• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Macaristan`ın desteği bizim için önemlidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ulusal Meclis'e gelişinde Macaristan Başbakanı Orban tarafından resmi törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Krallık sembolü olan taç gösterildi. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Orban baş başa görüşme ve heyetler arası çalışma yemeğinde bir araya geldiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Orban gerçekleştirdikleri görüşmeler ve anlaşmaların imzalanmasının ardından basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Erdoğan, beş yıl aradan sonra ilk defa Cumhurbaşkanı sıfatıyla Macaristan'da bulunduğunu dile getirerek bu ziyaret vesilesiyle iki ülke arasındaki ve bölgesel sorunları masaya yatırarak verimli çalışmalar yapacaklarına inandığını ifade etti.

"Türkiye ile Macaristan her alanda mükemmel ilişkilere sahip"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında Gül Baba Tekkesi'nin restorasyonuna değindi. 16. yüzyıldan bugüne mevcudiyetini koruyan Gül Baba Tekkesi'nin bulunduğu ve Gül Baba'nın şehit düştüğü yerin Macar halkı tarafından hâlen Gül Tepesi olarak adlandırıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan türbenin restorasyonunun TİKA ile Macaristan Millî Varlıklar İdaresi'nin iş birliğiyle gerçekleştirildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak tarihin sembollerinden olan bu önemli eserin restorasyonuna verdikleri katkı için Macar makamlarına teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında Türkiye ile Macaristan sadece kültürel konularda değil, her alanda mükemmel ilişkilere sahip olduğunun altını çizdi.

2013 yılında kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'nin bu iş birliğinin en önemli merhalesi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 ilkbaharında bir toplantı gerçekleştirerek iki ülke arasındaki ilişkilerin değerlendirileceğini söyledi.

"Ticaret hacminde ortak hedefimiz beş milyar dolar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile yaptıkları görüşmelerde siyasi, ekonomik, kültürel alanlardaki iş birliğini de ele alma fırsatı bulduklarını ifade ederek şunları kaydetti:

"Acaba dünyanın değişik yerlerinde ne gibi yatırımlara müşterek olarak girebiliriz, bunları ele alma fırsatımız oldu. Bunun dışında, ulaşımda ne gibi ortak adımlar atabiliriz, bunu görüşme imkânımız oldu. Özellikle de Türk Hava Yollarımızın Macaristan'la ortak bir çalışmaya girip, örneğin Budapeşte'den Hindistan Mumbai'ye buradan nonstop gitme imkânını da sağlama konusunda Sayın Başbakana sözümüzü verdik, bu adımı da atma imkânımız olacaktır."

İkili ticaret hacminde geçen yıl 2,6 milyar dolarlık bir rakamın yakalandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak hedefin, bu rakamı en kısa sürede beş milyar dolara çıkarmak olduğunu bildirdi.

"Afrika'nın kalkınması için yakın iş birliği içinde olacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO müttefiki ve Vişegrad Dörtlüsü'nün üyesi olan Macaristan'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecine verdiği desteğin Türkiye için önemli olduğunu söyleyerek, "Macaristan'la Afrika'nın kalkınma çabalarına katkı sağlamak amacıyla çok daha yakın iş birliği içinde olacağız. Kökleri Asya'ya uzanan iki ülke olarak bu coğrafyada da birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Geçen ay değerli dostumla Kırgızistan'da bir araya geldik ve Türk konseyi Toplantısında bizim de desteğimizle gözlemcilik statüsünü Macaristan böylece kazanmış oldu. Asya ile Macaristan arasındaki ilişkilerin güçlenmesini bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda Macaristan Başbakanı Orban'a Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesine verdiği destek için teşekkür ederek, "15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrasında Macaristan ülkemizde en güçlü dayanışmayı sergileyen ülkelerden biri olmuştur. Millet olarak bu dayanışmayı asla unutmayacağız." dedi.

"Macaristan'ın güvenliği noktasında Türkiye önem arz ediyor"

Macaristan Başbakanı Orban da yaptığı açıklamada Türkiye'ye verdikleri öneme değindi. NATO müttefiki olmasının yanında Macaristan'ın geleneksel dış politikasında Moskova ve Berlin ile birlikte Ankara'nın çok önemli olduğunu söyleyen Macaristan Başbakanı Orban Macaristan'ın güvenliği noktasında Türkiye'nin ayrıca önem arz ettiğine dikkat çekti.

Türkiye'nin de Macaristan gibi mültecilerin yolu üzerinde olduğunu belirten Macaristan Başbakanı Orban Türkiye'nin bölgede barışı tesis edebilecek bir istikrara sahip olması ve yasa dışı göçe engel olabiliyor olmasının Macaristan için önemini dile getirdi ve Türkiye'nin milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapmasından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini ifade etti.

"250-260 bin Suriyeli geri döndü"

Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin Türkiye'deki mülteci sayısını ve bunların kitlesel olarak Avrupa'ya gelmemesi için neler yapıldığını sorması üzerine şunları söyledi: "Şu anda Türkiye'de Suriyeli olarak yaklaşık 3,5 milyon, Iraklı olarak da 500 bin mülteci var.  Ayrıca tabi Afganistan, Pakistan, buralardan da sürekli gelip geçen mülteciler oluyor. Fakat biz bunlardan yakalananları tekrar ülkelerine, Afganistan'a, Pakistan'a geri gönderiyoruz. Geri iade, biliyorsunuz bizim yerlerimiz var, oralarda tutarak daha sonra uygun şartlarda kendilerini geri iade ediyoruz. Biz eğer bu mültecilerle ilgili kapılarımızı açık tutmuş olsak tablo böyle olmaz. Şu anda bu 3,5 milyon Suriyeli ve bunların dışında da 500 bin Iraklı, bunlar daha çok ya kamplarda, ya ülkemizin içerisindeki değişik yerlerde bulunuyorlar. Fakat geri dönüşler de başlamadı değil. Örneğin Afrin ve Cerablus, El Bab, burada bir 250-260 bin Suriyeli geri döndü. En son İdlib'de yine bir iltica durumuyla karşı karşıyaydık. Orada da bir 60 bin civarında yine mülteci olma durumunda kalan Suriyeliler, onlar da İdlib merkezine geri döndüler. Her türlü tedbiri alıyoruz, mümkün olduğu kadar onları ülkemizde misafir etmeye gayret ediyoruz. Tabii bu konuda da bütün Avrupa Birliği üyesi ülkeler olsun, diğer dünya ülkeleri olsun, onlardan da destek bekliyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulusal Meclis'teki temasları sonrasında Macar Bilimler Akademisi'nde düzenlenen devlet yemeğine katıldı. (İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir