• DOLAR 32.541
  • EURO 34.893
  • ALTIN 2489.755
  • ...

Çınar ilçe merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta yer alan Kuruyazı (Caferké) Mahallesi'nde soğan yetiştiren çiftçiler, artan masraflar nedeniyle emeklerinin karşılığına alamadıklarını, zor günler yaşadıklarını belirttiler.

Son dönemde artan yakıt fiyatları, işçilik ve maliyetlerde meydana gelen artış nedeniyle zarar eden çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor.

Artan maliyetler nedeniyle zarar ettiklerini belirten Eşref Aksu, "Bu yıl soğan ektik, soğan fiyatı da düşüktür. Biz tarladan soğanın kilosunu 80 kuruşa satıyoruz, komisyoncu hal da 2 liraya veriyor. Soğan tarlada kaldı, zarar ediyoruz. Yakıt fiyatları, gübre fiyatları yüksektir. Mazot fiyatlarındaki artıştan dolayı artık traktörü çalıştırmaya korkuyoruz. Soğanı toplamanın işçiliği çoktur, eğer işçiler evden olmazsa yüksek masraflardan dolayı çiftçiye hiçbir şey kalmaz." ifadelerini kullandı.

Yetkililerin çiftçiyi desteklemesi gerektiğini belirten Mehmet Aksu, "Soğanın tarladaki fiyatı 80 kuruş, fiyatı düşüktür, bir paket sakız parası değil, mazotun fiyatı arttı. Artık kârımız zararımızı karşılamıyor. Komisyoncu daha fazla kazanıyor. Biz soğanın kilosunu 80 kuruşa satıyoruz, komisyoncu kilosunu 2,5-3 liraya satıyor. Devletin çiftçiye yardım etmesi, destek olması gerekiyor. Artan fiyatlar, yüksek maliyet nedeniyle zarar ediyoruz. Bu araziyi de tarla sahibi ile ortaklaşa sürdük. Tarla sahibinin hakkını verdiğimizde bize hiçbir şey kalmıyor." dedi. (Vedat Aydın-İLKHA)