• DOLAR 32.489
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2441.803
  • ...
Sapanca Gölü`nde Su Seviyesi Taşma Noktasında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, yaptığı açıklamada, geçen yıl kasım ve aralık aylarında yağışlardaki azalma nedeniyle gölün su kotunda son 6 yıldaki en büyük düşüşüşün yaşandığını belirterek, ocak ve şubat aylarındaki kar ve yağmur yağışının havzada önemli bir su kaynağı oluşturduğunu söyledi.

Kış aylarındaki kuraklık nedeniyle endişelendiklerine dikkati çeken Keleş, ``Sapanca Gölü`nde taşma kotu olan işletme kotu yakalanmış durumda, şu anda 32,18 seviyelerindeyiz, zaten taşma kotu da 32,18`dir. Sapanca Gölü geçen yıl sonu itibariyle yaşamış olduğu riski atlatmış bulunuyor. Şu anda Çark Deresi`ne su veriyoruz, Çark Deresi`nden de Sakarya Nehri`ne ve Karadeniz`e doğru su dökülüyor`` dedi.

Sapanca Gölü`nün normale döndüğünü, havzaya su girişinin devam ettiğini anlatan Keleş, şöyle konuştu:

``Halen havzada kar var ve bu kar bir taraftan eriyor. Sapanca Gölü, bölgemizin en önemli içme suyu kaynağıdır. Su kalitesi bu anlamda bizim için son derece önemlidir. Son zamanlarda `göl taştı` gibi bir takım söylemler var. Bu, zaten Sapanca Gölü`nün işletme kotunun maksimum seviyesidir, bu normaldir. Maksimum seviyesini şu anda muhafaza ediyoruz. DSİ Şube Müdürlüğümüz ile görüşüyoruz. Göl, 32,10 seviyelerine düştüğünde Çat Deresi kapağını kapatacağız. Bunu takip ediyoruz. Önümüzdeki yıl inşallah yaz aylarını rahat geçirmeyi hedefliyoruz.``

Göle mevcut su girişini dikkate aldıklarında bu yıl için su sıkıntısı riski öngörmediklerine işaret eden Keleş, Sapanca Gölü gibi su kaynakları için uzun vadeli düşünmek gerektiğini kaydetti.

Göldeki su durumunun son derece iyi olduğunu ancak göldeki su bütçesinin sürekli takip edilmesi ve dengenin korunması gerektiğini vurgulayan Keleş, ``Umarım bu yağışlar nisan ayında devam eder, yaz aylarında sonbahara doğru devam eder ve Sapanca Gölü bu riskleri yaşamaz. Uzmanların küresel ısınmadan söz ettiği bir dünyada, yağış rejiminin dengesizleştiği bir dünyada özellikle su kaynaklarının dengeli kullanılması, suyun bütçesine riayet edilerek kullanılması son derece önem taşıyor. Bu anlamda da Sapanca Gölü, sürekli takip edilmesi gereken bir su kaynağıdır`` diye konuştu.

-Ortak Havza Yönetim Planı-

SASKİ olarak üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeye çalıştıklarını, ancak bütün tarafların aynı sorumluluğu paylaşmaları gerektiğini ve su kaynaklarının titizlikle korunması gerektiğini vurgulayan Keleş, sözlerini şöyle tamamladı:

``Hazırlamış olduğumuz Ortak Havza Yönetim Planı bakanlıkta. Bu onaylandıktan sonra, büyükşehir belediye meclislerinden geçirilecek. Ondan sonra Sakarya ve Kocaeli ortak havza yönetimine geçilmiş olacak. Bu, Türkiye`de ilk örnek olacak. Gölün etkin korunması anlamında ortak denetim, ortak kontrol imkanları, ortak karar alma imkanları ortaya çıkmış olacak. Umarım ortak havza yönetimiyle Sapanca Gölü daha etkin, daha efektif korunma imkanına sahip olmuş olur. Hem havza hem de gölün su bütçesi bakımından korunmasını önemsiyoruz.``

haber7

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir