• DOLAR 32.451
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2440.144
  • ...
Yavru şempanze ziyaretçilerin ilgi odağı oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yüzölçümü ve barındırdığı türler bakımından Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın üçüncü ve dünyanın da dördüncü büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nde dünyaya gelen ve annesinin bakmadığı "Can" isimli şempanze yavrusu, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Yaklaşık 2 yıl önce doğduktan sonra annesi tarafından sahiplenilmeyen ve bakıcıların kucağında adeta bebek gibi büyütülen "Can" isimli şempanze, hayvanat bahçesinin maskotu ve simgesi haline geldi. 3 yıl önce dünyaya gelen, annesi bakmadığı için sahipsiz kalan Can isimli şempanzeyi, 15 yıl boyunca Angel isimli anne şempanzeyi büyüten bakıcı Nedim Aslan (50), kendi elleri ile büyüttü. Şu anda 3 yaşındaki Can'ın tüm ihtiyaçlarını kendisi karşılayan bakıcı Aslan, çıkardığı seslerden Can'ın ne istediğini anlıyor.

Yavru şempanzeye ihtiyaç duyduğu şefkati sağlayan bakıcı Aslan ile Can'ın dostluğu ise dikkat çekiyor. Sevecen hareketleri ile ziyaretçilerin büyük ilgisini gören şempanze Can, özellikle de bahçeyi ziyarete gelen çocukların ilgi odağı oluyor. Çocukların yoğun ilgi gösterdiği Can, yaptığı sempatik hareketlerle de çocuklara mutlu anlar yaşatıyor.

Ziyaretçilerin yoğun olduğu günlerde Can isimli şempanzeyi kafesinden dışarıya çıkaran bakıcı Aslan, Can'ı bazen kucağına alıyor bazen de onu gezdiriyor. Hayvanat bahçesine gelen ziyaretçiler ise Can ile resim çektirmek için adeta sıraya giriyor.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nde ilk defa dünyaya gelen şempanze yavrusu olan Can'ın bakıcısı Aslan, İLKHA'ya yaptığı açıklamada, 3 yıl önce dünyaya gelen yavru şempanzeyi annesi kabullenmediği için kendisinin sahip çıktığını ve bu yaşa getirdiğini söyledi.

16 yıldır Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nde çalıştığını belirten Aslan, Can ismini verdikleri şempanzeye annesinin doğumdan sonra bakımını yapmadığı ve süt vermediği için annesinden ayırmak zorunda kaldıklarını ve kendisinin yavru şempanzeyi büyüttüğünü belirtti.

Yaptığı işten zevk aldığını belirten Aslan, "16 yıldır şempanzeler, örümcekler ve babun gibi hayvanlara bakıyorum. Yaptığım işten de zevk duyuyorum. Hayvanlara da bakmayı çok seviyorum."dedi.

"Bir anne çocuğunu nasıl yetiştiriyorsa bizde Can'ı o şekilde yetiştiriyoruz"

Can isimli yavru şempanzeyle bir "anne şefkati" ile ilgilendiğini aktaran Aslan, "Annesi bakmadığı için doğum esnasında Can'ı biz yanımıza aldık. Küçüklükten beri kendi arkadaşlarımız ile birlikte Can'ı biz besledik ve Can'ı bu yaşa getirdik. Bir anne şefkati gibi sürekli biz beslediğimiz için Can'ın bize ayrı bir sevgisi vardır. Çünkü biz emek verdik, biz büyüttük. Tabi ki Can'ı bu yaşa getirmek biraz zahmetli oldu. Bir anne çocuğunu nasıl yetiştiriyorsa bizde Can'ı o şekilde yetiştiriyoruz."dedi.

"Can'a çok büyük bir ilgi var"

Sevecen hareketlerinden dolayı "Can" ismini verdikleri şempanzenin ziyaretçilerin insanlar tarafından da yoğun ilgi gördüğünü aktaran Aslan, "Can'a çok büyük bir ilgi var. Yoğunluktan dolayı biz de bazen dışarıya çıkardığımızda özellikle de çocuklar çok büyük bir ilgi gösteriyor. Tabi ki bazı zorlukları da var. Aynı zamanda sevecen yönleri de var. Bu hayvanlara bakmaktan zevk duyuyoruz. Bizler yaptığımız işi seviyoruz."ifadelerini kullandı.

Can'ı kendi elleri beslediğini belirten Aslan, "Yemini ve suyunu verdikten sonra ayriyeten topları var. Oyuncak ayısı var, onlarla oynuyor. Bizde yanına girip beraber seviyoruz. Kendisini puding, meyve suları, muz, şeftali ve kuru üzün ile besliyoruz."diye konuştu.

Hayvanat bahçesini ziyarete gelen ziyaretçiler ise bahçedeki tüm hayvanların dikkatlerini çektiğini ve özellikle Can isimli yavru şempanzeyi daha çok sevdiklerini söylediler. (İbrahim Koçyiğit, Emrah Deniz-İLKHA)






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir