İnsuyu Mağarası ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor
Türkiye`nin turizme açılan ilk mağarası olan Burdur`da bulunan İnsuyu Mağarası, kuruyan 9 göletinden sonra da ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Doğal güzellikleriyle bilinen İnsuyu Mağarası, Burdur-Antalya Karayolunun 13'üncü kilometresinde bulunuyor. Türkiye'nin turizme ilk açılan mağarası miladi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır.
Yatay uzunluğu 597 metre olan mağarada, 300 metrelik alanda 9 göl bulunuyordu. Mağarada bulunan göller bilinmeyen nedenlerden dolayı kurudu. Göllerin kurumasından sonra yaklaşık 2 yıl süren bir restorasyon çalışmasından geçti. Çalışmalardan sonra geçtiğimiz mart ayında yeniden ziyarete açılan İnsuyu Mağarasını 6 ayda yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etti.
"Hangi bölgede olursa olsun tarihimizi sahipsiz bırakmamalıyız"
Batman'dan mağarayı ziyarete gelen Abdurrezzak Çelik, İnsuyu Mağarası'nın, kültürel zenginliği tanımak açısından çok önemli bir yer olduğunu belirtti.
Çelik, "İnsuyu Mağarası çok güzel ancak gölleri göremediğim için üzüldüm. Tarihi kültüre sahip çıkılmalıdır. Kültürümüze ışık tutan tüm tarihi alanlara önem verilmelidir. Bu mağaranın bir benzeri Elazığ'da da var. Ne yazık ki Elazığ Buzluk Mağarası kendi haline bırakılmış durumdadır. Türkiye'nin neresinde olursa olsun tarihi yerler bizimdir. Onun için hangi bölgede olursa olsun tarihimizi sahipsiz bırakmamalıyız." dedi.
İnsuyu Mağarası
Türkiye'nin turizm hizmetine 1965 yılında açılan ilk mağarasıdır. İnsuyu Mağarası Burdur ilinin güneydoğusunda deniz seviyesinden bin 200 metre yükseklikte, Burdur Antalya Karayolu'nun 13. kilometrede yer almaktadır. Mağaranın oluşumu binlerce yıl öncesine dayanır. Jeolojik olarak kalkerlerden meydana gelmiş, bu kalkerler suyla birleşmesi sonucu sarkıtlar, dikitler ve dehlizler oluşturmuştur. Bir metrelik sütunun 10 bin ile 15 bin yılda oluştuğu tahmin edilmektedir. Mağarada ilk bilimsel çalışmalara Profesör Doktor Temuçin Aygen tarafından 1953 yılında başlanmıştır. 1956 yılında Burdur İl Özel İdaresinin öncülüğünde İnsuyu Turistik Tesisler Birliği kurularak çalışmalar birlik bünyesinde sürdürmüş ve Vali Vefik Kitapçıgil'in gayretleriyle 1965 yılında turizme açılmıştır. Mağara içerisinde irili ufaklı 9 göl bulunuyordu ancak yakın zamanda bu göller kurudu. Gezilebilen galerilerin uzunluğu yaklaşık 330 metredir. (Mehmet Sait Çelik -İLKHA)