• DOLAR 34.282
  • EURO 37.497
  • ALTIN 2927.442
  • ...
Andımız Türkiye'nin Mozaik Yapısına Uymamaktadır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Mazlum Der Diyarbakır Şubesi 2008 eğitim yılından bu yana kaldırılmasını talep ettiği öğrenci andı ile ilgili somut bir adım atılmaması, nedeni ile bir basın açıklaması düzenledi.

 

İlköğretimde okutulan Andımız'ın kaldırılması için daha önce imza kampanyası başlatan Mazlum- Der tarafından 'Andımız kaldırılsın kampanyası' başlığı ile hazırlanan afişte, 'Öğrenci Andı' mizahi şekilde yeniden hazırlanarak basına gösterildi.

 

Diyarbakır Mazlum Der Şubesi adına basın açıklamasını okuyan Yahya Öğe, biz ideolojik devletin ideolojik eğitiminin yerini, farklılıkları zenginlik olarak gören özgürlükçü bir uygulamaya bırakmaması istiyoruz dedi.

 

Andımızda ki İfadeler Diğer Etnik Kimlikleri Görmezden Geliyor
Öğe, Dağkapı Meydanında okuduğu basın açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye Cumhuriyeti, Türk etnik kimliğiyle beraber, otuzu aşkın diğer etnik kimlikleri barındıran, çok kimlikli bir mozaiktir. İlköğretimde her gün okutulan 'Andımız' da; 'Türküm' ile başlayan ve 'varlığım Türk varlığına armağan olsun', 'Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefte durmadan yürüyeceğime ant içerim' ve son olarak,'Ne mutlu Türküm diyene' ifadeleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin mozaik yapısına uymamaktadır. Bu ifadeler 'Türk' ırkını esas alan, Türkiye'deki diğer etnik kimliği görmezden gelen hatta asimle sonucu doğurabilecek ifadeler olmakla birlikte ideolojik devlet algısını küçücük çocuklara dayatan beyanlardır."

 

Ezberlediklerim Beni Mutlu Etmedi
Öğe, "Çocuklarımız, ne Türklüğe nede başka bir ırka varlıklarını armağan etme andını içmek zorunda bırakılmamalıdır ifadelerine dikkat çekerek, çocuklarımız küçük yaşlardan itibaren bir ideolojinin kalıplarına sıkıştırılan insanlar olmaktan çıkarılmadır" dedi.

 

Mazlum Der'in mizahi dille hazırladığı andımız'da 'sadece Türk olmak zorunda değilim. Doğruyum, çalışkanım, Büyüyünce zaten işsizim" denilerek yeni hazırladıkları andımızda şu cümleler yer aldı:
"Bazı büyüklerimden sevgi görmedim ki küçüklerimizi seveyim. İlk işim güzel oyuncaklar almak, üzüm yemek, bağcıyı dövmemekti….Ey gününü kurtarmaya çalışan büyüklerim, bir hedefim yok bu yaşta. Hiçbir yere yürümeyeceğim. Tek varlığım canımdır. Onu da istemeyin. Kimseye vermeyeceğim."
Hazırlanan antta son olarak şu cümlelere yer verildi:
"Kürdüm, Arabım, Çerkezim, Ermeniyim, Lazım..Türküm, ama mutlu değilim. Çünkü mutlu etmedi bütün ezberlediklerim." (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir