• DOLAR 35.488
  • EURO 36.598
  • ALTIN 3064.03
  • ...
Tarihte Bugün: 28 Eylül 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / 28 EYLÜL

1538 – Osmanlı İmparatorluğu Preveze Deniz Savaşı`nda tarihi bir zafer elde etti.  Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanması, Cenevizli Amiral Andrea Doria'nın donanmasıyla Preveze'de savaştı. Yunanistan'ın kuzeybatısındaki Preveze'de Osmanlı donanması ve Papa III. Paul'ün çabalarıyla bir araya gelen Haçlı donanması arasında gerçekleşen deniz savaşında Haçlılar, büyük bir hezimete uğratıldı.

1730—Patrona Halil isyanı. Patrona Halil İsyanı, Osmanlı Devleti'ndeki Lale Devri'nin sonunu getiren ayaklanmadır. Patrona Halil idaresinde, bu ayaklanma 28 Eylül, 1730da başlayıp günlerce sürmüştür. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilmiş; Sultan III. Ahmed tahttan indirilmiş ve tahta I. Mahmud getirilmiş ve sonradan Lale Devri adı verilecek devir sona erdirilmiştir. Ayaklanmanın sebebi, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın açtığı zevk ve sefahat devrinden memnun olmayan, bu yapılanları israf olarak gören ve büyük bir ekonomik sıkıntı çeken bir kitle olmuştur. İran seferinden olumsuz haberler gelmesi üzerine halk harekete geçmiş, camilerde ve diğer yerlerde propaganda yaparak ayaklanmanın zeminini oluşturmaya başlanmıştı.Uzun zamandır maaşını alamayan Yeniçerilerin içerisinde de huzursuzluk belirmişti. İsyanının elebaşısı Horpeşteli Arnavut Halil, levendlik ve Rumeli'de yeniçerilik yapmıştı ve yakın hemşerileri arasında "Patrona" (koramiral) lakabıyla anılmaktaydı. İstanbul'da bir hamam tellaklığı veya esnaflık yaptığı da söylenmiştir. İstanbul meyhanelerine devam ettiği, devamlı alkol aldığı ve ihtilal yoldaşlarını da bu meyhanelerde tanıdığı bilinmektedir.

1920 - Kâzım Karabekir komutasındaki ordu, doğuda Ermenileri yendi.

1937 - Benito Mussolini ve Adolf Hitler, Berlin'de düzenlenen kitlesel bir gösteride barışa inandıklarını söylediler. Faşisti, komünisti, kapitalisti, emperyalisti bütün liderler barış sloganını dillerinden düşürmüyorlardı ama bütün dünyanın mahvına çalışan ve savaşlarda milyonların ölüm emrini veren yine kendileri idi.

1939 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya ve Sovyetler Birliği Polonya`nın paylaşımı için yapılan plan üzerine anlaştılar.

1950 - BM emrine verilen Kore birliği, Türkiye'den yola çıktı. Birlik, önce özel trenlerle İskenderun'a nakledildi; buradan da gemilerle Kore'ye doğru hareket etti. 6000 Müslüman evladı, haritada dahi adını ve yerini bilmediği en uzak bir diyara kendilerini asla ilgilendirmeyen bir savaşa ve ölümlere doğru yol alıyorlardı; sırf Dünya siyasetinde ABD`nin hükümranlığı tesis edilsin diye.

1970 – Mısır`da krallık rejiminden sonra laik diktatörlük devrini başlatan, Cemal Abdunnasır öldü. Cemal Abdülnasır, Mısır'lı asker kökenli milliyetçi, sosyalist diktatör. Mısır'ın ikinci cumhurbaşkanı. Krallığa son veren darbenin ardından başbakan ve cumhurbaşkanı olarak Mısır`da laik zihniyetli köklü değişimlere imza atmış ve ömrünü Mısır`ın İslami Hareketi`ni yok etmeye adamıştır.

Cemal Abdunnasır 1949'da Hür Subaylar komitesi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı, 1951'de yarbaylığa yükseldi. Savaşın ardından baş gösteren siyasi bunalım ortamında, Hür Subaylar örgütü 23 Haziran 1952'de kansız bir darbeyle yönetime el koydu. Orgeneral Muhammed Necib'in devlet başkanlığına getirilmesine karşın, gerçek iktidar Abdünnasır'ın denetimindeki Devrimci Komuta Konseyi'nin eline geçti. Ocak 1953'te siyasi partiler kapatıldı ve Özgürlük birliği adlı yeni bir parti devlet içinde çekirdek örgütler kurdu. Haziran 1953'te Cumhuriyet ilan edildi ve İngilizlerle Süveyş Kanalı bölgesinin boşaltılmasını öngören bir antlaşma imzalandı. 1954 ilkbaharında Necib'in görevden alınmasına yol açan iç çekişmelerden sonra perde arkasındaki konumundan çıkarak başbakanlık görevini üstlenen Abdünnasır, en güçlü muhalefet olan Müslüman Kardeşler'i baskı, hile ve işkencelerle sindirerek konumunu pekiştirdi. Ocak 1956'da tek partili siyasi sisteme dayalı yeni anayasayı yürürlüğe koydu.Haziranda da tek aday olarak, oyların yüzde 99.95'ini alarak cumhurbaşkanı seçildi. İktidarı boyunca batı güdümünde, arap milliyetçisi, sosyalist-laik ve İslam karşıtı bir politika yürüten Abdünnasır, geçirdiği bir kalp krizi sonucu öldü.

1972 Japonya ve Çin yeni baştan diplomatik ilişkiler kurmaya karar verdi.

1978 - Sovyetler Birliği Kuzey Kutbu'nda nükleer denemeler yaptığını ilk kez açıkladı. Bütün dünya tarafından bilinen korkunç gerçekler, önemini yitirdiği zamanlarda itiraf ediliyordu. Bununla beraber tüm Dünya halklarına karşı işlenen bu cinayetlerin hesabı verilmiyordu.

1994 –Bir Estonya feribotu Baltık Denizi'nde battı; 912 kişi öldü.

1995 - Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat ile Siyonist İsrail başbakanı İzak Rabin, Batı Şeria'nın Filistin yönetimine devri konusunda anlaştılar. Aslında Batı Şeria, Siyonistlerin güdümünde hareket eden ve sürekli tavizler veren FKÖ ve Arafat`a devredilmekteydi. Zira Siyonistler, ne bağımsız bir Filistin`i ne de Özerk bir yönetimi tanımaktaydılar. Dolayısıyla olmayan bir yönetime bir devir de söz konusu olamazdı.

1996: Kuruluş çalışmaları için 1 trilyon 750 milyar lira harcandığı açıklanan Demokratik Barış Hareketi`nin Genel Başkanlığı`na Mehmet Eti seçildi. O dönemde astronomik rakamlarla açılan sipariş partileri, halk tarafından hiçbir zaman ilgi görmedi.

2000 Yönetimine el konulan Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel, Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel'in talimatıyla İstanbul'da gözlem altına alındı. Demirel, Ankara'ya getirildi.

2000: Siyonist İsrail`in eli kanlı lideri Ariel Şaron, provakatif amaçlarla ve hakaret edercesine Kudüs'te bulunan, Mekke ve Medine`den sonra İslam`ın üçüncü haremi olan Haremüşşerif'i ziyaret etti. Şaron'un ziyaretiyle bölgede gerginlik arttı, Filistinliler  ile siyonistler arasında çatışmalar başladı. Filistin Halkı HAMAS önderliğinde II. İntifadayı başlattı.

2000: Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında kararnameler nedeniyle başgösteren uyuşmazlık tartışmalara neden oldu. Başbakan Bülent Ecevit, memurların ihracına yönelik kanun hükmünde kararnameden sonra, 3 kamu bankasının özelleştirilmesine ilişkin kanun hükmünde kararnameyi de iade eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i diyalog ve uzlaşmaya kapalı olmakla suçladı.Ecevit, Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen görüşmenin ardından ''Anlaşmazlıkların çözüm yeri Anayasa Mahkemesi'dir. Ancak, Sayın Cumhurbaşkanı kendisini adeta Anayasa Mahkemesi'nin yerine koymaktadır'' dedi.Ecevit'in konuşmasına Cumhurbaşkanlığı'ndan verilen yanıtta ise ''Cumhurbaşkanımızın, üstlendiği görevi Anayasamızın gerektirdiği tarafsızlıkla yerine getirmek konusunda ödün vermez bir kararlılık içinde olduğundan, kimsenin kuşkusu bulunmaması gerekir'' denildi. Bu olayda Necdet Sezer`in Ecevit`e Anayasa kitabını fırlattığı söylendi; Ecevit de bunu teyit eder mahiyette konuştu.

2001: ABD`nin sadık müttefiki Suudi Arabistan, topraklarında konuşlandırılmış Amerikan kuvvetlerine Usame Bin Ladin'e karşı girişilecek operasyona katılma izni verdi.  

Bu haberler de ilginizi çekebilir