlamur, tarçın, ada çayı türlerinden alırlar. Her şeyi dozunda kullanmak iyidir. Her şeyin fazlası zarardır. Şifalı bitkiler soğuk algınlığına iyi gelir. Kış aylarında özelikle şifalı bitki, biber satışlarımız çok olur. Yine Antep yöresine ait zahterimiz var. Kış aylarında zahter içimi çok iyi olur. Bu tür şifalı bitkiler kış aylarının olmazsa olmazıdır. Menengiç kahvesi boğaz ağrısına çok iyi gelir. Bu tür ürünler bizim buralarda çok satılan ürünlerdir. Bu bitki ürünleri genelde halkın tercih ettiği ürünlerdir. İşimiz kış aylarında daha bir yoğun olur. Bize gelen müşterilerimiz bizden ıhlamur, tarçın ve zahter gibi ürünleri isterler. Vatandaş kendisi hangi ürünü alacağını biliyor. Kış aylarında en çok ıhlamur, tarçın, hatmi çiçeği, papatya, zahter, ada çayı satılır. Fiyatlarımız uygun. Vatandaşın isteğine göre 7-8 çeşit bir karşımı yapıyoruz. Bu karışımda ıhlamur az olduğu için fiyatı 10-12 liradır." dedi.

"Biz müşterilerimizi öncelikle doktorlara yönlendiriyoruz"

30 yıldır aktarlık yapan Bülent Bilici de işlerinin havanın soğumaya başlamasıyla hareketlendiğini ve satışlardan memnun olduklarını söyledi.

Kış aylarında birçok kişinin doktorların verdiği ilaçların yanında doğal yoldan bitkilerle tedaviyi olmayı tercih ettiğini aktaran Bilici, "Grip salgını başladı. Millet hasta oluyor. Elbette kimsenin hasta olmasını istemiyoruz. Ama bunun çaresi yok. Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi şikayet ile bize gelen müşterimiz oluyor. Biz müşterilerimizi öncelikle doktorlara yönlendiriyoruz.  Bizlerde onların yanında şifalı bitkiler satıyoruz. Soğuk algınlığına karşı zencefil, zerdeçal, hatmi çiçeği gibi şifalı bitkileri öneriyoruz. Genelde grip ile ilgili papatya, hatmi çiçeği, ada çayı, alıç yaprağı, ıhlamur, kuşburnu ve diğer bitki türlerinin de karıştırılıp içilmesini istiyoruz. Yine at kestanemiz var, sinüzite iyi geliyor. Millet hastalık başladığında hastalıktan çok çabuk kurtulmak için ya bize ya da doktorlara gidiyorlar." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 










































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir