• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Libyalı Komutan, Straw`a Dava Açacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Belhak, İngiltere hükümetinin, kendisi ve eşi Fatma Buşar`ı 2004 yılında Kaddafi`ye yasadışı yollarla teslim edilmesine onay verdiğini ve dönemin dışişleri bakanı Jack Straw`un, iadelerine onay veren belgenin altında imzası olduğunu iddia ediyor.

Türkiye dostu olarak bilinen Jack Straw ise polis soruşturmasının devam ettiğini gerekçe göstererek şimdilik bir açıklama yapmasının doğru olmayacağını söyledi.

Belhak daha önce de, Kaddafi`ye kendisini teslim eden İngiliz hükümeti ve dış istihbarat örgütü MI6 ajanlarını "yasadışı iade ve işkenceye ortak olmakla" suçlayarak suç duyurusunda bulunarak tazminat talebinde bulunmuştu.

BBC`nin ulaştığı İngiliz Dış İstihbarat Servisi`ne (MI6) ait bir mektup, İngiltere hükümetinin, Libyalı Belhak`ın 2004 yılında Kaddafi rejimine teslim edilmesinde rol oynadığını ortaya çıkarmıştı. İngiliz hükümeti şimdiye kadar, "zanlıların işkence görecekleri belli olan ülkelere iadesi ve oradaki sorgulanmalarında rolleri olduğu" iddialarını hep reddediyordu.

Mektupta, şu anda Kaddafi sonrasi rejimin askeri komutanlarından biri olarak Trablus`da bulunan Abdülhakim Belhak`ın İngiliz istihbarat görevlilerinin yardımıyla yakalanıp Kaddafi`ye teslim edildiği bilgisi yer alıyordu.

Üst düzey MI6 yetkilisi Sir Mark Allen tarafından Muammer Kaddafi`nin istihbarat şefi Musa Kusa`ya yazılan mektupta Allen, Libyalı yetkilileri, "emanetin yerine ulaşması sebebiyle" tebrik ettiği ve istihbaratın İngiltere kaynaklı olduğunu vurguladığı görülüyor. Söz konusu mektup, geçen yıl, Kusa`nın NATO tarafından bombalanan karargahında bulunmuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir