• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak yaptığı açıklamada, “Yaptırımları desteklemiyoruz, İran ile işbirliğinin devam etmesinin gerekli olduğuna inanıyoruz. Ulusal para cinsinden ödemeleri artıracak mekanizmalar düşünüyoruz. Bu, İran`la yürüttüğümüz araçlardan birisi. Rusya uzun zamandır ulusal para birimleriyle karşılıklı ödemeleri artırmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Novak, Rusya ve İran`ın ticaret ve ekonomi ilişkilerinde ödemelerin yüzde 25-30`unu ulusal dövizle yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

“Yaptırımlara karşı çıkan Avrupalılar, İran`la ticarete devam etmek için kullanılabilecek bazı araçlar yaratmayı ve bu tür ödemelerin gerçekleşeceği özel bir banka yaratmayı düşünüyorlar. Bu mekanizmanın nasıl işleyeceğini görelim, çünkü bununda kendi zorlukları var, çünkü yaptırımlar ayrı bir bankanın kullanılmasına bakılmaksızın İran`la ticaret yapılmasını kapsayabilir.”

ABD, Mayıs ayında İran aleyhine yaptırımlar getirildiğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Bu tedbirlerin bir parçası olarak, İran petrolünün tüm alımlarının Kasım ayından itibaren yasadışı olarak kabul edileceğini bildirdi. ABD aynı şekilde, İran`la çalışan şirketleri ikinci yaptırım uygulamakla tehdit etti.