• DOLAR 35.505
  • EURO 36.633
  • ALTIN 3051.85
  • ...

MERSİN

Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Gün ve Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, ilçeye bağlı Keben Mahallesi'nde nar hasadına başlanması dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katıldı.

Kaymakam Cinbir, hasadın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Göksu Vadisi'nde yer alan köylerde yetiştirilen Keben narının her birinin ağırlığının 1-2 kilograma kadar çıkabildiğini ifade etti.

Keben narının dikkati çeken görüntüsü ve mayhoş tadıyla damak zevkine hitap ettiği için genelde sofralık olarak rağbet gördüğünü belirten Cinbir, şöyle konuştu:

"Silifke`de 3 bin 500 dekar alanda nar üretimi yapılıyor. Nar üretimi daha çok Keben Mahallesi'nde gerçekleştiriliyor. Yılda ise 5-6 bin ton civarında hasat yapılıyor. Keben narını Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescil edilmiş bir çeşit. Ağaçlardan toplanan narlar sofralarımıza kadar getiriliyor. Bu süreç ciddi bir emek istiyor. Üreticinin topladığı narlar bu yıl piyasaya 1,8 ile 2 lira arasında sunuluyor. Market ve pazarlarda satışı ise kalitesine göre 4-5 liraya kadar çıkabiliyor."

Cinbir, dalında çatlayan ürünlerin ise toplanarak üreticiler tarafından nar ekşisi haline getirildiğini aktararak, "Yine bu bölgede 40 ton civarında da nar ekşisi üretimi yapılıyor. Üretilen nar ekşileri ise kilogramı 25-30 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor. Vatandaşımız yetiştirip üretmeye ve ekonomiye katkı sağlamaya çalışıyor." dedi.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun da Göksü Vadisi`nin mikroklima özelliğinden dolayı birçok ürünün ilk yetiştiği yer olarak önce çıktığını belirterek, Keben narının, tadı ve tanelerinin iri olmasıyla öne çıktığını söyledi.

Keben narının genellikle yurt içinde tüketildiğini aktaran Doygun, hasadın üreticilere hayırlı olmasını diledi.

AA