"Doğru hazırlanmayan konserve ürünleri tehlike saçıyor"
Kışlık konserve yaparken dikkat edilmesi gerekenleri açıklayan beslenme uzmanları, hijyenik ve doğru bir şekilde hazırlanmayan konserve ürünlerinin tehlike saçtığını belirtiyorlar.
Sonbahar geldi, kış mevsimi için evlerde hazırlıklar başladı. Pazardan onlarca kilo sebze ve meyve alınıyor, konserveler yapılıyor. Bu gıdaların sağlık için herhangi bir risk oluşturmaması için hazırlarken ve saklarken bazı kurallara uymak gerekiyor. Çünkü hijyenik ve doğru bir şekilde hazırlanmayan konserve ürünleri tehlike saçıyor. Diyetisyen Rumeysa Çelik, konserve yapımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Konserve hazırlıklarının yazın ortasında başlayıp sonbahar ortasına kadar sürdüğünü kaydeden Çelik, sözlerine şöyle devam etti:
"Ev yapımı ürünlerin tüketilmesi hem ekonomik hem de sağlıklıdır ancak bunu yaparken dikkatli olmakta fayda var. Çünkü uygun şekilde yapılmayan konserve ürünleri besin zehirlenmesinden ölüme kadar ortaya çıkabilecek bir tablo oluşturabilir. Konserve hazırlanırken kullanılan malzemelerin satın alınmasından tüketime kadar tüm aşamalarda hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Alınan sebze ve meyvelerin taze olması ve küflü olmaması konserve yapımında ilk kuraldır. Gıdalar, kullanım öncesinde iyice yıkanmalıdır."
Konserve yapımında kullanılan kapların ısıya dayanıklı cam olmasının önemli olduğuna dikkat çeken Çelik, "Eğer turşu yapılacaksa ve plastik kap kullanılacaksa bu konuda yasal olarak onaylı plastik malzemeden yapılmış kaplar tercih edilmeli ve bunlar sadece bir kez kullanılmalıdır. Cam kavanozlar kullanımdan önce 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Bunun yanında kavanozların kapaklarının paslı olmamasına dikkat edilmelidir. Cam kavanozlar bir kez daha kaynatılarak kullanılabilir ancak kapaklar asla bir kez daha kullanılmamalıdır." diye konuştu.
Çelik, "Güvenli konserve yapımında uygulanacak işlemin sıcaklık derecesi ve uygulama süresi önemlidir. Isıtma süresi besinin asit miktarına bağlıdır. Meyveler ve domates gibi asidi yüksek besinler ortalama 15-20 dakika kaynatılmalıdır. Ayrıca tüm sebzeler temizlendikten ve parçalandıktan sonra pişirme işlemi yapılmalıdır." dedi.
Konserveyi tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri de anlatan Çelik, "Yaptığınız ürünü kavanozu açtıktan sonra aynı gün ya da birkaç gün içinde tüketmek gerekmektedir. Konserveler mutlaka oda sıcaklığında ya da buzdolabında muhafaza edilmelidir. Çok sıcak ortamda ya da derin dondurucuda muhafaza edilen konserve gıdalar açıldıklarında lezzet, kalite ve duyusal özellik kaybı meydana gelir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)