• DOLAR 35.347
  • EURO 36.689
  • ALTIN 3013.89
  • ...
Zorunlu Deprem Sigortası Nedir ve Nasıl Yaptırılır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Zorunlu deprem sigortasının yaptırılabilmesi ve işleme koyulabilmesi için ilk etapta sigortalanacak olan binanın adresine ihtiyaç duyulur. Binaya ait tapu belgeleri, binada yer alan toplam kat sayısı, inşa ediliş tarihi ve bina yapısının tarzı gibi bilgiler de sigorta şirketleri tarafından sizlerden istenmektedir. Zorunlu deprem sigortasının yaptırılabilmesi için sigorta şirketleri ek olarak hasar durumu ve sigortalı kişinin kimlik ile iletişim bilgilerini de isterler.

Sigortalı olan kişinin beyanına göre hazırlanan zorunlu deprem sigortası talebi oluşturulacağı zaman bilgilerin eksiksiz ve hatasız olarak verilmesi gerekir. 1 Mart 2013 tarihinden itibaren gerçi olan adres kodu uygulaması ise, sigortalı kişilerin hatalı adres vermesinin önüne geçilmesini sağlamıştır.

Zorunlu Deprem Sigortası Ne Zaman Yenilenir?

Zorunlu deprem sigortasını yaptırdığınız zaman senede 1 defa yenilemeniz sizlerden talep edilir. Zorunlu deprem sigortasının bedeli ise, her sene binanın bölgesindeki risk durumu ve binanın yapısı tekrar analiz edilerek yeniden hesaplanır. Hesaplamalar sonucunda sigortalı kişilerin ödemesi gereken bedel tutarları belirlenir.

Binanın mevcut yapısı, değişiklik gerektiren durumları ve binanın durumu zorunlu deprem sigortası primlerinin belirleneceği esnada göz önünde bulundurulur. Zorunlu deprem sigortası poliçesinde binanın bulunduğu lokasyon deprem risk bölgesi olarak nitelendiriliyor ise poliçe buna uygun olarak tekrar düzenlenir.

Binanın ahşap ya da betonarme gibi farklı özelliklerine göre de poliçe içerisinde bu bilgilere yer verilir. Bilgiler doğrultusunda zorunlu deprem sigortası primlerinizi her yıl peşin olarak ödersiniz.

Kimler Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmalıdır?

Zorunlu deprem sigortası, binaların deprem kaynaklı olarak uğrayabileceği hasarın karşılanmasını sağlayan bir sigorta çeşididir. Zorunlu deprem sigortası poliçesinde yer alan teminat kapsamları ise sabit olarak belirlenmiştir. Zorunlu deprem sigortasının poliçe primleri ise değişkenlik gösterebilmektedir.

Zorunlu deprem sigortası için poliçenizi takip eden yıllarda yenileme işlemi yaptığınız zaman indirimden yararlanabilme imkanınız mevcuttur. Resmi Gazete tarafından yayınlanan 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu kapsamında zorunlu deprem sigortasını yaptırmayan kişilerin binalarına elektrik ve su abonelik işlemleri uygulanmamaktadır. Konut sahibi olan herkes bu sebeplerden dolayı zorunlu deprem sigortasını yaptırmak ile sorumludur.

Zorunlu Deprem Sigortası Primleri Nedir?

Zorunlu deprem sigortası fiyatları belirleneceği zaman farklı detaylar ele alınır. Şehir ve semt bilgileri bu detaylar arasındadır. Aynı zamanda bölgenin deprem bölgesi olup olmadığı da göz önünde bulundurulur. Bina yapısı, inşa tarihi ve metrekaresi gibi detaylar da zorunlu deprem sigortası primleri belirlenirken büyük bir öneme sahiptir.

Zorunlu deprem sigortası indirimi olarak adlandırılan indirimler 2007 senesinden sonra inşa edilmiş binalar için geçerlidir. Zorunlu deprem sigortası indirim oranları %10 olarak ön plana çıkmaktadır. Generali tarafından sunulan zorunlu deprem sigortası poliçesine ve diğer detaylarına göz atarak bu sigorta türü hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir