• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Geçirdiği kalp krizinin ardından yeniden sağlığına kavuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana'da yaşayan 37 yaşındaki Hasan Turan Bayburt'un, göğüste baskı, ağrı ve soğuk terleme şikâyetleri sonrası kaldırıldığı Memorial Dicle Hastanesinde kalp krizi geçirdiği anlaşıldı.

Kriz sırasında kalbi duran ve yapılan müdahaleyle tekrar yaşama döndürülen hastanın tamamen tıkalı olan ana damarı, balon ve stent yöntemiyle açıldı.

Balon ve stent işlemi uygulayarak tıkalı damarı açan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Akdağ, Bayburt'un uzun yıllar sigara kullandığını ve bu durumun, genç yaşta kalp krizi geçirmeye kapı araladığını belirtti.

Göğüs ağrısını ihmal ettiği için hastanın kalp krizi geçirdiğini dile getiren Akdağ, sağlığın önemsenmesi gerektiğine ve herhangi bir vücut ağrısında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasının önemine değindi.

İşlemden sonra yaşamsal fonksiyonları hızla düzelen ve yoğun bakımda takip altına alınan Bayburt, hastanedeki tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuşarak taburcu oldu.

 Kalp krizinin, genç hastalarda ileri yaştaki hastalara oranla çok daha olumsuz sonuçları bulunduğuna dikkati çeken Akdağ, "İleri yaştaki hastalarda zamanla oluşan bazı damarlar, genç hastalarda bulunmuyor. Hastamızın aile öyküsünde zaten var olan kalp hastalığının yanı sıra genç yaşlarda başladığı sigaranın da kalp krizi geçirmesinde önemli bir tetikleyici faktör olduğunu belirtmekte fayda var. Hastamızın sigara kullanması ve göğsünde oluşan ağrılara rağmen doktor kontrolünü ihmal etmiş olması, yaşamı için büyük bir risk oluşturmuş. Neyse ki gerekli müdahalenin ardından hastamızı, kalp damarındaki sorun tamamen giderilmiş ve vücudunda herhangi kalıcı bir hasar oluşmamış şekilde taburcu ettik." dedi.

"Sigara hiç kullanılmamalı ya da bırakılmalı"

Genç hastalarda özellikle göğüs ve mide bölgesindeki ağrıların önemsenmesi gerektiğini kaydeden Akdağ, "Genç yaşta kalp krizi olarak kendini gösterebilen belirtileri dikkate almamak, telafisi mümkün olmayan sonuçlara götürebilir. Bu nedenle göbek deliği ile alt çene arasındaki herhangi bir bölgede gelişen ağrılarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Ayrıca, herhangi bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı bireylerin de özellikle ailesinde kalp öyküsü bulunanların, yılda bir kez kalp 'check up'undan geçmesini öneriyoruz. Bu önlemler, oluşabilecek kalp hastalıklarının büyük oranda önüne geçecektir. Sigaranın kalp hastalıkları riskini artırdığı unutulmamalıdır. Sigara hiç kullanılmamalı ya da bırakılmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum"

Kalp damarı açılarak sağlığına kavuşan Bayburt ise "Sağlığıma kavuşmama vesile olan doktoruma ve ekibine teşekkür ediyorum. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Hayata ikinci kez gelmenin mutluluğu içindeyim. Kalp krizinin genç yaşta çok daha tehlikeli olduğunu yaşayarak öğrendim. Bundan sonraki yaşantımı, kontrollerimi aksatmadan ve sigarayı bırakarak geçireceğim." şeklinde konuştu. (Muhammed Said Aksoy - İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir