"Gençlik Festivali inanç ve kültürümüze ters değerler barındırıyor"
Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, yarın başlaması planlanan `Gençlik Festivali`nin halkın inancı ve kültürüne ters olan değerler barındırdığını ifade ederek, festivalin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.
Yüksek meblağlarla hazırlanan ancak bölge halkının kültürü ve değerlerine aykırı biçimde yapılan festivallerin bir benzerinin Diyarbakır'da yapılacak olması sert tepkilere neden oluyor. Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, İLKHA muhabirlerine, festivalin halkın inancı ve kültürüne ters değerler barındırdığını, bu yüzden festivalin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.
18-21 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bazı bakanlıklar ile Okçular Vakfı'nın destekleriyle yapılacak festival, bazı içerikleri nedeniyle kamuoyunun yanı sıra siyasi partilerin tepkisine de neden oluyor.
Genç neslin bozulmasına kapı aralayan etkinliklerin ekonomik anlamda ciddi sıkıntıların yaşandığı bir devirde yapılmasının, kamuda tasarruf tedbirlerine gidilmediğinin açık bir göstergesi olduğuna işaret eden Bozan, bölgenin inanç ve kültürüyle uyuşmayan festival giderinin, halkın verdiği vergiden karşılandığına dikkat çekti.
Bozan, "Gençlerimizin ufuklarını açacak, bilgi seviyelerine katkı sağlayacak, milli ve kültürel değerlerini hatırlatacak, inanç değerlerimizin önemi ile yaşanması konusunda katkı sağlayacak, Güney'den Doğu'ya, Batı'dan Kuzey'e, gençlerimizin kaynaşmasını sağlayacak her türlü çalışmaya biz destek veriyoruz. Diyarbakır'da yapılması planlanmış festivale gelince; Özellikle programın içeriğine baktığımız zaman eğlence, spor ve oyun gibi birçok şey bizim örfümüze, kültürümüze ve inancımıza ters olan şeyler. Özellikle, çağrılan sanatçıların yaşam tarzları ve durumlarının, gençlerimize örneklik teşkil edecek şekilde olmadığını görüyoruz. Öyleyse bizim gençlerimize daha çok Diyarbakır'ın geçmişini, kültürel yapısını, inanç değerlerini gündeme getirecek konular işlenebilirdi." dedi.
"Programda Sahabe-i Kiram ile ilgili bir çalışma yok"
"Programın içeriğine baktığımız zaman Sahabe-i Kiram ile alakalı bir çalışmanın olmadığını görüyoruz." diyen Bozan, "Nebiler ve sahabeler diyarı olan bir ilde bu tür konuların işlenmeyişi çok ciddi bir eksikliktir. Madem ki; Türkiye'nin dört bir tarafından gençlerimiz buraya gelecek, Diyarbakır hangi maksatla fethedilmiş, Hazreti Süleyman Camii'ndeki 27 kişiyle birlikte 540 sahabenin bu bölgede neden şehit olup buraya geldiklerinin mana ve şuurunun gençlerimize verilmesi gerekir. Yoksa boşa geçirilmiş bir zamanla korkarız ki birilerine rant sağlamaya dönüştürülecek gibi görünüyor." ifadelerini kullandı.
"Tasarruf tedbiriyle halkın değerlerini yansıtan etkinlik iptal edildi"
"Kamu tasarruf tedbirleri" adı altında bazı etkinliklerin iptal edildiğini hatırlatan Bozan, festivallerin iptal edilmemesinin akıllarda soru işaretleri bıraktığının altını çizdi.
Bozan, "Cumhurbaşkanı dün dile getirdiği bir cümle var: 'Biz, bugün ekonomik kurtuluş savaşı geçiriyoruz.' Kamu tasarruf tedbirleri ismi adı altında halka yönelik olan çalışmalar iptal ediliyor. Diyarbakır'da yapılması planlanan 'karpuz ve kültür' festivali vardı. Bu iptal edildi. Niçin, halkın değerlerini hatırlatan bir etkinlikti. Mademki; 'Tasarruf tedbirleri' düşünülüyorsa neden bu etkinlik iptal edilmiyor? Bu noktada iktidarın hatırına, herhangi bir tasarruf tedbirinin gelmediğini görüyoruz." şeklinde konuştu.
"Festival vatandaşın cebinden çıkan vergilerle yapılıyor"
"Son dönemde yaşadığımız ekonomik sıkıntıdan dolayı halkımızın yüzde 50'si fakirleşti, alım gücü azaldı." diyen Bozan, son olarak şunları söyledi:
"Ne bekleniyorsa halktan bekleniyor. Halka gelince tasarruf akıllarına geliyor. Ama birisi bir yere gidiyor, 50-10 tane araç arkasından takip ediyor. Bir kişiyi bin kişi takip ediyor. Bunlar hepsi israf değil midir? Etkinlikler ve kutlamaların hepsi büyük meblağda bir giderdir ve hepsi de vatandaşın cebinden çıkan vergilerle yapılıyor." (Hamza Adiyaman, Muhammed Said Aksoy - İLKHA)