• DOLAR 35.469
  • EURO 36.283
  • ALTIN 3064.3
  • ...
"İhtilafları terk edip ittifak edilen hususların üzerinde durulmalıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'da Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihad-ul Ulema) tarafından düzenlenen 3'üncü Âlimler Buluşması, ikinci oturumla devam ediyor.

Moderatörlüğünü Mehmet Özer'in yaptığı panelin ikinci oturumunda Irak Kürdistan'ından Cemaati İslami Âlimler Birliği Üyesi Şiwan Rêber, "Kur'an ve Hadiste ilim ve âlim vurgusunun yapıldığı cihetler" konulu bir konuşma yaptı.

"Var olan problemleri konuşmak yerine problemleri çözmemiz gerekir"

İslam aleminin durumunun net tespit edilmesi ve doğru bir teşhisin yapılması gerektiğini belirten Rêber, "Var olan problemleri konuşmak yerine problemleri çözmemiz gerekir. İslam alemindeki grupların, partilerin, şahısların bunun üzerinde durması gerekir. Bu problemlerin çözümü için ciddi bir çalışma gerekir. İlk önce problemlerin doğru bir şekilde tanımlanması en doğru ilaçtır. Hastalığın doğru bir şekilde adının konulması gerekir. Kürdistan'a baktığımız zaman çok zor bir dönemden geçiyor. Bununla beraber İslamî hareketlerin üzerinde çok ciddi bir baskı var. Bu baskı, bir yandan devlet eliyle bir noktada da cemaatler eliyle olmaktadır. Hatta birçok kaos ve kanın dökülmesinin sebebi de budur. Şiddet unsurları, ayrılıkçılar, fakirlik, zorbalık, insanları şiddete meyletmek, aldatmak, afetler gibi bir çok unsur, kötü ahlak ve adaletin tesis edilmemesi problemlerin en büyüklerindendir. Toplum için baktığımız zaman toplumun önünde bu denli büyük bir problem vardır ve doğru bir çözüm için İslam aleminin ve İslam alimlerinin İslamî camiaların birleşip ciddi bir çalışma yapması gerekir. Bu birleşmeyle beraber Kürdistan için kültürel, eğitimle ilgili problemlerin çözülmesi için yapılması gerekenler yapılmalıdır. Hükümetler, sivil toplum kuruluşu liderlerinin sorumluluğu vardır." dedi.

Bu problemlerin ciddi tehlikesinin farkında olmak gerektiğine dikkat çeken Rêber, "Toplumu ayrılıkçılığa sevk edip düşmanlık ve kin tohumlarının ekilmesi toplumu daha fazla ayrılıkçı bir yapıya sürüklemektedir. Bunların neticesinde hukuksuz bir toplum ve devlet, istikrarın olmadığı bir ortam oluşur." ifadelerini kullandı.

"İhtilafları terk edip ittifak edilen hususların üzerinde durulmalıdır"

Parti, grup ve cemaatler arasında birlikteliğin önemine işaret eden Rêber, "Zulüm, ayrılıkçılık gibi unsurların kalkması için doğru adımlar atılmalıdır. Hükümetin elinden gelen adımları atması lazımdır. Farklı etnik gruplar, dinler ve cemaatlere bakış açısında hanif dinin referans alınması gerekir. Tehdit, fesat ve toplumsal bozukluklarla birlikte insanlarda olumsuz etki bıraktığının unutulmaması gerekir. Kültürel etkinliklerin basın yayın organlarıyla ıslah edilmesi toplumun üzerinde ciddi bir etki bırakır. Ayrıca okullara, medreselere, eğitim kurullarına haklarının doğru bir şekilde verilmesi ve önemsenmesi gerekir. Ayrıca program olarak,  bireysel olarak insanın kendi kişilik ve karakterinin doğru bina edilmesi gerekir. Alimlerimizin de birçok alanda hükümet, parti, cemaatler ve STK'larla beraber herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Talep edilen bu hususların olması için herkesin kendi alanında uzmanlaşması gerekir. Ayrıca bizlere zarar veren ihtilafları terk edip ittifak edilen hususların üzerinde durulmalıdır." şeklinde konuştu. (Fırat Arslan, M. Fatih Akgül, Emrah Deniz, Mehmet Çelik- İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir