• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ 

Ticaret Bakanlığı`nın Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikteki düzenlemeyle Türkiye`de üretilen malların etiketlerinde Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretleri kullanma zorunluluğu getirildi.

YERLİ ÜRETİM LOGOSU TANITIM TOPLANTISI 

Sözkonusu ‘Yerli Üretim` logosunu kamuoyuna tanıtmak için Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla “Yerli Üretim Logosu Tanıtım Toplantısı” düzenlendi. Bugünün Türkiye ekonomisi için önemli bir gün olduğunu ifade eden Pekcan, "Türkiye'de ürettiğimiz ürünler için yerli üretim logosu geliştirdik. Böylece vatandaşlarımız, etiketlerden, bu ülkede üreten, yatırım yapan, istihdam sağlayan insanlarımızın ürettikleri ürünlerin ayrımını yapabilecekler. Yerli üretimimize sahip çıkmak, çocuklarımızın zengin geleceğine sahip çıkmak demektir. Vatandaşlarımıza bu ülkede üretilmiş ürünleri gösterecek yerli üretim logomuzun hepimize hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Bakan Pekcan, ayrıca "Yabancı firmaların Türkiye'de ürettikleri ürünler de yerlidir, onlar da yerli üretim logosunu kullanacak" bilgisini paylaştı.

BİN 296 ÜRÜNDE HAKSIZ FİYAT ARTIŞI YAPILDI!

Döviz kurlarındaki artışı fırsata çevirmek isteyenlerin ürünlerin fiyatlarında yaptıkları artışları tespit etmek için harekete geçtiklerini ifade eden Bakan Pekcan, 41 bin 821 ürünün denetlendiğini, 131 firmanın bin 296 üründe haksız fiyat artışı yaptığını söyledi.

"İç piyasada spekülasyon yaratarak tüketicimize zarar veren, Ahilik kültürüyle bağdaşmayan uygulamalar sergileyen firmalar ve kuruluşlar üzerinde denetimlerimizi artırdık ve gerekli önlemleri alıyoruz. Son iki haftada ALO 175 hattına ve dilekçelerle Bakanlığımıza yaklaşık 18 bin başvuru yapıldı. Bu başvuruları değerlendiriyoruz. Öte yandan tüketicilerimizin fiyat dalgalanmalarından etkilenmemesi için gümrük prosedürlerinde, gümrük vergilerinde değişiklikler yapıyoruz."

YERLİ ÜRETİM LOGOSUNUN KULLANIM ŞARTLARI 

Bakanlığın internet sitesinde yer alan duyuruda, etiket, tarife ve fiyat listelerinde bulunması zorunlu hususların, Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nin "Etiket bulundurma zorunluluğu" başlıklı maddesinde düzenlendiğine işaret edilerek, perakende olarak satışa sunulan mal veya hizmetlere ilişkin etiket, tarife ve fiyat listelerinde, malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatının belirtilmesinin zorunlu olduğu vurgulandı.

Duyuruda, 3 Ekim'de yürürlüğe girecek düzenlemeyle söz konusu yönetmelikte değişikliğe gidildiği hatırlatılarak, Türkiye'de üretilen ürünlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinde kullanılması zorunlu yerli üretim logosu için dikkat edilmesi gereken hususlara yer verildi.

Duyuruya göre logonun kullanımına ilişkin Bakanlıkça belirlenen hususlar şöyle:

*Yerli üretim logosunun Türkiye'de üretilen tüm ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde bulunması zorunlu olacak.

* Logo, tüketicilerin rahatça görebileceği şekilde ve orijinal renklerinde yerleştirilecek.

*Logonun küçültülmesi veya büyütülmesi gereken durumlarda yerli üretim logosu kurumsal kimlik kılavuzunda yer alan oranlara uyulması gerekecek.

Yerli üretim logosu şu şekilde:

 

Yerli Üretim logosu tanıtım videou: